Κατάτμηση δίσκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το GParted είναι ένα δημοφιλές βοήθημα που χρησιμοποιείται σε διαμέριση δίσκων

Κατάτμηση δίσκου, Διαμέριση δίσκου ονομάζουμε τη δημιουργία ξεχωριστών κατατμήσεων (διαμέριση) ενός σκληρού δίσκου χρησιμοποιώντας ένας επεξεργαστή κατατμήσεων. Από την στιγμή που ο δίσκος έχει διαιρεθεί σε κατατμήσεις, κατάλογοι και αρχεία διαφορετικών κατηγοριών μπορούν να αποθηκευθούν σε διαφορετικές κατατμήσεις. Πιο πολλές κατατμήσεις παρέχουν περισσότερο έλεγχο αλλά αρκετές μπορεί να δυσκολέψουν το έργο μας. Ο τρόπος που υλοποιείται η διαχείριση χώρου, τα δικαιώματα πρόσβασης και η αναζήτηση καταλόγου εξαρτώνται από τον τύπο του συστήματος αρχείων που είναι εγκατεστημένο σε μια διαμέριση. Είναι σημαντικό να υπάρχει προσεκτική εκτίμηση του μεγέθους που θα επιλέξουμε για την κατάτμηση αφού η δυνατότητά μας να το αλλάξουμε εξαρτάται από το σύστημα αρχείων που θα εγκαταστήσουμε σ'αυτήν

Λόγοι για διαμέριση:

  • Διατήρηση συχνά χρησιμοποιούμενων προγραμμάτων κοντά μεταξύ τους.
  • Για να έχουμε τα αρχεία ημερολογίου και ενδιάμεσης μνήμης ξέχωρα από άλλα αρχεία. Αυτά μπορούν να αλλάζουν μέγεθος δυναμικά με τον κίνδυνο να γεμίσει το σύστημα αρχείων μας.
  • Χρήση συστημάτων πολλαπλής εκκίνησης, που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν παραπάνω από ένα λειτουργικά συστήματα στον υπολογιστή τους.Π.χ. κάποιος θα μπορούσε να έχει εγκατεστημένα τα Linux, Mac OS X, Microsoft Windows ή άλλα σε διαφορετικές κατατμήσεις στον ίδιο σκληρό δίσκο και να έχει την δυνατότητα να επιλέξει κατά την εκκίνηση του υπολογιστή το λειτουργικό σύστημα που θα χρησιμοποιήσει.
  • Προστασία απομονωμένων αρχείων προκειμένου να απλοποιηθεί η επαναφορά χαλασμένου συστήματος αρχείων ή εγκατάστασης λειτουργικού συστήματος. Αν μια διαμέριση είναι χαλασμένη, τα αρχεία στις άλλες διαμερίσεις θα παραμείνουν αναπηρέαστες. Επίσης η ύπαρξη ξεχωριστής διαμέρισης για τα αρχεία μόνο ανάγνωσης μειώνει τις πιθανότητες να χαλάσει το σύστημα αρχείων στην διαμέριση αυτή.
  • Αύξηση της συνολικής απόδοσης υπολογιστικών συστήματων όπου τα μικρά συστήματα αρχείων είναι πιο αποτελεσματικά.