Τατσούγια Νακαντάι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τατσούγια Νακαντάι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
仲代達矢 (Ιαπωνικά)
Γέννηση13  Δεκεμβρίου 1932
Τόκυο
Χώρα πολιτογράφησηςΙαπωνία
Ύψος178 cm (1993) Edit this on Wikidata
Βάρος75 kg (1993) Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙαπωνικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
σέιγιου
τραγουδιστής
Περίοδος ακμής1954
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓιασούκο Μιγιαζάκι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςMedal with Purple Ribbon (1996)
Πρόσωπο Πολιτιστικής Αξίας (2007)
Τάγμα του Πολιτισμού (2015)
βραβείο Asahi (2013)
Elan d'or Award for Newcomer of the Year (1957)
βραβεία Μπλε Κορδέλας Α΄ Ανδρικού Ρόλου (1963)
βραβεία Μπλε Κορδέλας Α΄ Ανδρικού Ρόλου (1981)
Golden Arrow Award
Mainichi Film Award for Best Actor
Order of the Rising Sun, 4th class
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τατσούγια Νακαντάι (ιαπωνικά: 仲代 達矢, γεννημένος ως Μοτοχίσα Νακαντάι, 13 Δεκεμβρίου 1932) είναι Ιάπωνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, ιδιαίτερα γνωστός από τις συνεργασίες του με σπουδαίους Ιάπωνες σκηνοθέτες,[2] όπως ο Ακίρα Κουροσάβα και ο Μασάκι Κομπαγιάσι, του οποίου μάλιστα συμμετείχε σε 11 ταινίες του. Ο Νακαντάι γεννήθηκε σε μία φτωχική οικογένεια, η οποία δεν μπορούσε να του προσφέρει εκπαίδευση, κι από νωρίς, αν και του άρεσε ο κινηματογράφος, αποφάσισε να μην ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα. Του άρεσε ιδιαιτέρως ο αμερικανικός κινηματογράφος και ηθοποιοί όπως ο Τζον Γουέιν και ο Μάρλον Μπράντο. Αργότερα του άρεσε και το μουσικό θέατρο, όπου πήγαινε μία φορά τον χρόνο στο Μπρόντγουεϊ να παρακολουθήσει έργα.

Η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε τυχαία, αφού ενόσω εργαζόταν ως υπάλληλος μαγαζιού, συναντήθηκε με τον Κομπαγιάσι, ο οποίος του προσέφερε ρόλο στην ταινία του The Thick Walled Room. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε σε cameo εμφάνιση και στην ταινία Οι Επτά Σαμουράι (1954), του Κουροσάβα. Πρακτικά, αυτή η συμμετοχή θεωρείται και το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο, καθώς η προαναφερθείσα ταινία, για κάποιους λόγους δεν κυκλοφόρησε για τα επόμενα τρία χρόνια.[3] Η συμμετοχή όμως που τον έκανε διάσημο στην Ιαπωνία ήταν αυτή στην ταινία του Κομπαγιάσι Black River, το 1957. Ίσως από τις συνολικά 11 συμμετοχές του σε ταινίες του Κομπαγιάσι, η πιο επιτυχημένη του —αλλά και πιο αγαπημένη του — ήταν αυτή στην ταινία Harakiri, το 1962. Συμπεριλαμβανομένης αυτής, πρωταγωνίστησε σε άλλες δύο ταινίες (Samurai Rebellion και Kwaidan) καθώς και στην τριλογία The Human Condition.

Ο ρόλος του στην ταινία Harakiri, του έδωσε και την πρώτη του βράβευση στα Blue Ribbon Awards. Με τον Κουροσάβα συνεργάστηκε σε πέντε περιπτώσεις με σπουδαιότερες ίσως τη δεκαετία του 1980, όπως στην ταινία Kagemusha (1980), συμμετοχή που του έδωσε το δεύτερο βραβείο Blue Ribbon, καθώς και στην ταινία Ραν (1985). Και στις δύο ταινίες υποδύθηκε έναν νταΐμιο. Στο πλευρό, τα επόμενα χρόνια, διδάχτηκαν μερικοί από τους πιο γνωστούς Ιάπωνες ηθοποιούς όπως ο Κότζι Γιακούσο, η Γιακούμι Γουακαμούρα, ο Κενίτσι Τακίτο, η Αζούσα Γουατανάμπε και άλλοι.[4] Το 2015, έλαβε τον τιμητικό μετάλλιο του Τάγματος του Πολιτισμού.[5][6] Η πλούσια καριέρα του συνεχίζεται έως και σήμερα, συμμετέχοντας τόσο στον κινηματογράφο, όσο και στην τηλεόραση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. CONOR.SI. 51238499.
  2. «Tatsuya Nakadai». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2020. 
  3. Stephens, Chuck. «The Eighth Samurai: Tatsuya Nakadai». Current. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2013. 
  4. «無名塾公演「おれたちは天使じゃない」 @ウェスタ川越 大ホール». ARK. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2015. 
  5. «Two Nobel scientists to receive Order of Culture award». The Japan Times. 2015. 
  6. https://www.hollywoodreporter.com/news/tatsuya-nakadai-set-receive-tokyo-film-festival-lifetime-achievement-honor-1249965

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]