Ubuntu

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ubuntu
Logo-ubuntu no(r)-black orange-hex.svg
Ubuntu 17.10 (Artful Aardvark) με GNOME
Υπευθ. ανάπτυξηςCanonical Ltd.
Ubuntu Foundation
Πρώτη έκδοση4.10 Warty Warthog (20 Οκτωβρίου 2004)
Τελευταία έκδοση20.10[1] Ubuntu 20.10 "Groovy Gorilla"
ΤύποςΛειτουργικό σύστημα
ΚατηγορίαGNU/Linux
ΠυρήναςΜονολιθικός (Linux)
Γραφικό περιβάλλονUnity (προεπιλογή εώς την έκδοση 17.04), GNOME (προεπιλογή από την έκδοση 17.10 και μετά), KDE, XFCE κ.α.
Αρχιτεκτονικήi386 (x86), amd64 (x86-64), ARM
ΕνημερώσειςAPT
Διαχείριση πακέτωνdpkg, APT
Διαθέσιμο σεπάνω από 55 γλώσσες
ΚατάστασηΕνεργό
Άδεια χρήσηςGNU GPL, και άλλες
Ιστότοπος
https://ubuntu.com/

Το Ubuntu (IPA: [/u'buntu/]) είναι ένα ανοικτού κώδικα, ελεύθερο και δωρεάν λειτουργικό σύστημα βασισμένο στον πυρήνα Linux. Το όνομά του προέρχεται από την έννοια ubuntu των Ζουλού και Κόσα (Xhosa), που ερμηνεύεται ως «ανθρωπιά προς τον άλλον», καθώς και «Είμαι αυτό που είμαι λόγω αυτού που όλοι είμαστε»[2].

Το Ubuntu ξεκίνησε το 2004, βασισμένο στη διανομή Debian[3] . Ο στόχος του Ubuntu είναι η παροχή ενός διαρκώς ενημερωμένου, σταθερού λειτουργικού συστήματος για τον μέσο χρήστη, με ενισχυμένη έμφαση στην ευκολία χρήσης και εγκατάστασης. Το Ubuntu έχει χαρακτηριστεί ως η πιο δημοφιλής διανομή Linux για επιτραπέζιους υπολογιστές,[4][5][6] διεκδικώντας,σύμφωνα με την Valve.[7], περίπου το 45% (21 Μαρ. 2015) επί του συνόλου των υπολογιστών με διανομές βασισμένες στον πυρήνα Linux.

Το Ubuntu είναι ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λειτουργικό, διανέμεται χωρίς χρέωση αλλά και μπορεί να βελτιωθεί από κάθε προγραμματιστή που θέλει να συμμετάσχει στην ομάδα ανάπτυξης. Το Ubuntu χρηματοδοτείται από την Canonical Ltd., μία ιδιωτική επιχείρηση που ιδρύθηκε από τον Νοτιοαφρικανό επιχειρηματία Μαρκ Σάτλγουορθ (Mark Shuttleworth). Αντί να πωλεί το Ubuntu καθεαυτό, η Canonical καταγράφει έσοδα από την επί πληρωμή τεχνική υποστήριξη που παρέχει για το προϊόν της. Διατηρώντας το Ubuntu ελεύθερο και ανοικτό η Canonical δέχεται και την βοήθεια τρίτων προγραμματιστών για την ανάπτυξή του.

To Kubuntu, το Xubuntu, το Lubuntu, το Ubuntu GΝΟΜΕ και το Ubuntu Mate είναι επίσημες παραλλαγές[8] του Ubuntu, που στόχο έχουν τον συνδυασμό των γραφικών περιβαλλόντων KDE, Xfce, LXDE, GNOME και MATE αντιστοίχως, με τον βασικό κορμό εφαρμογών του Ubuntu (Προεπιλεγμένο περιβάλλον εργασίας είναι από το 17.10 το GNOME, ενώ πριν χρησιμοποιούσε το Unity [9]). Το Edubuntu είναι μια επίσημη εναλλακτική έκδοση σχεδιασμένη για σχολική εκπαίδευση και θα ήταν εξίσου κατάλληλη για χρήση από παιδιά στο σπίτι.[10] Το Gobuntu ήταν μια επίσημη εναλλακτική έκδοση που στόχο είχε την αυστηρή τήρηση των τεσσάρων ελευθεριών του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού.[11] Το Ubuntu JeOS είναι η πιο πρόσφατη επίσημη εναλλακτική έκδοση. Το JeOS είναι το προσχέδιο για το πως ένα λειτουργικό σύστημα θα έπρεπε να είναι στα πλαίσια μιας εικονικής συσκευής.[12]

Το σύνθημα του Ubuntu είναι “Linux για ανθρώπους” (Linux for human beings), που περιγράφει τον πρωταρχικό σκοπό – τη δημιουργία μίας Linux διανομής περισσότερο εύκολης στη χρήση από τις υπόλοιπες. Η ευκολία της χρήσης του Ubuntu έχει οδηγήσει, με ορισμένες τροποποιήσεις, στην υιοθέτησή του από εταιρίες, οργανισμούς αλλά και κυβερνήσεις όπως της Γαλλίας[13] ,της Βόρειας Μακεδονίας[14], της Ολλανδίας[15] και άλλων χωρών για χρήση από το κοινό, τους μαθητές και τις υπηρεσίες τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Κίνας έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με την Canonical[16] μια δικιά της εκδοχή του Ubuntu που ονομάζεται Ubuntu Kylin[17]

Η τελευταία έκδοση του Ubuntu καλείται Ubuntu Mate και χρησιμοποιεί γραφικό περιβάλλον Mate.[18]

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ubuntu επικεντρώνεται στη χρηστικότητα,[19] ενώ για εργασίες που απαιτούν δικαιώματα διαχειριστή περιλαμβάνει τη χρήση της εντολής sudo.[20] Η εφαρμογή εγκατάστασης Ubiquity επιτρέπει την εγκατάσταση του Ubuntu στο σκληρό δίσκο από ένα περιβάλλον Live DVD ή Live USB[21] χωρίς να χρειάζεται η επανεκκίνηση του συστήματος για την εγκατάσταση, ενώ η εφαρμογή Wubi επιτρέπει την εγκατάσταση μέσα από περιβάλλον Microsoft Windows, κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη μετάβαση στο Linux για τους χρήστες Windows. Σε σύγκριση με μια συνηθισμένη εγκατάσταση, η εγκατάσταση Wubi αντιμετωπίζει κάποιους περιορισμούς. Δεν υποστηρίζεται η αδρανοποίηση (στο Ubuntu) ενώ αν το σύστημα των Windows δεν μπορεί να επανεκκινηθεί μετά από κατάρρευση, ο χρήστης δεν θα μπορεί επίσης να ξεκινήσει το Ubuntu[22]. Τέλος, να σημειωθεί ότι από την έκδοση Ubuntu 14.04 (Απρίλιος 2014) δεν συνίσταται η χρήση του[23] παρόλο που το Wubi συμπεριλαμβάνεται στο μέσο εγκατάστασης (ISO/δίσκος CD/DVD) του Ubuntu για λόγους ευχρηστίας σε περίπτωση που ένας χρήστης Windows χρησιμοποιήσει το μέσο εγκατάστασης σε περιβάλλον Windows.

Το Ubuntu επιπλέον επικεντρώνεται στη προσιτότητα και διεθνοποίηση, για να προσεγγίσει περισσότερους χρήστες. Ακόμα, μια από τις βασικές διαφορές του με άλλες διανομές, όπως το Debian, είναι ότι επιτρέπει την εγκατάσταση πακέτων μη ελεύθερου λογισμικού για ορισμένους ειδικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα οδηγούς υλικού (drivers) για ορισμένα είδη υλικού (hardware) ή codecs για την αναπαραγωγή πολυμέσων. Από την έκδοση 5.04, η κωδικοποίηση UTF-8 είναι η στάνταρ κωδικοποίηση χαρακτήρων. Το προκαθορισμένο περιβάλλον εργασίας αποκαλείται Unity[9] και χαρακτηρίζεται από αποχρώσεις του μαύρου και μωβ.

Εκτός από τα προκαθορισμένα εργαλεία συστήματος και άλλες μικρές εφαρμογές, στο Ubuntu μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αμέσως μετά την εγκατάσταση, μεταξύ άλλων, τις εφαρμογές: τη σουίτα γραφείου LibreOffice, τον περιηγητή ιστοσελίδων Firefox, το πρόγραμμα μηνυμάτων Empathy, διαχειριστή ηλεκτρονικού τασχυδρομίου Thunderbird, εφαρμογή λήψης και διαμοιρασμού αρχείων με το πρωτόκολλο BitTorrent Transmission καθώς και δεκάδες μικρά παιχνίδια χαρτιών και παζλ είναι προεγκατεστημένα, συμπεριλαμβανόμενων των παιχνιδιών Sudoku και σκάκι.

Το Ubuntu έχει προρυθμισμένα όλες τις θύρες επικοινωνίας κλειστές προσθέτοντας μεγαλύτερη ασφάλεια, μερικοί όμως χρήστες προτιμούν τη χρήση κάποιου τείχους προστασίας (Firewall) για να παρακολουθούν τις εισερχόμενες και εξερχόμενες συνδέσεις.

Τα αποθετήρια του Ubuntu προσφέρουν μια πλήρη σειρά από χιλιάδες εφαρμογές που προσφέρονται δωρεάν, αλλά δεν μπορούν όλες να χωρέσουν σε ένα DVD. Το live DVD επιτρέπει στους χρήστες να δουν εάν το σύστημά τους είναι συμβατό πριν προχωρήσουν στην εγκατάσταση.[24] Στις πρώτες εκδόσεις του Ubuntu τα cd εγκατάστασης αποστέλλονταν δωρεάν[25] σε όποιον το ζητούσε αλλά πλέον είναι διαθέσιμα για μεταφόρτωση μόνο μέσω τις επίσημης ιστοσελίδας. Το Ubuntu live DVD χρειάζεται το ελάχιστο των 512ΜΒ RAM, και για την εγκατάσταση στο σκληρό δίσκο χρειάζεται 5Gb ελεύθερο χώρο.[26] Επίσης είναι διαθέσιμη για μεταφόρτωση μία εναλλακτική έκδοση που χρησιμοποιεί τον debian installer σε λειτουργία κειμένου (text mode) και στοχεύει σε χρήστες με μικρότερες απαιτήσεις συστήματος, κατασκευαστές συστημάτων με προεγκατεστημένο το Ubuntu, και για περίπλοκα διαμερίσματα σκληρού δίσκου περιλαμβάνοντας τη χρήση του LVM.[27]

Απαιτήσεις Συστήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το προεπιλεγμένο περιβάλλον εργασίας του Xubuntu

Η τελευταία έκδοση του Ubuntu υποστηρίζει επίσημα τις αρχιτεκτονικές Intel x86 και AMD64 στην έκδοση Desktop και αρχιτεκτονικές Intel x86, AMD64 and SPARC στην έκδοση Server.[28]

Υπάρχουν ακόμη εκδόσεις για PowerPC, IA-64 (Itanium) και PlayStation 3.[29]

Έκδοση Server[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθεί η έκδοση Server σε ένα παλαιότερο σύστημα (π.χ. ένα 75 MHz Pentium με 32MB RAM),[30] οι"ελάχιστες απαιτήσεις"[31] για ικανοποιητικές επιδόσεις είναι:

 • 300 MHz x86 επεξεργαστής
 • 192 MB μνήμη (RAM)
 • Τουλάχιστον 2 GB χώρο στο σκληρό δίσκο (για πλήρη εγκατάσταση και χώρο swap)
 • VGA κάρτα γραφικών με δυνατότητα απεικόνισης 640x480
 • CD-ROM ή και USB (Για την εγκατάσταση)

Έκδοση Desktop[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την έκδοση Desktop,με περιβάλλον Unity, οι "ελάχιστες απαιτήσεις"[31]:

 • 1 GHz MHz x86 ή x64 επεξεργαστής
 • 1 GB μνήμη (RAM)
 • 6 GB χώρο στο σκληρό δίσκο
 • Κάρτα γραφικών με δυνατότατα 3D επιτάχυνσης
 • CD-ROM ή και USB (Για την εγκατάσταση)

Έκδοση με περιβάλλον Xfce για συστήματα με χαμηλή μνήμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για συστήματα με μικρή RAM, υπάρχουν οι εκδόσεις Xubuntu, που βασίζεται στο περιβάλλον Xfce και Lubuntu, που βασίζεται στο περιβάλλον LXDE τα οποία χρησιμοποιούν σχεδόν την μισή μνήμη RAM και χώρο στο σκληρό δίσκο.

 • 512 RAM
 • 6 GB χώρο στο σκληρό δίσκο

Έκδοση Netbook Edition[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκδοση ήταν σχεδιασμένη ειδικά για Netbook, με σκοπό μεταξύ άλλων να αποδίδει καλύτερα στις μικρές οθόνες. Από την έκδοση 11.04 (Natty Narwhal) η έκδοση Netbook Edition έχει συγχωνευθεί με την έκδοση Desktop Edition. Όσο κυκλοφορούσε η έκδοση για Netbook οι απατήσεις ήταν οι εξής:

 • Επεξεργαστής Intel Atom στα 1.6 GHz
 • 512 μνήμη RAM
 • 4 GB χώρο στο σκληρό δίσκο
 • Κάρτα γραφικών με δυνατότατα απεικόνισης 800x600 και 3D

Εγκατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι εγκατάστασης:[32]

Desktop Image

"Το πρόγραμμα εγκατάστασης desktop επιτρέπει τη δοκιμή του Ubuntu χωρίς να αλλάξει κάτι στο σύστημά σας, και την επιλογή για μόνιμη εγκατάσταση μετά. Αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι χρήστες. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 512ΜΒ RAM για την εγκατάσταση από αυτό το DVD."

Server Image

"Το πρόγραμμα εγκατάστασης server θα σας επιτρέψει να κάνετε εγκατάσταση το Ubuntu μόνιμα σε έναν υπολογιστή, τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε ως server. Δεν θα γίνει εγκατάσταση γραφικού περιβάλλοντος εργασίας."

Network Installer [33]

"Το πρόγραμμα εγκατάστασης Network Installer σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε το Ubuntu μέσω δικτύου. Αυτό είναι χρήσιμο, για παράδειγμα, αν έχετε έναν παλιό υπολογιστή με ένα μη-εκκινήσιμο CD-ROM ή έναν υπολογιστή που δεν μπορεί να τρέξει το γραφικό εγκαταστάτη."

Ιστορικό εκδόσεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκδοση[34] Κωδική ονομασία[34] Ημερομηνία παρουσίασης[34] Υποστηρίζεται μέχρι[34] Παρατηρήσεις
4.10 Warty Warthog 26 Οκτωβρίου 2004 Απρίλιος 2006 Πρώτη έκδοση του Ubuntu
5.04 Hoary Hedgehog 8 Απριλίου 2005 Οκτώβριος 2006 Πρώτη έκδοση του Kubuntu
5.10 Breezy Badger 12 Οκτωβρίου 2005 Απρίλιος 2007 Πρώτη έκδοση του Edubuntu
6.06 LTS Dapper Drake 1 Ιουνίου 2006 Desktop: 14 Ιουλίου 2009
Server: 1 Ιουνίου 2011
Πρώτη έκδοση του Xubuntu
Long Term Support (Υποστήριξη μακράς διαρκείας) (για τα Ubuntu, Ubuntu Server, Kubuntu, Edubuntu)
6.06.1 LTS 10 Αυγούστου 2006 Πρώτη ενημέρωση του 6.06 LTS
6.06.2 LTS 21 Ιανουαρίου 2008 Δεύτερη ενημέρωση του 6.06 LTS
6.10 Edgy Eft 26 Οκτωβρίου 2006 Απρίλιος 2008
7.04 Feisty Fawn 19 Απριλίου 2007 Οκτώβριος 2008 Πρώτη έκδοση του Ubuntu Studio
7.10 Gutsy Gibbon 18 Οκτωβρίου 2007 18 Απριλίου 2009
8.04 LTS Hardy Heron 24 Απριλίου 2008 Desktop: 12 Μαΐου 2011
Server: Απρίλιος 2013
Long Term Support (Υποστήριξη μακράς διαρκείας) (για τα Ubuntu, Ubuntu Server και Edubuntu)
8.04.1 LTS 3 Ιουλίου 2008 Πρώτη ενημέρωση του 8.04 LTS
8.04.2 LTS 22 Ιανουαρίου 2009 Δεύτερη ενημέρωση του 8.04 LTS
8.04.3 LTS 16 Ιουλίου 2009 Τρίτη ενημέρωση του 8.04 LTS
8.04.4 LTS 28 Ιανουαρίου 2010 Τέταρτη ενημέρωση του 8.04 LTS
8.10 Intrepid Ibex 30 Οκτωβρίου 2008 30 Απριλίου 2010
9.04 Jaunty Jackalope 23 Απριλίου 2009 23 Οκτωβρίου 2010
9.10 Karmic Koala 29 Οκτωβρίου 2009 30 Απριλίου 2011
10.04 LTS Lucid Lynx 29 Απριλίου 2012 Desktop: Απρίλιος 2013
Server: Απρίλιος 2015
Long Term Support (Υποστήριξη μακράς διαρκείας)
10.04.1 LTS 17 Αυγούστου 2010 Πρώτη ενημέρωση του 10.04 LTS
10.04.2 LTS 18 Φεβρουαρίου 2011 Δεύτερη ενημέρωση του 10.04 LTS
10.04.3 LTS 21 Ιουλίου 2011 Τρίτη ενημέρωση του 10.04 LTS
10.04.4 LTS 16 Φεβρουαρίου 2012 Τέταρτη ενημέρωση του 10.04 LTS
10.10 Maverick Meerkat 10 Οκτωβρίου 2010 10 Απριλίου 2012
11.04 Natty Narwhal 28 Απριλίου 2011 28 Οκτωβρίου 2012
11.10 Oneiric Ocelot 13 Οκτωβρίου 2011 Απρίλιος 2013
12.04 LTS Precise Pangolin 26 Απριλίου 2012 Desktop και Server:
28 Απριλίου 2017
Long Term Support (Υποστήριξη μακράς διαρκείας)
12.04.1 LTS 24 Αυγούστου 2012 Πρώτη ενημέρωση του 12.04 LTS
12.04.2 LTS 14 Φεβρουαρίου 2013 Δεύτερη ενημέρωση του 12.04 LTS
12.04.3 LTS 23 Αυγούστου 2013 Τρίτη ενημέρωση του 12.04 LTS
12.04.4 LTS 6 Φεβρουαρίου 2014 Τέταρτη ενημέρωση του 12.04 LTS
12.04.5 LTS 7 Αυγούστου 2014 Πέμπτη ενημέρωση του 12.04 LTS
12.10 Quantal Quetzal 18 Οκτωβρίου 2012 Απρίλιος 2014
13.04 Raring Ringtail 25 Απριλίου 2013 Ιανουάριος 2014
13.10 Saucy Salamander 17 Οκτωβρίου 2013[35] Ιούλιος 2014
14.04 LTS Trusty Tahr 17 Απριλίου 2014 Απρίλιος 2019 Long Term Support (Υποστήριξη μακράς διαρκείας)
14.04.1 LTS 24 Ιουλίου 2014 Πρώτη ενημέρωση του 14.04 LTS
14.04.2 LTS 20 Φεβρουαρίου 2015 Δεύτερη ενημέρωση του 14.04 LTS
14.04.3 LTS 6 Αυγούστου 2015 Τρίτη ενημέρωση του 14.04 LTS
14.04.4 LTS 18 Φεβρουαρίου 2016 Τέταρτη ενημέρωση του 14.04 LTS
14.04.5 LTS 4 Αυγούστου 2016 Πέμπτη ενημέρωση του 14.04 LTS
14.10 Utopic Unicorn 23 Οκτωβρίου 2014 Ιούλιος 2015
15.04 Vivid Vervet 23 Απριλίου 2015 Ιανουάριος 2016
15.10 Wily Werewolf 22 Οκτωβρίου 2015 Ιούλιος 2016
16.04 LTS Xenial Xerus 21 Απριλίου 2016 Απρίλιος 2021 Long Term Support (Υποστήριξη μακράς διαρκείας)
16.04.1 LTS 21 Ιουλίου 2016 Πρώτη ενημέρωση του 16.04 LTS
16.04.2 LTS 16 Φεβρουαρίου 2017 Δεύτερη ενημέρωση του 16.04 LTS
16.04.3 LTS 3 Αυγούστου 2017 Τρίτη ενημέρωση του 16.04 LTS
16.04.4 LTS 1 Μαρτίου 2018 Τέταρτον ενημέρωση του 16.04 LTS
17.04 Zesty Zapus 13 Απριλίου 2017 Ιανουάριος 2018
17.10 Artful Aardvark 19 Οκτωβρίου 2017 Ιούλιος 2018
18.04 LTS Bionic Beaver 26 Απριλίου 2018 Απρίλιος 2023 LTS release (Long Term Support - Αυτή η έκδοση έρχεται με υποστήριξη μακράς διάρκειας 5 ετών.
18.10 Cosmic Cuttlefish
  Η έκδοση δεν υποστηρίζεται πλέον
  Παλιά έκδοση, που ακόμα υποστηρίζεται
  Πιο πρόσφατη
  Μελλοντική έκδοση

Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διανομές Linux βασισμένες στο Ubuntu[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ubuntu αποτελεί τη βάση για πολλές διανομές Linux. Οι περισσότερες από αυτές αναπτύσσονται από ανεξάρτητες ομάδες, που δεν συντονίζουν την δράση τους με την Canonical. Ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται επιτυχημένες διανομές όπως οι Linux Mint, gNewSense και Fluxbuntu.

Επίσης υπάρχουν διανομές που έχουν επισήμως αναγνωριστεί από την Canonical σαν παραλλαγές του Ubuntu. Η ανάπτυξη των διανομών αυτών γίνεται σε συντονισμό με την ανάπτυξη του Ubuntu, αν και τις περισσότερες φορές από ανεξάρτητες ομάδες. Οι επίσημα αναγνωρισμένες διανομές είναι:[36]

Edubuntu
Εκδοχή του Ubuntu προσανατολισμένη στην εκπαίδευση.[37] Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σχολεία και κοινότητες και περιέχει ελεύθερο εκπαιδευτικό λογισμικό και αναπτύσσεται από ομάδα εθελοντών σε συνεργασία με δασκάλους, φοιτητές και ειδικούς από όλο τον κόσμο.[37] Χρησιμοποιεί το περιβάλλον εργασίας GNOME. Παλαιότερα ήταν γνωστό σαν Ubuntu Education Edition.
Kubuntu
Το Kubuntu χρησιμοποιεί το γραφικό περιβάλλον εργασίας του KDE στη θέση του Unity. Επίσης αξιοποιεί πολλές από τις εφαρμογές του KDE.
Lubuntu
Το Lubuntu είναι μια διανομή που χρησιμοποιεί το ελαφρύ γραφικό περιβάλλον εργασίας LXDE στη θέση του Unity.[38] Δίδεται έμφαση στις όσο το δυνατόν μικρότερες απαιτήσεις σε υπολογιστικούς πόρους.[38] Έχει εν πολλοίς παρόμοια στόχευση με το Xubuntu.
Mythbuntu
Παραλλαγή του Ubuntu που χρησιμοποιείται σαν media center (σε ελεύθερη μετάφραση: κέντρο διαχείρισης πολυμέσων) ενσωματώνοντας το MythTV media center.[39] Το Mythbuntu χρησιμοποιεί το ελαφρύ γραφικό περιβάλλον εργασίας XFCE.[39]
Ubuntu Studio
Το Ubuntu Studio είναι μια παραλλαγή του Ubuntu στην οποία δίδεται έμφαση στην αναπαραγωγή και τη δημιουργία πολυμέσων (αρχεία ήχου, εικόνας, βίντεο και άλλα).[40]
Xubuntu
Το Xubuntu χρησιμοποιεί το ελαφρύ γραφικό περιβάλλον εργασίας XFCE αντί για το Unity.[41][42] Όπως και στο Lubuntu, κύριο μέλημα είναι οι όσο το δυνατόν μικρότερες απαιτήσεις σε υπολογιστικούς πόρους και ειδικά όσον αφορά στην κύρια μνήμη (RAM).[41][42]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. BionicBeaver/ReleaseNotes - Ubuntu Wiki
 2. «Σχετικά με το Ubuntu». 
 3. «Ubuntu and Debian are closely related». 
 4. «DistroWatch 2005». distrowatch.com. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2008. 
 5. «DistroWatch 2006». distrowatch.com. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2008. 
 6. «DistroWatch 2007». distrowatch.com. Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2008. 
 7. «Linux Market survey». 21 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2008. 
 8. «Recognised Ubuntu flavours». 
 9. 9,0 9,1 «Το περιβάλλον εργασίας Unity». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2015. 
 10. «Edubuntu - Frequently asked questions». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2008. 
 11. «Gobuntu - What is Gobuntu». Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2008. 
 12. Krishnamurti, Srinivas. «Get Juiced!». Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2008. 
 13. «French National Police Force saves €2 million a year with Ubuntu». 
 14. «FYRoM Students to Use Ubuntu Thin Clients». [νεκρός σύνδεσμος]
 15. «'Open source only' at Dutch police Internet forensics». 
 16. «Chinese government builds national OS around Ubuntu». 
 17. «China's own Ubuntu». 
 18. «Ububtu». 
 19. «Ubuntu Desktop Edition». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2008. 
 20. «RootSudo - Ubuntu Wiki». Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2006. 
 21. «Βήμα 2ο: Εγγραφή της εικόνας του Ubuntu». Όταν τελειώσει η λήψη του αρχείου ISO θα πρέπει να γράψετε το αρχείο σε ένα USB ή DVD. To αρχείο ISO συνήθως απαιτεί μια ειδική εφαρμογή για να το γράψετε. 
 22. «Επίσημη σελίδα FAQ». 
 23. «Υποστήριξη του Wubi στο Ubuntu». 
 24. «Installing Ubuntu from the Live CD». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2006. 
 25. «Ubuntu Shipit». 
 26. «Ubuntu: Hardware Requirements». Ανακτήθηκε στις 8 Ιουλίου 2006. 
 27. «Ubuntu 6.06 LTS: Download». Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2006. 
 28. Ubuntu 15.10 (Wily Werewolf)
 29. «Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2007. 
 30. Installation/LowMemorySystems - Community Ubuntu Documentation
 31. 31,0 31,1 Ubuntu System Requirements - Community Ubuntu Documentation
 32. «Ubuntu 15.10 (Wily Werewolf)». releases.ubuntu.com. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2016. 
 33. Canonical. «Alternative downloads | Ubuntu». www.ubuntu.com. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2016. 
 34. 34,0 34,1 34,2 34,3 «Releases». Ubuntu Wiki. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2013. 
 35. «Saucy Salamander Release Schedule». 3 Μαΐου 2013. 
 36. «About Ubuntu Derivatives». www.ubuntu.com. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2011. 
 37. 37,0 37,1 «About Edubuntu». edubuntu.org. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2011. 
 38. 38,0 38,1 «Lubuntu». Ubuntu Wiki. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2011. 
 39. 39,0 39,1 «About Mythbuntu». www.mythbuntu.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2011. 
 40. «UbuntuStudio». Ubuntu Wiki. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2011. 
 41. 41,0 41,1 «What is Xubuntu?». xubuntu.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2011. 
 42. 42,0 42,1 «Glossary». xubuntu.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2011. 

Επιπλέον ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ubuntu - Επίσημη σελίδα (Αγγλικά)
 • Ubuntu-gr - Ελληνική κοινότητα του Ubuntu
 • forum.ubuntu-gr.org - Ελληνικό forum υποστήριξης
 • Ubuntu brainstorm - Ιδέες για υλοποίηση από τους χρήστες του Ubuntu (Αγγλικά)
 • Ubuntuguide - Βοήθεια εγχειρίδιο (ανεπίσημη), συμβουλές, Συχνές Ερωτήσεις, λογισμικό και οδηγός (Αγγλικά)
 • Ubuntu στο DMOZ