X-COM: Apocalypse

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
X-COM: Apocalypse
ΔημιουργόςMythos Games
ΕκδότηςMicroProse
ΣχεδιαστήςJulian Gollop
ΠλατφόρμαMicrosoft Windows και DOS
Ημ/νία κυκλοφορίας30  Ιουνίου 1997
δεδομένα (π  σ  ε )

To X-COM: Apocalypse είναι το τρίτο παιχνίδι της σειράς βιντεοπαιχνιδιών X-COM. Αναπτύχθηκε από την Mythos Games (δημιουργό του αρχικού βιντεοπαιχνιδιού X-COM), και κυκλοφόρησε από την MicroProse το 1997 για MS-DOS και Windows 95. Είναι βιντεοπαιχνίδι στρατηγικής, τοποθετημένο σε φανταστικό χώρο και χρόνο. Το παιχνίδι είναι το πρώτο παιχνίδι της σειράς που, εκτός από τους γύρους, περιελάμβανε και δράση σε πραγματικό χρόνο.[1]

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός του παιχνιδιού είναι ο παίκτης να προστατέψει μία πόλη από τους εξωγήινους εισβολείς, να ανακαλύψει νέα όπλα και να βρει έναν τρόπο να καταστρέψει τους εξωγήινους.

Υπάρχουν δύο είδη παιχνιδιού. Ο ένας είναι η κλασική δισδιάστατη επιφάνεια που χρησιμοποιείται στην κεντρική διαχείριση, στο σχεδιασμό νέων όπλων, στις αγορές και πωλήσεις, στην πρόσληψη νέων επιστημόνων και στρατιωτών κλπ. Στις μάχες χρησιμοποιείται μία ισομετρική άποψη του χώρου, όπου ο χρήστης μπορεί να κινηθεί και στις τρεις διαστάσεις. Στο X-COM: Apocalypse προστέθηκε η δυνατότητα ο χρήστης, κατά τη διάρκεια των μαχών, να μπορεί να επιλέξει το παιχνίδι να εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο ή σε γύρους. Στο λογισμικό έχει προστεθεί μία διαδικασία "εκμάθησης", έτσι ώστε να δυσκολεύει ή να γίνεται πιο εύκολο αναλόγως των επιτυχιών του παίκτη.

Σε αντιδιαστολή με τα προηγούμενα παιχνίδια, ο χρήστης πλέον έχει μόνο μία πόλη, τη Mega-Primus, στην οποία διαδραματίζεται όλη η πλοκή στη Γη.

Η πόλη διοικείται από 13 συγκλητικούς. Όταν ξεκινάει η εισβολή των εξωγήινων η κυβέρνηση ξαναδημιουργεί το X-COM. Η οργάνωση του X-COM την οποία διαχειρίζεται ο παίκτης, χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση. Οι εξωγήινοι μπορούν είτε να καταλάβουν τα Κεντρικά κάποιας από τις υπόλοιπες οργανώσεις, είτε να διεισδύσουν σε κάποια από αυτές. Επίσης μία από αυτές τις οργανώσεις μπορεί να γίνει εχθρική απέναντι στην X-COM αν αυτοί αρχίσουν να δρουν με τρόπο που δεν τους ικανοποιεί. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν ακόμα και στην κυβέρνηση η οποία μπορεί να γίνει εχθρική απέναντι στην X-COM. Εάν αυτό συμβεί η κυβέρνηση θα σταματήσει την επιχορήγηση ή μπορεί ακόμα και να επιτεθεί στο αρχηγείο της X-COM.

Το παιχνίδι περιέχει bugs τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν π.χ. για να γίνουν επιδρομές σε κτίρια χωρίς να βρουν αντίσταση από εξωγήινους, αλλά αυτό, λόγω της ενσωματωμένης τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά αποτελέσματα όπως αύξηση των δυνάμεων των εξωγήινων κλπ.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του λογισμικού, η MicroProse θέλησε να αναλάβει το σχεδιασμό των γραφικών. Αυτό δημιούργησε αρκετά προβλήματα.[2]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις 30 Ιουνίου του 1997. Επανακυκλοφόρησε από την Hasbro Interactive το 1998 σαν μέρος του X-COM (Collector's Edition). Η ίδια επίσης το συμπεριέλαβε το 2008 στο X-COM: Complete Pack. Το 2009 η 2K Games το συμπεριέλαβε στο πακέτο 2K Huge Games Pack. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2008 η Valve Corporation το συμπεριέλαβε στο Steam.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «X-COM: Apocalypse». Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2017. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. «XCom Apocalypse». Terry Greer – XCom Apocalypse (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2017.