Wubi

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Wubi
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας2008
Είδοςελεύθερο λογισμικό
Διανομή
ΛειτουργικάMicrosoft Windows
ΑρχιτεκτονικήMicrosoft Windows
Ανάπτυξη
Γραμμένο σεC++, Python
ΚατάστασηΑνενεργό
Άδεια χρήσηςGPLv2
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
http://wubi.sourceforge.net/
Αποθετήριο κώδικα
https://code.launchpad.net/~ubuntu-installer/wubi

Το Wubi ήταν μία εφαρμογή η οποία επιτρέπει την εγκατάσταση της διανομής Linux Ubuntu μέσα από το περιβάλλον των Windows.

Στόχος του ήταν να επιτρέψει σε χρήστες χωρίς προηγούμενη εμπειρία με Linux να δοκιμάσουν τη διανομή Ubuntu χωρίς να είναι απαραίτητη η κατάτμηση του σκληρού τους δίσκου, ενέργεια που θεωρείται η δυσκολότερη μιας εγκατάστασης Linux.

Αντίστοιχο εγχείρημα για συστήματα τύπου *nix ήταν το Lubi.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Wubi ξεκίνησε ως ανεξάρτητο από το Ubuntu εγχείρημα. Για τον λόγο αυτό, οι εκδόσεις 7.04 και 7.10 ήταν ανεπίσημες. Από την έκδοση 8.04 Alpha 5, το Wubi ενσωματώθηκε επίσημα στο Ubuntu, που σημαίνει ότι υπήρχε στο Desktop CD της διανομής.

Το 2013, λόγω πολλαπλών προβλημάτων που διέτρεχαν οι χρήστες του Wubi με το λειτουργικό σύστημα Windows 8, η Canonical αφαίρεσε το Wubi από την επίσημη διανομή και ανήρτησε προειδοποίηση στην σελίδα των λήψεων για την μη υποστήριξη του Wubi.[1]

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία Wubi προήλθε από τα αρχικά των λέξεων Windows-based Ubuntu Installer (Πρόγραμμα εγκατάστασης του Ubuntu βασισμένο στα Windows).

Τρόπος λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρόγραμμα Wubi πραγματοποιούσε μια αυτοματοποιημένη εγκατάσταση της διανομής Ubuntu (ή μιας από τις τότε επίσημες παραλλαγές). Η εγκατάστσαη γινόταν όχι σε ξεχωριστή διαμέριση (partition) όπως όλα τα λειτουργικά σύστηματα, αλλά σε έναν ειδικό αρχείο μέσα στο σύστημα αρχείων των Windows (c:\ubuntu\disks\root.disk), σε αντίθεση με την εγκατάσταση στο δικό του διαμέρισμα. Αυτό το αρχείο ήταν ορατό από το Ubuntu ως ένας πραγματικός σκληρός δίσκος. Το Wubi δημιουργούσε επίσης ένα αρχείο εικονικής μνήμης swap στο σύστημα αρχείων των Windows (c:\ubuntu\disks\swap.disk). Αυτό το αρχείο ήταν ορατό από το Ubuntu ως πρόσθετη μνήμη RAM. Το Wubi φρόντιζε ώστε τα Windows "βλέπουν" το φάκελο στον οποίο βρίσκονταν το Ubuntu ως ξεχωριστό δίσκο.

Ενώ το Wubi δεν αποτελούσε άμεση εγκατάσταση του Ubuntu σε δική του κατάτμηση, ο χρήστης μπορούσε αργότερα να δημιουργήσει μία με τη χρήση LVPM (Loopmounted Virtual Partition Manager), για να μεταφέρει την εγκατάσταση Wubi-Ubuntu που δημιούργησε σε μία πραγματική κατάτμηση, συμπεριλαμβανομένου και ενός bootable keydrive USB. Το πλεονέκτημα αυτής της ρύθμισης ήταν ότι οι χρήστες μπορούσαν να δοκιμάσουν το λειτουργικό σύστημα και να εγκαταστήσουν τα προγράμματα οδήγησης πριν να το εγκαταστήσουν σε μια ξεχωριστή κατάτμηση και να αποφευχθούν με αυτόν τον τρόπο αρκετά προβλήματα[2].

Το Wubi προσέθετε μια καταχώρηση στο μενού εκκίνησης των Windows η οποία επέτρεπε στο χρήστη να τρέχει Linux.

Το Wubi επέτρεπε επίσης την απεγκατάσταση του Ubuntu μέσα από τα Windows.

Περιορισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε σύγκριση με μια συνηθισμένη εγκατάσταση, η εγκατάσταση Wubi αντιμετώπιζε κάποιους περιορισμούς. Δεν υποστηριζόταν η αδρανοποίηση (στο Ubuntu) και το σύστημα αρχείων ήταν πιο ευάλωτο σε επανεκκινήσεις. Επίσης, εάν η μονάδα δίσκου των Windows δεν είχε αποπροσαρτηθεί σωστά (φαινόμενο που παρουσιάζεται λόγω κατάρρευσης των Windows ή απότομης διακοπής ρεύματος), το Ubuntu δεν θα μπορούσε να φορτώσει τη μονάδα δίσκου εκκίνησης των Windows μέχρις ότου τα Windows ξεκινούσαν και απενεργοποιούναν με επιτυχία. Αν το σύστημα των Windows δεν μπορούσε να επανεκκινηθεί μετά την κατάρρευση, ο χρήστης δεν θα μπορούσε επίσης να ξεκινήσει το Ubuntu[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ubuntu Website Warns Windows Users: Don't Use Wubi». OMGUbuntu. 19 Φεβρουαρίου 2014. 
  2. 2,0 2,1 «FAQ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]