Zendaya

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζεντάγια
ΨευδώνυμοZendaya[1]
Γέννηση1  Σεπτεμβρίου 1996[2][3][4]
Όουκλαντ[3][4]
ΚατοικίαΛος Άντζελες[5]
Μπρούκλιν[6]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΛύκειο του Όουκ Παρκ (2015)[7], Oakland School for the Arts[4][3], American Conservatory Theater[4][3] και California Shakespeare Theater[4][3]
Ιδιότηταφωτομοντέλο[4][3], χορευτής[4][3], ηθοποιός τηλεόρασης[4][3], ηθοποιός ταινιών[4][3], ηθοποιός φωνής[4][3] και τραγουδιστής[4][3]
Όργαναπιάνο και φωνή
Είδος τέχνηςποπ ροκ[8], σύγχρονο R&B[8] και ντανς ποπ[8]
Σημαντικά έργαΚουνήσου στο Ρυθμό, Shake It Up: Break It Down, Frenemies, Zapped, K.C. Undercover, Spider-Man: Η επιστροφή στον τόπο του, The Greatest Showman, Smallfoot, Euphoria, Spider-Man: Μακριά Από τον Τόπο του, Malcolm & Marie, Διαστημικά καλάθια 2: Η νέα γενιά, Dune, Spider-Man: No Way Home και Dune: Μέρος Δεύτερο
Βραβεύσειςβραβείο Έμμυ ζώνης υψηλής τηλεθέασης καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου σε δραματική σειρά (2020), Black Reel Award for Outstanding Actress, Drama Series (2020)[9], Kids' Choice Award for Favorite TV Actress (2016)[10], Kids' Choice Award for Favorite TV Actress (2017)[11], Kids' Choice Award for Favorite TV Actress (2019)[12], Satellite Award for Best Actress – Television Series Drama (2020)[13], Βραβείο Saturn Καλύτερου Β' γυναικείου ρόλου (2019)[14], βραβείο Έμμυ ζώνης υψηλής τηλεθέασης καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου σε δραματική σειρά (2022), Time 100 (2022)[15] και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α' γυναικείου ρόλου σε δραματική σειρά (2023)[16]
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

H Ζεντέγια Μαρί Στόερμερ Κόλμαν (αγγλικά: Zendaya Maree Stoermer Coleman, γενν. 1 Σεπτεμβρίου 1996) πιο γνωστή απλά ως Ζεντέγια, είναι Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Είναι παγκοσμίως γνωστή για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως "Ρόκι Μπλου" στη νεανική σειρά του Disney Channel, «Shake It Up» (2010-2013) ενώ ακολούθησε η συμμετοχή της στο σόου χορού «Dancing with the Stars» (2013) όπου έλαβε τη δεύτερη θέση καθώς και άλλες επιτυχημένες δουλειές, όπως η σειρά νεανική σειρά του «K.C. Undercover» (2015-2018) και οι ταινίες «The Greatest Showman», «Spider-Man: Homecoming» και «Spider-Man: Far from Home» και «Spider-man: No Way Home».

Το 2019, πρωταγωνιστεί στη δραματική σειρά του HBO, «Euphoria» και υποδύεται την "Ρου Μπένετ", μια ομοφυλόφιλη έφηβη χρήστη ναρκωτικών. Για την ερμηνεία στην συγκεκριμένη σειρά, απέσπασε την πρώτη της υποψηφιότητα για Έμμυ Α' Γυναικείου Ρόλου σε Δραματική Σειρά.

Ως τραγουδίστρια, ξεκίνησε την καριέρα της το 2011, με τα τραγούδια «Swag It Out» και «Watch Me». Υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Hollywood Records το 2012 και αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο της solo single και άλμπουμ «Replay», το οποίο μπήκε στο νούμερο 40 των Billboard Hot 100 των ΗΠΑ. Το 2017, ερμήνευσε το soundtrack της ταινίας «The Greatest Showman», «Rewrite The Stars».

Νεότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1996 στο Όουκλαντ της Καλιφόρνια από την εκπαιδευτικό Κλερ Στόερμερ και τον μουσικό παραγωγό Καζέμπ Ατζάμου (πραγματικό όνομα: Σάμουελ Ντέιβιντ Κόλμαν). Έχει πέντε μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέλφια από την μεριά του πατέρα της, που λέγονται Κάιλι, Αναμπέλα, Κατιάννα, Όστιν και Ζιλιέν. Ο πατέρας της είναι Αφροαμερικανός ενώ η μητέρα της κατάγεται από τη Γερμανία και τη Σκωτία. Το όνομα "Ζεντέγια" σημαίνει "Δίνω ευχαριστώ" στη γλώσσα της Μοζαμβίκης.

Φοίτησε στο σχολείο Oakland School for the Arts όπου συμμετείχε σε διάφορες θεατρικές παρουσιάσεις ενώ ξεκίνησε και την ενασχόληση της γενικά με το θέατρο.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2009-2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο του θεάματος, ως μοντέλο των εταιρειών Macy's, Mervyns και Old Navy. Επίσης, συμμετείχε σε διαφημιστικό σποτ για την προώθηση των παιχνιδιών της σειράς ICarly και ως χορεύτρια σε διαφημιστικό σποτ της εταιρείας Sears μαζί με την Σελίνα Γκόμεζ. Το 2009 συνεργάστηκε με το Kidz Bop στο cover του βίντεοκλιπ για το τραγούδι «Hot n' Cold» της Κέιτι Πέρι. Τον Νοέμβριο του 2009, πέρασε από οντισιόν για το ρόλο της "Σίσι Τζόουνς" στη σειρά «Dance Dance Chicago», η οποία αργότερα μετονομάστηκε και κυκλοφόρησε ως «Shake It Up» και εκείνη πήρε τελικά το ρόλο της "Ρόκι Μπλου". Για την οντισιόν της, ερμήνευσε το το τραγούδι «Leave Me Alone» του Μάικλ Τζάκσον. Το «Shake It Up» έκανε πρεμιέρα στις 7 Νοεμβρίου 2010 και μέτρησε συνολικά 6.2 εκατομμύρια θεατές, με αποτέλεσμα να είναι η δεύτερη σε ακροαματικότητα σειρά του Disney Channel. Το 2011, η Ζεντέγια κυκλοφόρησε ένα προωθητικό ανεξάρτητο τραγούδι, το «Swag It Out» ενώ λίγο αργότερα την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε το τραγούδι «Watch Me» με την Μπέλα Θορν. Στις 5 Ιουνίου 2011, το «Shake It Up» είχε ένα επεισόδιο μαζί με την σειρά «Good Luck Charlie».

Ακόμα, το 2011, τα αμερικανικά πολυκαταστήματα Target, κυκλοφόρησαν μια σειρά ρούχων εμπνευσμένη από τα ρούχα της Ζεντέγια και των υπόλοιπων πρωταγωνιστών του «Shake It Up».

Ο πρώτος της ρόλος σε ταινία, ήταν το 2012, στην τηλεταινία του Disney Channel, «Frenemies». Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε πέντε τραγούδια με την Μπέλα Θορν (στα πλαίσια της σειράς), τα: «Something To Dance For», «Live 2 Dance», «Made In Japan», «Same Heart» και «Fashion In Krytonite». Επίσης, συμμετείχε σε ένα επεισόδιο της σειράς «A.N.T. Farm» και υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Hollywood Records.

Το 2013, συμμετείχε ως διαγωνιζόμενη στο τηλεοπτικό σόου χορού «Dancing with the Stars», σε ηλικία 16 ετών και όντας η νεότερη διαγωνιζόμενη που πέρασε ποτέ από εκεί μέχρι τότε. Την ίδια χρονιά, δάνεισε τη φωνή της στην ταινία «Super Buddies» και κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ ως τραγουδίστρια, με τίτλο «Replay».Το 2014, έπαιξε στην τηλεταινία «Zapped», εμφανίστηκε στο σόου «SWAY: A Dance Trilogy» και σε ένα επεισόδιο του «Project Runway» ως guest κριτής.

Το 2015 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Something New» μαζί με τον Chris Brown και την σειρά υποδημάτων "Daya", το οποίο ήταν και το παιδικό της ψευδώνυμο. Επίσης, ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί στη σειρά του Disney Channel, «K.C. Undercover».

2016-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 4 Νοεμβρίου 2016, κυκλοφόρησε τη σειρά ρούχων "Daya by Zendaya".

Τον Ιούλιο του 2017, έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, παίζοντας στην ταινία «Spider-Man: Homecoming», η οποία ξεπέρασε τα 117 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις, την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας. Τον Αύγουστο εμφανίστηκε στο videoclip τραγουδιού του Μπρούνο Μαρς και τον Δεκέμβριο πρωταγωνίστησε μαζί με τους Χιου Τζάκμαν και Ζακ Έφρον, στην ταινία «The Greatest Showman», όπου ερμήνευσε και το soundtrack «Rewrite The Stars». Ακόμη, εμφανίστηκε ξανά σε ένα επεισόδιο του «Project Runway» ως guest κριτής.

Το 2018, τελείωσε η σειρά του Disney Channel, «K.C. Undercover», έπειτα από τρεις σεζόν και έτσι έληξε και η συνεργασία της με την Disney, μετά από οκτώ χρόνια. Την ίδια χρονιά, δάνεισε τις φωνές της στις ταινίες κινουμένων σχεδίων «Duck Duck Goose» και «Smallfoot».

Τον Ιούνιο του 2018, ανακοινώθηκε η συμμετοχή της στη σειρά του HBO, «Euphoria» με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της "Ρου Μπένετ" ενώ λίγο αργότερα ο σχεδιαστής Τόμι Χίλφιγκερ την επέλεξε για να είναι η κεντρική εκπρόσωπος παγκοσμίως, να συμμετέχει στις καμπάνιες και να δημιουργήσουν τη κολεξιόν "Tommy X Zendaya". Χαρακτηρίστηκε από το site μόδας Net-a-Porter, ως μια από τις πιο καλοντυμένες γυναίκες της χρονιάς.

Το 2019, έπαιξε σε τρία επεισόδια της σειράς «The OA», στην ταινία «Spider-Man: Far from Home» και στη σειρά «Euphoria». Επίσης, ξεκίνησε συνεργασία με την εταιρεία καλλυντικών «Lancome».

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει κυκλοφορήσει ένα στούντιο άλμπουμ, δέκα single, τρία διαφημιστικά single, δεκαπέντε μουσικά βίντεο και μερικές εμφανίσεις άλμπουμ. Η πρώτη της εμφάνιση ήταν ως μέρος του Kidz Bop Kids στο άλμπουμ Kidz Bop Dance Party, [17] το 2010. Το 2011, η Zendaya κυκλοφόρησε το ντεμπούτο ανεξάρτητο σινγκλ της, "Swag It Out". Το επόμενο σινγκλ της, " Watch Me ", έφτασε στο νούμερο 86 στο αμερικανικό Billboard Hot 100 .

Στις 8 Αυγούστου 2012, τραγούδησε το Hollywood Records και ξεκίνησε να γράφει τραγούδια για το άλμπουμ του ντεμπούτου της. [18] Το ντεμπούτο single της ''Replay'', το οποίο δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουλίου 2013, είχε ως παραγωγό τον Mick Schultz και είχε γραφτεί από την Tiffany Fred και τον Paul ''Phamous'' Shelton, Το ντεμπούτο της το κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου του 2013 και έφτασε την 51η πρώτη θέση στο US Billboard 200 [19]

Στις 6 Μαρτίου 2015, ο Timbaland επιβεβαίωσε ότι συνεργαζόταν με την Zendaya για το δεύτερό της album [20] Μιλώντας για το άλμπουμ, η Zendaya είπε στο MTV News (αμερικάνικο τηλεοπτικό κανάλι) ''η μουσική είναι ένα νέο κύμα της R&B. Είναι εκεί όπου νομίζω θα έπρεπε να παέι ή θα έπρεπε να κατευθύνεται προς; Είναι ένα πολύ old-school vibe, αλλά είναι μια νέα ηλικιακή εκδοχή. [21] Στις 8 Νοεμβρίου 2015, ανέβασε άλλο ένα βίντεο από ένα lip-syncing της σε ένα R&B τραγούδι, το οποίο θα συμπεριλαμβανόταν στο τότε άλμπουμ της[21] Ένα διαφημιστικό music video δημοσιεύθηκε από το Hunger TV στις 12 Νοεμβρίου 2015 [22] .Στις 1 Ιανουαρίου 2016 αναφέρθηκε ότι το δεύτερο άλμπουμ της θα κυκλοφορούσε τον Φεβρουάριο και θα προηγούταν από το single ''Somethin New'', με τον Chris Brown; το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 5 Φεβρουαρίου από την Hollywood Records και Republic Records [23]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2021 είναι ζευγάρι με τον ηθοποιό Τομ Χόλλαντ.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2013 Super Buddies Λόλιποπ φωνή
2017 Spider-Man: Homecoming Μισέλ
The Greatest Showman Αν Γουίλερ
2018 Duck Duck Goose Σάι φωνή
Smallfoot Μίσι φωνή
2019 Spider-Man: Far From Home Μισέλ "Εμ-Τζέι"
2021 Malcolm & Marie Μαρί
Dune Τσάνι
Spider-Man: No Way Home Μισέλ "Εμ-Τζέι"
2024 Dune: Part Two Τσάνι
Challengers Τάσι

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2010-2013 Shake It Up Ρόκι Μπλου Πρωταγωνιστικός ρόλος
2011 Good Luck Charlie Ρόκι Μπλου Επεισόδιο: "Charlie Shakes It Up"
PrankStars Η Ίδια Επεισόδιο: "Walk the Prank"
Pixie Hollow Games Φερν φωνή
2012 ANT1 Farm Σεκουόια Τζόουνς Επεισόδιο: "Creative consultANT"
Frenemies Χέιλι Μπράντον Τηλεταινία
2013 Dancing With The Stars Η Ίδια Σεζόν 15 | Διαγωνιζόμενη | 2η Θεση
2014 Zapped Ζόι Στίβενς Τηλεταινία
The Making of SWAY Η Ίδια Σόου για την προετοιμασία του SWAY
SWAY: A Dance Trilogy Η Ίδια Τηλεοπτικό σόου χορού
Project Runway Η Ίδια Επεισόδιο: "Under The Gunn" | guest κριτής
2015 Black-ish Ρασέιντα Επεισόδιο: "Daddy's Day"
2015-2018 K.C. Undercover Κέι Σι Κούπερ Πρωταγωνιστικός ρόλος
2017 Walk The Prank Η Ίδια Επεισόδιο: "K.C. Undercover Edition"
Project Runway Η Ίδια guest κριτής
2019 The OA Φόλα 3 επεισόδια
2019-σήμερα Euphoria Ρου Μπένετ Πρωταγωνιστικός ρόλος

Περιοδείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Swag It Out Tour (2012-2014)

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Θεσμός Βραβείο Υποψηφιότητα Αποτέλεσμα
2014 Radio Disney Music Awards Best Style Zendaya νίκησε
Teen Choice Awards Candie's Style Icon
2015 Nickelodeon Kids' Choice Awards Favorite Female TV Star – Kids' Show
2016 Teen Choice Awards Choice Style: Female
Nickelodeon Kids' Choice Awards Choice TV Actress: Comedy K.C. Undercover
2017 Teen Choice Awards Choice Summer Movie Actress Zendaya
2018 Nickelodeon Kids' Choice Awards Favorite Movie Actress
Teen Choice Awards Choice Movie Actress: Drama
Choice Movie Ship The Greatest Showman
Choice Liplock
Choice Collaboration Rewrite The Stars
2019 Nickelodeon Kid's Choice Awards Favorite Female TV Star Zendaya (K.C. Undercover)
People's Choice Awards Favorite Drama TV Star of the Year Zendaya (Euphoria)
Favorite Female Movie Star of the Year Zendaya (Spider-Man: Far from Home)
Teen Choice Awards Choice Summer Movie Actress Zendaya (Spider-Man: Far from Home)
Saturn Awards Best Supporting Actress Zendaya (Spider-Man: Far from Home)
2020 Emmy Awards Outstanding Lead Actress in a Drama Series Euphoria
Satellite Awards Best Actress in a Drama / Genre Series Zendaya (Euphoria)
Black Reel Awards Outstanding Lead Actress in a Drama Series Zendaya (Euphoria)
Primetime Emmy Awards Outstanding Lead Actress in a Drama Series Zendaya (Euphoria)
Shorty Awards Best Celebrity Zendaya
People's Choice Awards Favorite Style Star of the Year Zendaya
2021 Critics' Choice Celebration of Black Cinema Awards NextGen Award Malcom & Marie
Santa Barbara International Film Festival Virtuosos Award Malcom & Marie

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. en.as.com/entertainment/why-does-zendaya-only-have-one-name-n/.
  2. GeneaStar. colemanz.
  3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 www.biography.com/actors/zendaya.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 biography/Zendaya.
  5. «Zendaya Upgrades to Secluded Los Angeles Estate». Variety. 11  Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 21  Σεπτεμβρίου 2020.
  6. «Zendaya Is Revealed As the Buyer of a $4.9 Million Brooklyn Waterfront Condo». Architectural Digest. 5  Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 8  Μαρτίου 2024.
  7. abc7.com/entertainment/oak-park-high-school-hosts-star-studded-graduation/779731/.
  8. 8,0 8,1 8,2 mn0002732005.
  9. blackreelawards.com/watchmen-takes-top-honors-at-the-4th-annual-black-reel-awards-for-television/.
  10. www.billboard.com/articles/news/7213912/zendaya-favorite-female-tv-star-kids-show-kids-choice-awards-2016.
  11. www.hollywoodreporter.com/lists/kids-choice-awards-complete-list-winners-982509/item/2017-kids-choice-awards-favorite-video-game-970822.
  12. www.billboard.com/articles/news/awards/8503811/kids-choice-awards-2019-winners-list.
  13. www.pressacademy.com/2019-ipa-awards/.
  14. www.syfy.com/syfywire/saturn-awards-2019-winners.
  15. time.com/collection/100-most-influential-people-2022/6177806/zendaya/.
  16. www.vanityfair.fr/ecrans/article/golden-globes-2023-palmares-complet.
  17. «KIDZ BOP Dance Party by Kidz Bop Kids». iTunes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2010. 
  18. Amy Sciarretto. «Zendaya Signs to Hollywood Records». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2012. 
  19. «Billboard Chart History: Zendaya». Billboard. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2010. 
  20. «It Looks Like Zendaya Is Working With Timbaland On Her Sophomore Album». 6 Μαρτίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 21 Μαΐου 2015. 
  21. 21,0 21,1 «Zendaya Teases More Music With Timbaland». MTV.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2015. 
  22. «Zendaya Is Ready For Her 'Close Up' In New High-Fashion Music Vid». 12 Νοεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2016. 
  23. «Zendaya F/Chris Brown 'Something New'». Republic. 25 Ιανουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2016.