Ανατολική Αγγλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανατολική Αγγλία
East of England

Σημαία

ΧώραΑγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Μεγαλύτερη πόληΝόριτς
Έκταση (km2)19.120 τ.χλμ.
Πληθυσμός6,335,867

Η Ανατολική Αγγλία (αγγλικά: East of England‎‎) είναι μία από τις εννέα επίσημες περιφέρειες της Αγγλίας. Αυτή η περιφέρεια, δημιουργήθηκε το 1994 και υιοθετήθηκε για στατιστικούς σκοπούς από το 1999. Η Ανατολική Αγγλία, περιλαμβάνει τις κομητείες του Έσσεξ, του Κέιμπριτζσαϊρ, του Μπέντφορντσαϊρ, του Νόρφολκ, του Σάφολκ και του Χέρτφορντσαϊρ. Η μεγαλύτερη σε πληθυσμό κομητεία της Ανατολικής Αγγλίας, είναι το Έσσεξ, και μεγαλύτερη πόλη το Νόριτς.

Ο πληθυσμός της Ανατολικής Αγγλίας, ανέρχεται σε πάνω από 6.33 εκατομμύρια κατοίκους (σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 2022[1]). Οι σημαντικότερες πόλεις που βρίσκονται στην Ανατολική Αγγλία, εκτός από το Νόριτς, είναι το Κέιμπριτζ, το Ίπσουϊτς, το Λούτον, το Κόλτσετσερ, το Τσέλμσφορντ, το Σάουθεντ-ον-Σι, και το Πίτερμπρο. Το νοτιοδυτικό τμήμα της περιφέρειας της Ανατολικής Αγγλίας, είναι μέρος της μητροπολιτικής περιοχής του Λονδίνου.[2]

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανατολική Αγγλία, βρίσκεται στα ανατολικά (προς νοτιοανατολικά) της Αγγλίας. Η περιφέρεια, έχει τον χαμηλότερο υψομετρικό μέσο όρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβάνοντας ταυτόχρονα το χαμηλότερο σημείο της χώρας στο Χόλμ του Κέιμπριτζσαϊρ με -2,75 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το υψηλότερο σημείο της Ανατολικής Αγγλίας, αγγίζει τα 249 μέτρα.[3] Η περιφέρεια της Ανατολικής Αγγλίας (East of England), διαδέχθηκε (μετά το 1994) την Ανατολική Αγγλία (East Anglia).[4]

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανατολική Αγγλία, είναι ένα από τα ξηρότερα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, με λίγες βροχοπτώσεις (συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα). Οι χειμώνες, είναι δροσεροί έως και ψυχροί ορισμένες φορές. Κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, ο καιρός, είναι γενικά άστατος με περιστασιακές μπόρες, είτε ελαφρώς ψυχρό καιρό, είτε με υψηλότερες θερμοκρασίες. Τα καλοκαίρια, ο καιρός, είναι συνήθως ζεστός έως πολύ ζεστός.[5]

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιφέρεια της Ανατολικής Αγγλίας, υπάρχει σημαντική πολιτική κυριαρχία του Συντηρητικού Κόμματος (Tories) έναντι του Εργατικού Κόμματος (Labour). Σήμερα (ύστερα από τις εκλογές του 2019), η περιοχή αντιπροσωπεύεται στην Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλέιου, από 52 Συντηρητικούς βουλευτές, 5 Εργατικούς βουλευτές και 1 Φιλελεύθερο Δημοκράτη βουλευτή.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «East England Population 2022 | Historic, forecast, migration». Varbes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2022. 
  2. «East of England (United Kingdom): Counties and Unitary Districts & Settlements - Population Statistics, Charts and Map». www.citypopulation.de. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2022. 
  3. «Norfolk topographic map, elevation, relief». topographic-map.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2022. 
  4. «East Anglia | region, England, United Kingdom | Britannica». www.britannica.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2022. 
  5. «UK climate - Weather and climate - GCSE Geography Revision». BBC Bitesize (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2022. 
  6. https://members.parliament.uk/region/region/East%20of%20England