Γουέντι Λι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Wendee Lee)
Γουέντι Λι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Wendee Lee (Αγγλικά)
Γέννηση20  Φεβρουαρίου 1960[1]
Λος Άντζελες
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών[3]
ηθοποιός φωνής
σεναριογράφος
χορογράφος
σκηνοθέτρια ταινιών κινηματογράφου
συγγραφέας
θεατρική παραγωγός[4]
σκηνοθέτης τηλεόρασης
υπεύθυνος διανομής ρόλων
Περίοδος ακμής1985
Ιστότοπος
www.wendeelee.com
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Γουέντι Λι Σπίντλερ (αγγλικά: Wendee Lee Spindler) (γενν. 20 Φεβρουαρίου1960) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός φωνής, συγγραφέας και σκηνοθέτης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λι σπούδασε χορό και θέατρο και αργότερα έγινε χορεύτρια πλήρους απασχόλησης στην εφηβεία της. Σύμφωνα με τη συνέντευξή της στα DVD του Magic Knight Rayearth, άρχισε να κάνει φωνές στο σχολείο και μπήκε σε μπελάδες για αυτό. Ο πρώτος της ρόλος φωνής anime ήταν στην παραγωγή Harmony Gold Robotech τη δεκαετία του 1980, όπου έδωσε τη φωνή της στη Vanessa Leeds, μία από τις χειριστές του SDF-1 Macross.

Εργάστηκε επίσης με τη Streamline σε διάφορες παραγωγές anime, συμπεριλαμβανομένου του Dragon Ball.Θα συνέχιζε να χορεύει και να εργάζεται με μερική απασχόληση ως make-up artist, χορογραφία και διδασκαλία χορού.

Οι κύριοι φωνητικοί ρόλοι της Λι στα anime περιλαμβάνουν τον Kei στη μεταγλώττιση του Pioneer του Akira, τη Faye Valentine στο Cowboy Bebop, τον Myōjin Yahiko στο Rurouni Kenshin, ο Haruhi Suzumiya στο The Melancholy of Haruhi Suzumiya, Konata Izumi στο Lucky Star κλπ. Έχει επίσης δουλέψει ως διευθύντρια ADR στο Bleach, Love Hina και Outlaw Star και ως διευθύντρια κάστινγκ στο The Night B4 Christmas. Το 2014-2015, εξέφρασε τη βασίλισσα Serenity στη επαναμεταγλώττιση του Viz Media της κλασικής σειράς Sailor Moon και της νέας σειράς Sailor Moon Crystal.

Άλλες σειρές που έχει δώσει τη φωνή της σε anime είναι η 2η ταινία του Cardcaptor Sakura, Magic Knight Rayearth,Mobile Suit Gundam 0080: War in the Pocket,Omishi Magical Theater: Risky Safety, Naruto, Naruto Shippuden, Blue Exorcist, Nura: Rise of the Yokai Clan: Demon Capital, Fate/Zero κλπ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0283253. Ανακτήθηκε στις 11  Ιανουαρίου 2016.
  2. CONOR.SI. 257953123.
  3. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  4. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.