Ίκαρος Κανελλόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίκαρος Κανελλόπουλος
Γέννηση1920
Αθήνα
Θάνατος20  Μαρτίου 1993
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός και ηθοποιός ταινιών

Ο Λευτέρης-Ίκαρος Κανελλόπουλος (Αθήνα ~1920 - Αθήνα 20 Μαρτίου 1993) ήταν ο παρουσιαστής των πρώτων τηλεπαιχνιδιών της Ελληνικής τηλεόρασης, ηθοποιός και στιχουργός, περισσότερο γνωστός με το μικρό του όνομα Ίκαρος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλωσε στα Πετράλωνα της Αθήνας και είχε καταγωγή από την Ανδρίτσαινα Ηλείας. Ξάδελφός του ήταν ο καθηγητής πανεπιστημίου και υπουργός Αθανάσιος Κανελλόπουλος. Κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε ως παρουσιαστής προγραμμάτων σε κέντρα διασκέδασης (κονφερασιέ).[1] Συμμετείχε στην κινηματογραφική ταινία "Διαγωγή μηδέν" του 1949.[2] Στην τηλεόραση εμφανίστηκε το 1966 ενώ εργάστηκε και στο ραδιόφωνο. Παρουσίαζε τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια "Βρες το και πάρτο" (1970), "Οριζοντίως, διαγωνίως και καθέτως" (1970), "Σοφό πλυντήριο" (1970), "Χρηματιστήριο γνώσεων" (1971) και "Μήπως γνωρίζετε;" (1974) . Παρουσίαζε επίσης ενημερωτικές εκπομπές για το αυτοκίνητο.[3]

Συμπαρουσιάστριά του είχε τη Ρένα Καπιτσαλά, η οποία αργότερα παρουσίαζε το παιχνίδι ανάδειξης ταλέντων "Να η ευκαιρία".

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε οργανωτής και παρουσιαστής σε αγώνες αυτοκινήτων, ιδρυτής δε της Αγωνιστικής Λέσχης Αυτοκινήτων (ΑΛΑ) στις τάξεις της οποίας παρέμεινε έως το 1991.[4] Έλαβε μέρος σε αρκετές εκκινήσεις του Ράλι Ακρόπολις. Τη δεκαετία του '50 ήταν πρόεδρος του ποδοσφαιρικού συλλόγου Ολυμπιάς.

Στιχουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνέθεσε στίχους τραγουδιών, τους οποίους πολλές φορές υπέγραφε με το μικρό του όνομα. Με το πλήρες ονοματεπώνυμο είναι καταχωρημένος ως στιχουργός του "Είσαι κορίτσι... νάυλον" από την ομώνυμη επιθεώρηση του 1947.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]