Γιοζίμπο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Yojimbo)
Γιοζίμπο
(用心棒)
Η κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΑκίρα Κουροσάβα[1][2][3]
ΠαραγωγήΤομογιούκι Τανάκα
ΣενάριοΑκίρα Κουροσάβα
Βασισμένο σεRed Harvest
ΠρωταγωνιστέςΤοσίρο Μιφούνε, Τατσούγια Νακαντάι[2][3][4], Yōko Tsukasa, Ισουζού Γιαμάντα[3][4], Τακάσι Σιμούρα[3][4], Νταϊζούκε Κάτο, Εϊτζίρο Τόνο, Καματάρι Φουτζιγουάρα[3][4], Σουσούμου Φουτζίτα[4], Kyū Sazanka, Γιόσιο Τσουτσίγια[4] και Χιρόσι Τατσικάβα[5]
ΜουσικήΜασάρου Σάτο
ΦωτογραφίαΚαζούο Μιγιαγκάβα και Τακάο Σάιτο
ΜοντάζΑκίρα Κουροσάβα
Εταιρεία παραγωγήςToho
ΔιανομήToho και Netflix
Πρώτη προβολή25  Απριλίου 1961 (Ιαπωνία)[6][7], 21  Μαΐου 1982 (Γερμανία)[8], 13  Σεπτεμβρίου 1961 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Τουρκία)[9] και 1961
Διάρκεια110 λεπτά[10][11][7]
ΠροέλευσηΙαπωνία
ΓλώσσαΙαπωνικά
ΈπεταιSanjuro

Το Γιοζίμπο (ιαπωνικά: 用心棒 "σωματοφύλακας") είναι μια ιαπωνική ταινία σαμουράι του 1961 σε σκηνοθεσία του Ακίρα Κουροσάβα, ο οποίος έκανε τη συμπαραγωγή της ταινίας μαζί με τον Τομογιούκι Τανάκα και τον Ριούζο Κικουσίμα. Ο Κουροσάβα έγραψε το σενάριο μαζί με τον Κικουσίμα και τον Χιντέο Ογκούνι με βάση μια ιδέα του Κουροσάβα. Ο Κουροσάβα έκανε επίσης το μοντάζ. Η ταινία ασχολείται με έναν ρονίν, τον οποίο ερμηνεύει ο Τοσίρο Μιφούνε, που φτάνει σε μια κωμόπολη όπου οι δύο τοπικοί γκάνγκστερ παλεύουν για την εξουσία. Και οι δυο τους προσπαθούν να προσλάβουν τον νεοφερμένο ως σωματοφύλακα.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1860, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της περιόδου Έντο, ένας ρονίν περιπλανιέται στην ερημική ιαπωνική ύπαιθρο. Όταν σταματάει σε μια αγροικία για νερό, κρυφακούει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι να θρηνεί ότι ο μονάκριβος γιος τους, μη θέλοντας να σπαταλήσει τη ζωή του ως αγρότης, έφυγε τρέχοντας για να ενωθεί με τους «τζογαδόρους» που έχουν κατέβει σε μια κοντινή πόλη κατακλυσμένη από εγκληματίες, η οποία διχάζεται ανάμεσα σε δύο αντίπαλα αφεντικά. Ο ξένος κατευθύνεται στην πόλη όπου συναντά τον Γκόντζι, τον ιδιοκτήτη ενός μικρού ιζακάγια που τον συμβουλεύει να φύγει. Λέει στον ρονίν ότι τα δύο αντιμαχόμενα αφεντικά, ο Ουσιτόρα και ο Σεϊμπέι, τσακώνονται για τον έλεγχο των επικερδών τυχερών παιχνιδιών που διευθύνει ο Σεϊμπέι. Ο Ουσιτόρα ήταν το δεξί χέρι του Σεϊμπέι, αλλά επαναστάτησε όταν ο Σεϊμπέι αποφάσισε ότι ο διάδοχός του θα ήταν ο γιος του Γιοϊτσίρο, ένας άχρηστος νεαρός. Ο δήμαρχος της πόλης, ένας έμπορος μεταξιού που ονομάζεται Ταζαεμόν, πληρώνεται από καιρό από τον Σεϊμπέι, τον οποίο ανακηρύσσει νέο δήμαρχο. Αφού ζυγίζει την κατάσταση και αναγνωρίζει ότι κανείς στην πόλη δεν ενδιαφέρεται για τον τερματισμό της βίας, ο άγνωστος λέει ότι σκοπεύει να μείνει, καθώς η πόλη θα ωφεληθεί από τον θάνατο και των δύο αφεντικών.

Πρώτα πείθει τον πιο αδύναμο Σεϊμπέι να τον προσλάβει υπηρεσίες σκοτώνοντας αβίαστα τρεις από τους άνδρες του Ουσιτόρα. Όταν ρωτήθηκε ποιο είναι το όνομά του, βλέπει ένα χωράφι με μουριές και λέει ότι το όνομά του είναι Κουβαμπατάκε Σαντζούρο (χωράφι με μουριές).

Ο Σεϊμπέι αποφασίζει ότι με τις ικανότητες του ρονίν στην ξιφομαχία, είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθεί με τον Ουσιτόρα. Ωστόσο, ο Σαντζούρο κρυφακούει τη γυναίκα του Σεϊμπέι, η οποία διατάζει τον Γιοϊτσίρο να αποδείξει ότι είναι ικανός του σκοτώνοντας αυτός τον ρονίν μετά την επερχόμενη επιδρομή ώστε να μην αναγκαστούν να τον πληρώσουν. Ο Σαντζούρο ηγείται της επίθεσης στην άλλη φατρία, αλλά στη συνέχεια παραιτείται λόγω της προδοσίας του Σεϊμπέι, περιμένοντας και από τις δύο πλευρές να σφαγιαστούν μεταξύ τους. Το σχέδιό του ματαιώνεται λόγω της απροσδόκητης άφιξης ενός κυβερνητικού αξιωματούχου, που δίνει τόσο στον Σεϊμπέι όσο και στον Ουσιτόρα την ευκαιρία να κάνουν μια αναίμακτη υποχώρηση και να σταματήσουν τον πόλεμό τους.

Ο αξιωματούχος φεύγει αμέσως μετά για να ερευνήσει τη δολοφονία ενός συναδέλφου του σε μια άλλη πόλη. Ο Σαντζούρο συνειδητοποιεί σύντομα ότι ο Ουσιτόρα έστειλε δύο άνδρες να διαπράξουν τον φόνο όταν τους ακούει να συζητούν στην ταβέρνα του Γκόντζι. Με αυτή τη γνώση, ο Σαντζούρο συλλαμβάνει τους δολοφόνους και τους πουλά στον Σεϊμπέι, αλλά στη συνέχεια λέει στον Ουσιτόρα ότι οι άνδρες του Σεϊμπέι τους έπιασαν. Ο Ουσιτόρα, ανήσυχος, τον ανταμείβει γενναιόδωρα για τη βοήθειά του και διατάζει την απαγωγή του Γιοϊτσίρο, τον οποίο προσφέρει σε αντάλλαγμα για τους δύο κρατούμενους. Ωστόσο, ο Ουσιτόρα προδίδει τον Σεϊμπέι στην ανταλλαγή όταν ο αδερφός του, Ουνοσούκε, πυροβολεί τους δολοφόνους. Έχοντας προβλέψει τότι θα γίνει αυτό, ο Σεϊμπέι αποκαλύπτει ότι είχε διατάξει την απαγωγή της ερωμένης του Ουσιτόρα. Το επόμενο πρωί, ανταλλάσσεται με τον Γιοϊτσίρο.

Ο Σαντζούρο μαθαίνει ότι η γυναίκα, η Nui, είναι η σύζυγος ενός τοπικού αγρότη που την έχασε από τον Ουσιτόρα στον τζόγο. Ο Σαντζούρο ξεγελάει τον Ουσιτόρα για να αποκαλύψει πού είναι κρυμμένη η Νούι, στη συνέχεια σκοτώνει τους φρουρούς που είναι τοποθετημένοι εκεί και επανενώνει τη γυναίκα με τον σύζυγο και τον γιο της, διατάζοντάς τους να φύγουν αμέσως από την πόλη. Προσποιούμενος ότι είναι στο πλευρό του Ουσιτόρα, ο Σαντζούρο καταφέρνει να πείσει τον Ουσιτόρα ότι ο Σεϊμπέι είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία των ανδρών του. Ο πόλεμος των συμμοριών κλιμακώνεται, με τον Ουσιτόρα να καίει την αποθήκη μεταξιού του Ταζάεμον και τον Σεϊμπέι να αντεπιτίθεται καταστρέφοντας το ζυθοποιείο του Τοκούεμον. Μετά από λίγο, ο Ουνοσούκε υποψιάζεται τον Σαντζούρο για τη φυγή της Νούι, ανακαλύπτοντας τελικά στοιχεία για την προδοσία του Ρονίν. Ο Σαντζούρο ξυλοκοπείται άγρια και φυλακίζεται από τους μπράβους του Ουσιτόρα, οι οποίοι τον βασανίζουν για να μάθουν πού βρίσκεται η Νούι.

Ο Σαντζούρο καταφέρνει να δραπετεύσει όταν ο Ουσιτόρα αποφασίζει να εξαλείψει τον Σεϊμπέι μια για πάντα. Καθώς μεταφέρεται κρυφά έξω από την πόλη σε ένα φέρετρο από τον Γκόντζι, γίνεται μάρτυρας του βάναυσου τέλους του Σεϊμπέι και της οικογένειάς του καθώς το σπίτι τους πυρπολείται και όλοι τους σφαγιάζονται ενώ προσπαθούν να παραδοθούν. Ο Σαντζούρο καταφεύγει σε έναν μικρό ναό κοντά σε ένα νεκροταφείο. Ωστόσο, όταν μαθαίνει ότι ο Γκόντζι έχει αιχμαλωτιστεί από τον Ουσιτόρα, επιστρέφει στην πόλη. Ο Σαντζούρο έρχεται αντιμέτωπος με τον Ουσιτόρα, τον Ουνοσούκε και τη συμμορία τους, παλεύοντας με όλους τους σε μονομαχίες και σκοτώνοντάς τους εύκολα. Γλιτώνει μόνο έναν τρομοκρατημένο νεαρό, που αποδεικνύεται ότι είναι ο νεαρός που συνάντησε στο δρόμο για την πόλη, και τον στέλνει πίσω στους γονείς του. Ο Ταζάεμον βγαίνει από το σπίτι του με στολή σαμουράι και χτυπά ένα τύμπανο προσευχής. Σαν τρελός, τριγυρνά στην πόλη και μετά κυνηγά τον Τοκουεμόν, σκοτώνοντάς τον με μαχαίρι. Ο Σαντζούρο ελευθερώνει τον Γκόντζι, ανακοινώνει ότι η πόλη θα είναι πλέον ειρηνική και φεύγει.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στις 25 Απριλίου 1961. [12] Κυκλοφόρησε επίσης από την εταιρεία Seneca International με υπότιτλους και μεταγλωττισμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Σεπτέμβριο του 1961. [12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0055630/. Ανακτήθηκε στις 17  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 stopklatka.pl/film/straz-przyboczna. Ανακτήθηκε στις 17  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 www.ofdb.de/film/3804,Yojimbo---Der-Leibw%C3%A4chter. Ανακτήθηκε στις 17  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 www.imdb.com/title/tt0055630/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 17  Απριλίου 2016.
  5. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  6. «Yojimbo (1961): Release Info». (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουνίου 2019.
  7. 7,0 7,1 (Simplified Chinese) Douban. movie.douban.com/subject/1292515/. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουνίου 2019.
  8. (Γερμανικά) Λεξικό παγκόσμιων κινηματογραφικών ταινιών. Zweitausendeins. 37906/yojimbo-der-leibwachter.
  9. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0055630/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2022.
  10. «Yojimbo (1961): Technical Specifications». (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουνίου 2019.
  11. NetEase. public.163.com/special/thebodyguard/. Ανακτήθηκε στις 7  Ιουνίου 2019.
  12. 12,0 12,1 Galbraith IV 1996, σελ. 448.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]