Warhammer 40.000

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Warhammer 40,000
ΔημιουργόςGames Workshop, Citadel Miniatures, Forge World
Ενεργά έτη1987–παρόν
Παίκτες2+
Προετοιμασία5–20+ minutes
Διάρκεια30–180+ λεπτά
ΤύχηΜεσαία (dice rolling)
ΔεξιότητεςΣτρατηγική σκέψη, arithmetic, miniature painting
Ιστορελίδαwarhammer40000.com

Το Warhammer 40.000 [α] είναι ένα παιχνίδι πολέμου με μινιατούρες που παράγεται από την Games Workshop . Είναι το πιο δημοφιλές παιχνίδι πολέμου με μινιατούρες στον κόσμο, [1] [2] [3] και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο . [4] Η πρώτη έκδοση του βιβλίου κανόνων δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 1987 και η δέκατη και τρέχουσα έκδοση κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2023.

Όπως και σε άλλα παιχνίδια πολέμου με μινιατούρες, οι παίκτες διεξάγουν μάχες χρησιμοποιώντας μοντέλα μινιατούρες πολεμιστών και οχήματα μάχης. Ο χώρος παιχνιδιού είναι ένα επιτραπέζιο μοντέλο ενός πεδίου μάχης, που περιλαμβάνει μοντέλα κτιρίων, λόφων, δέντρων και άλλα χαρακτηριστικά εδάφους. Κάθε παίκτης μετακινεί εναλλάξ τους πολεμιστές του στο πεδίο της μάχης και πολεμά τους πολεμιστές του αντιπάλου του. Αυτές οι μάχες επιλύονται χρησιμοποιώντας ζάρια και απλή αριθμητική.

Το Warhammer 40.000 διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον, όπου ένας στάσιμος ανθρώπινος πολιτισμός κατακλύζεται από εχθρικούς εξωγήινους και υπερφυσικά πλάσματα. Τα μοντέλα του παιχνιδιού είναι ένα μείγμα ανθρώπων, εξωγήινων και υπερφυσικών τεράτων που χρησιμοποιούν φουτουριστικά όπλα και υπερφυσικές δυνάμεις. Το φανταστικό σκηνικό του παιχνιδιού έχει αναπτυχθεί μέσω ενός μεγάλου όγκου μυθιστορημάτων που εκδόθηκαν από την Black Library (εκδοτικό τμήμα της Games Workshop). Το Warhammer 40.000 πήρε το όνομά του από το Warhammer Fantasy Battle, το οποίο είναι ένα μεσαιωνικό παιχνίδι πολέμου φαντασίας που παράγεται επίσης από τη Games Workshop. Το Warhammer 40.000 σχεδιάστηκε αρχικά ως αντίστοιχη επιστημονικής φαντασίας έκδοση του Warhammer Fantasy, και ενώ δεν συνδέονται μεταξύ τους σε ένα κοινό σύμπαν, τα περιβάλλοντά τους μοιράζονται παρόμοια θέματα και αλληγορίες.

Το Warhammer 40.000 έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο αριθμό spin-off μέσων. Αυτά περιλαμβάνουν επιτραπέζια παιχνίδια όπως το Space Hulk, το οποίο αφορά τη μάχη σε στενούς διαδρόμους εγκαταλελειμμένων διαστημικών σκαφών και το Battlefleet Gothic που προσομοιώνει μάχη με διαστημόπλοια. Έχουν επίσης κυκλοφορήσει spin-off βιντεοπαιχνιδιών, όπως το Dawn of War και η σειρά Space Marine .

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημείωση: Η σύνοψη εδώ αναφέρεται στην 9η έκδοση των κανόνων, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2020.

Τα βιβλία κανόνων και τα μοντέλα μινιατούρων που απαιτούνται για να παίξει κάποιος το Warhammer 40.000 προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και πωλούνται αποκλειστικά από την Games Workshop και τις θυγατρικές της. Αυτές οι μινιατούρες, σε συνδυασμό με άλλα υλικά (ζάρια, εργαλεία μέτρησης, κόλλες, χρώματα κ.λπ.), είναι γενικά πιο ακριβά από άλλα επιτραπέζια παιχνίδια. Ένας νέος παίκτης μπορεί να αναμένει να ξοδέψει τουλάχιστον 200€ για να συγκεντρώσει αρκετά υλικά για ένα κανονικό παιχνίδι, [5] [6] και οι στρατοί που εμφανίζονται στα τουρνουά μπορεί να είναι πολλές φορές μεγαλύτεροι. [7]

Μοντέλα Μινιατούρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συναρμολόγηση και το βάψιμο των μοντέλων είναι μια πτυχή του χόμπι εξίσου σημαντική με το ίδιο το παιχνίδι.

Η Games Workshop πουλά μια μεγάλη ποικιλία μοντέλων παιχνιδιού για το Warhammer 40.000, αλλά όχι μοντέλα έτοιμα για παιχνίδι. Αντίθετα, πουλά κουτιά με κομμάτια μοντέλων, τα οποία οι παίκτες αναμένεται να συναρμολογήσουν και να βάψουν μόνοι τους. Κάθε μοντέλο μινιατούρα αντιπροσωπεύει έναν μεμονωμένο στρατιώτη, όχημα ή τέρας. Τα περισσότερα μοντέλα Warhammer 40.000 είναι κατασκευασμένα από πολυστυρένιο, αλλά ορισμένα μοντέλα, τα οποία κατασκευάζονται και πωλούνται σε μικρούς όγκους, είναι κατασκευασμένα από κασσίτερο χωρίς μόλυβδο ή εποξική ρητίνη . Η Games Workshop πουλά επίσης κόλλες, εργαλεία και ακρυλικά χρώματα για το φινίρισμα των μοντέλων. Η συναρμολόγηση και το βάψιμο των μοντέλων είναι μια κύρια πτυχή του χόμπι και πολλοί πελάτες της Games Workshop αγοράζουν μοντέλα απλώς για να τα βάψουν και να τα εκθέσουν. Ένας παίκτης μπορεί να περάσει εβδομάδες συναρμολογώντας και βάφοντας μοντέλα προτού αποκτήσει έναν στρατό με τον οποίο να μπορεί να παίξει. [8]

Επισήμως, το Warhammer 40.000 δεν έχει κλίμακα, αλλά τα μοντέλα προσεγγίζουν την αναλογία κλίμακας 1:60. Για παράδειγμα, ένα μοντέλο άρματος Land Raider έχει μήκος 17 cm αλλά εννοιολογικά 10,3 μέτρα μήκος. Αυτή η κλίμακα δεν αντιστοιχεί στο βεληνεκές των πυροβόλων όπλων: στο τραπέζι, ένα Boltgun έχει βεληνεκές 24 ίντσες, που αντιστοιχεί μόνο σε 120 πόδια (36,6 μέτρα) σε κλίμακα 1:60. Ένας Primaris Space Marine, αντιπροσωπευτικός ενός τυπικού μοντέλου πεζικού, έχει ύψος περίπου 4,5 cm.

Τραπέζι Παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τρέχον επίσημο βιβλίο κανόνων συνιστά πλάτος τραπεζιού 44 inches (1,1 m) και το μήκος του τραπεζιού ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος των στρατών που χρησιμοποιούνται (συζητείται παρακάτω). [9] Σε αντίθεση με τα κοινά επιτραπέζια παιχνίδια, το Warhammer 40.000 δεν έχει σταθερό τραπέζι παιχνιδιού. Οι παίκτες κατασκευάζουν το δικό τους προσαρμοσμένο πεδίο μάχης χρησιμοποιώντας αρθρωτά μοντέλα εδάφους. Η Games Workshop πουλά μια ποικιλία αποκλειστικών μοντέλων εδάφους, αλλά οι παίκτες συχνά χρησιμοποιούν γενικής χρήσης ή χειροποίητα. Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα παιχνίδια πολέμου με μινιατούρες όπως το BattleTech, το Warhammer 40.000 δεν χρησιμοποιεί σύστημα πλέγματος (Grid System), επομένως οι παίκτες πρέπει να χρησιμοποιούν μια μεζούρα για να μετρούν τις αποστάσεις, οι οποίες μετρώνται σε ίντσες.

Συγκέντρωση Στρατών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα μοντέλα που έχει επιλέξει ένας παίκτης για να χρησιμοποιήσει σε έναν παιχνίδι ονομάζονται συλλογικά «στρατός». Στο Warhammer 40.000, οι παίκτες δεν περιορίζονται στο να παίζουν με έναν σταθερό και συμμετρικό συνδυασμό κομματιών παιχνιδιού, όπως στο σκάκι. Μπορούν να επιλέξουν με ποια μοντέλα θα αγωνιστούν από έναν κατάλογο «φύλλων δεδομένων» (Datasheets) που παρουσιάζονται στα βιβλία κανόνων. Κάθε φύλλο δεδομένων αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο και περιέχει τυχόν σχετικά στατιστικά στοιχεία παιχνιδιού και επιτρεπόμενα παρελκόμενα. Για παράδειγμα, ένα μοντέλο ενός Tactical Space Marine έχει εύρος «Κίνησης» (Move) 6 ίντσες και τιμή «Σκληρότητα» (Toughness) 4, και είναι οπλισμένος με ένα "Boltgun" με βεληνεκές 24 ίντσες. Και οι δύο παίκτες πρέπει να δηλώσουν με ποια μοντέλα θα παίξουν πριν από την έναρξη του παιχνιδιού και όταν το παιχνίδι είναι σε εξέλιξη, δεν μπορούν να προσθέσουν νέα μοντέλα στους στρατούς τους.

Λόγω πρακτικής ανάγκης, τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται από τους παίκτες θα πρέπει συνήθως να ακολουθούν τις προδιαγραφές εκείνων που σχεδιάστηκαν και πωλήθηκαν από την Games Workshop ειδικά για χρήση στο Warhammer 40.000, που αντιστοιχούν στα φύλλα δεδομένων που ο παίκτης θέλει να αντιπροσωπεύονται στον στρατό του. Η αντικατάσταση με μοντέλα που έχουν κατασκευαστεί για άλλα παιχνίδια μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, καθώς οι παίκτες μπορεί να δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν ποια μονάδα παιχνιδιού προορίζεται να αντιπροσωπεύει ένα μοντέλο τρίτου κατασκευαστή. Επιπλέον, τα υποκατάστατα μοντέλα μπορεί να μην ταιριάζουν με το μέγεθος του κατάλληλου μοντέλου, ιδιαίτερα όσον αφορά τη βάση στην οποία είναι τοποθετημένη η φιγούρα, κάτι που είναι σημαντικό επειδή ο χώρος που καταλαμβάνει το μοντέλο στον τραπέζι παιχνιδιού επηρεάζει το παιχνίδι, όπως αν το εν λόγω μοντέλο είναι εντός βεληνεκές κάποιου όπλου. Τα υποκατάστατα μοντέλα ενδέχεται επίσης να συγκρούονται οπτικά με τη σειρά μοντέλων Warhammer 40.000, εμποδίζοντας την αφήγηση και την αισθητική εμβάπτιση.

Παιχνίδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αποστάσεις πρέπει να μετρώνται με μεζούρα καθώς δεν υπάρχει πλέγμα.

Στην αρχή ενός παιχνιδιού, κάθε παίκτης τοποθετεί τα μοντέλα του στις ζώνες αρχικής ανάπτυξης στα απέναντι άκρα του τραπεζιού. Οι παίκτες ρίχνουν ζάρια για να καθορίσουν ποιος θα παίξει τον πρώτο γύρο.

Στην αρχή της σειράς τους, ένας παίκτης μετακινεί κάθε μοντέλο του στρατού του με το χέρι στο τραπέζι. Ένα μοντέλο δεν μπορεί να κινηθεί περισσότερο από το αναγραφόμενο «χαρακτηριστικό Κίνησης» (Move Characteristic). Για παράδειγμα, ένα μοντέλο Space Marine μπορεί να κινηθεί όχι περισσότερο από έξι ίντσες ανά γύρο. Εάν ένα μοντέλο δεν μπορεί να πετάξει, πρέπει να περάσει γύρω από εμπόδια όπως τοίχους και δέντρα.

Τα μοντέλα ομαδοποιούνται σε «μονάδες» (Units). Κινούνται, επιτίθενται και υφίστανται ζημιά (Damage) ως μονάδα. Όλα τα μοντέλα σε μια μονάδα πρέπει να παραμένουν κοντά το ένα στο άλλο. Κάθε μοντέλο σε μια μονάδα πρέπει να ολοκληρώσει έναν γύρο σε απόσταση δύο ιντσών από ένα άλλο μοντέλο από τη μονάδα. Εάν υπάρχουν περισσότερα από πέντε μοντέλα σε μια μονάδα, κάθε μοντέλο πρέπει να απέχει δύο ίντσες από δύο άλλα μοντέλα.

Μετά τη μετακίνηση, κάθε μονάδα μπορεί να επιτεθεί σε οποιαδήποτε εχθρική μονάδα εντός βεληνεκούς και γραμμής πυρός (Line-of-Fire) με όποια όπλα και ψυχικές δυνάμεις (Psychic Powers) έχουν τα μοντέλα της. Για παράδειγμα, μια μονάδα Space Marines που είναι οπλισμένη με "Boltguns" μπορεί να βάλλει εναντίον οποιασδήποτε εχθρικής μονάδας εντός 24 ιντσών. Οι περισσότερες φυλές στο παιχνίδι έχουν μονάδες με ψυχικές δυνάμεις. Οι μονάδες Psyker (Ψυχικοί) μπορούν να προκαλέσουν ασυνήθιστα αποτελέσματα, όπως να καταστήσουν άτρωτες συμμαχικές μονάδες ή να τηλεμεταφέρουν μονάδες σε όλο το πεδίο της μάχης. Οποιαδήποτε μονάδα Psyker μπορεί να ακυρώσει τις δυνάμεις ενός εχθρικού Psyker εκτελώντας μια ζαριά Deny the Witch. [10] Μετά τη χρήση ψυχικών δυνάμεων, κάθε μονάδα μπορεί να επιτεθεί σε μάχη σώμα με σώμα εναντίον εχθρικών μονάδων. Οι μονάδες που συμμετέχουν σε μάχη σώμα με σώμα στη συνέχεια επιτίθενται εκ περιτροπής η μία στην άλλη μέχρι να πολεμήσουν όλες.

Ο παίκτης που επιτίθεται ρίχνει ζάρια για να προσδιορίσει πόση ζημιά προκαλούν τα μοντέλα του στην εχθρική μονάδα. Ο παίκτης που επιτίθεται δεν μπορεί να στοχεύσει μεμονωμένα μοντέλα εντός μιας εχθρικής μονάδας. Εάν μια εχθρική μονάδα δεχτεί ζημιά, ο παίκτης του εχθρού αποφασίζει ποια μοντέλα της μονάδας θα τραυματιστούν (Injury). [11] Η ζημιά μετριέται σε πόντους και αν ένα μοντέλο υποστεί περισσότερα σημεία ζημιάς (Damage) από ό,τι επιτρέπει το «χαρακτηριστικό Πλήγματος» (Damage Characteristic), πεθαίνει. Τα νεκρά μοντέλα αφαιρούνται από το τραπέζι. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν μόνο έναν πόντο Πλήγματος, αλλά ορισμένα μοντέλα, όπως «χαρακτήρες ήρωες» (Hero Characters) και οχήματα έχουν πολλαπλούς πόντους Πλήγματος, επομένως η ζημιά που συσσωρεύουν πρέπει να καταγράφεται με το χέρι.

Στο τέλος κάθε γύρου, ρίχνονται ζάρια για να καθοριστεί εάν οι μονάδες που έχουν χάσει μοντέλα «χάνουν το ηθικό τους» (Lose Morale) και τρέπονται σε φυγή ή αν παραμένουν στο πεδίο της μάχης. Στη συνέχεια, το παιχνίδι περνά στη σειρά του αντιπάλου.

Προϋποθέσεις Νίκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα παιχνίδι Warhammer 40.000 διαρκεί έως ότου κάθε παίκτης ολοκληρώσει πέντε γύρους. Ένας παίκτης κερδίζει το παιχνίδι όταν τελειώσει το όριο γύρων και έχει τους περισσότερους πόντους νίκης. Ο τρόπος με τον οποίο οι παίκτες επιτυγχάνουν πόντους νίκης εξαρτάται από το είδος της «αποστολής» (Mission) που επιλέχθηκε για το παιχνίδι. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να κερδίσουν οι παίκτες πόντους νίκης είναι ο έλεγχος των δεικτών στόχων (Objective Markers). Οι δείκτες στόχων είναι δείκτες 40 mm που τοποθετούνται στο τραπέζι, τοποθετημένοι σύμφωνα με τους κανόνες αποστολής. Οι παίκτες επιτυγχάνουν πόντους νίκης στους γύρους τους όταν τα συμμαχικά μοντέλα τους ξεπερνούν σε αριθμό τα μοντέλα του εχθρού που βρίσκονται κοντά στους δείκτες στόχους. Οι παίκτες μπορεί επίσης να έχουν συγκεκριμένους τρόπους ανάλογα τη φατρία για να επιτύχουν πόντους νίκης, όπως η εξόντωση του εχθρού ή η διατήρηση της κατοχής ενός ιερού κειμηλίου (Holy Relic) για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Σύμπαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μεγαλύτερο μέρος της μυθοπλασίας του Warhammer 40.000 διαδραματίζεται γύρω από την αλλαγή της 42ης χιλιετίας (περίπου 39.000 χρόνια στο μέλλον). Αν και το Warhammer 40.000 είναι ως επί το πλείστον ένα σκηνικό επιστημονικής φαντασίας, προσαρμόζει μια σειρά από πλοκές φαντασίας, όπως μαγεία, υπερφυσικά όντα, δαιμονισμένους και φυλές φαντασίας όπως ορκ και ξωτικά. Οι "Psykers" αναλαμβάνουν τον ρόλο των μάγων στο σύμπαν του Warhammer 40.000. Το σκηνικό αυτού του παιχνιδιού κληρονομεί πολλές πλοκές φαντασίας από το Warhammer Fantasy (ένα παρόμοιο παιχνίδι πολέμου από την Games Workshop) και κατ' επέκταση από το Dungeons & Dragons. Η Games Workshop κατασκεύαζε μοντέλα για χρήση στο Dungeons & Dragons, και το Warhammer Fantasy είχε αρχικά σκοπό να ενθαρρύνει τους πελάτες να αγοράσουν περισσότερα από τα μοντέλα τους. Το Warhammer 40.000 σχεδιάστηκε αρχικά ως spin-off επιστημονικής φαντασίας του Warhammer Fantasy . Αν και τα παιχνίδια μοιράζονται ορισμένους χαρακτήρες και πλοκές, τα σκηνικά τους είναι ξεχωριστά.

Επιρροές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Rick Priestley αναφέρει τους JRR Tolkien, HP Lovecraft, τα Dune, Paradise Lost και 2000 AD ως σημαντικές επιρροές στο σκηνικό.

Φατρίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μοντέλα που είναι διαθέσιμα για παιχνίδι στο Warhammer 40.000 χωρίζονται σε «φατρίες» ή «παρατάξεις» (Factions) που έχουν φανταστικό υπόβαθρο. Στο παιχνίδι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένας παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο μονάδες από την ίδια φατρία στον στρατό του.

The Imperium of Man[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Imperium of Man περιγράφεται ως μια αυταρχική ανθρώπινη αυτοκρατορία που περιλαμβάνει περίπου 1 εκατομμύριο κόσμους και υπάρχει για πάνω από 10.000 χρόνια. Η φατρία αντιπαθεί τους εξωγήινους σε σημείο που η συναναστροφή με εξωγήινους είναι κεφαλαιώδες αδίκημα . Η επίσημη θρησκεία του Imperium επικεντρώνεται γύρω από τον ιδρυτή του, τον Αυτοκράτορα της Ανθρωπότητας, ο οποίος ένωσε την ανθρωπότητα χιλιετίες νωρίτερα. Αν και ο Αυτοκράτορας είναι ο ονομαστικός κυβερνήτης του, τραυματίστηκε θανάσιμα στη μάχη και δεν μπορεί να κυβερνήσει άμεσα. Παρά την κατάστασή του, το μυαλό του εξακολουθεί να δημιουργεί έναν «ψυχικό φάρο» (Psychic Beacon) που ονομάζεται Astronomican μέσω του οποίου τα αστρόπλοια πλοηγούνται στο διάστημα που είναι ζωτικής σημασίας για την οργάνωση του Imperium. [12] Αν και το Imperium διαθέτει εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία, πολλές από τις τεχνολογίες του δεν έχουν βελτιωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι περισσότερες μυθοπλασίες του Warhammer 40.000 γράφονται από την οπτική γωνία του Imperium, συχνά με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους.

Από όλες τις φατρίες, το Imperium έχει τον μεγαλύτερο κατάλογο μοντέλων, που δίνει στους παίκτες του Imperium την ευελιξία να σχεδιάσουν τον στρατό τους για οποιοδήποτε στυλ παιχνιδιού. Τούτου λεχθέντος, οι παίκτες τείνουν να χτίζουν τους στρατούς τους γύρω από συγκεκριμένες υπο-φατρίες που έχουν πιο εστιασμένο τρόπο παιχνιδιού. Για παράδειγμα, ένας στρατός Space Marines θα αποτελείται από ένα μικρό αριθμό ισχυρών πεζικάριων, ενώ ένας στρατός της Imperial Guard (Αυτοκρατορικής Φρουράς) θα έχει αδύναμο αλλά άφθονο πεζικό σε συνδυασμό με ισχυρό πυροβολικό.

Χάος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χάος αντιπροσωπεύει τους μυριάδες υπηρέτες των Chaos Gods (Θεών του Χάους), τις κακόβουλες και διεφθαρμένες οντότητες και τους δαίμονες που σχηματίζονται από τις βασικές σκέψεις και τα συναισθήματα όλων των ευαίσθητων θνητών. [13] Όσοι εκτίθενται στην επιρροή του Χάους είναι διεστραμμένοι τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα και εκτελούν άθλιες πράξεις αφοσίωσης στους σκοτεινούς θεούς τους, οι οποίοι με τη σειρά τους τους ανταμείβουν με «δώρα» όπως σωματικές μεταλλάξεις, ψυχική δύναμη και μυστικιστικά αντικείμενα. [14] Όπως οι θεοί τους, οι υπηρέτες του Χάους είναι κακόβουλοι και παράφρονες, υιοθετώντας την αισθητική του σωματικού τρόμου και του κοσμικού τρόμου στο σχεδιασμό των μοντέλων και των λεπτομερειών της ιστορίας τους. Ο αγώνας ενάντια στο Χάος είναι κεντρικός στο σκηνικό του Warhammer 40.000 . [13]

Όπως και με το Imperium, οι παίκτες του Χάους έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία μοντέλων, επιτρέποντάς τους να σχεδιάσουν τον στρατό τους για οποιοδήποτε στυλ παιχνιδιού. Τούτου λεχθέντος, οι παίκτες μπορούν να δημιουργήσουν ένα θέμα για τον στρατό τους γύρω από έναν συγκεκριμένο Chaos God (Θεό του Χάους), ο οποίος εστιάζει στο στυλ παιχνιδιού. Για παράδειγμα, ένας στρατός με θέμα τον Nurgle θα αποτελείται από αργούς αλλά σκληρούς πολεμιστές. [15] Ομοίως, ένας στρατός του Χάους με θέμα τον Khorne θα κλίνει προς τη μάχη σώμα με σώμα και θα αποφύγει τους Psyckers. [16]

Necrons[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Necrons είναι μια αρχαία φυλή ανδροειδών που μοιάζουν με σκελετό. Εκατομμύρια χρόνια πριν, ήταν όντα από σάρκα και οστά, αλλά στη συνέχεια μετέφεραν το μυαλό τους σε σώματα ανδροειδών, επιτυγχάνοντας έτσι την αθανασία. Ωστόσο, η διαδικασία μετάβασης ήταν ελαττωματική, καθώς όλοι έχασαν την ψυχή τους και όλοι εκτός από τους υψηλόβαθμους έγιναν επίσης άβουλοι. Ξυπνούν μετά από εκατομμύρια χρόνια αδρανοποίησης σε υπόγειες κρύπτες σε πλανήτες σε όλο τον γαλαξία και επιδιώκουν να ξαναχτίσουν την παλιά τους αυτοκρατορία. Ο σχεδιασμός των Necrons παραπέμπουν στην αρχαία Αίγυπτο, αν και δεν βασίζονται στους Tomb Kings του Warhammer Fantasy.

Το πεζικό των Necrons έχει ισχυρή εμβέλεια πυρός, ισχυρή θωράκιση και αργή κίνηση. Οι μονάδες των Necrons έχουν τη δυνατότητα να αναζωογονούν γρήγορα τραύματα ή να «ζωντανεύουν» σκοτωμένα μοντέλα στην αρχή της σειράς του παίκτη. Όλα τα μοντέλα Necron τιμή Ηγετικότητας (Leadership) 10 (το μέγιστο δυνατό), επομένως οι Necron σπάνια υποφέρουν από αποτυχία ηθικού (Morale Failure). Οι Necrons δεν διαθέτουν Psyckers, κάτι που τους κάνει σχετικά ευάλωτους σε ψυχικές επιθέσεις, καθώς δεν μπορούν να ρίξουν ζαριές Deny the Witch. Οι Necrons διαθέτουν "C'tan Shards" (Θραύσματα C'Tan) τα οποία λειτουργούν όπως οι Psykers, αλλά δεδομένου ότι δεν είναι πραγματικοί Psykers, δεν μπορούν να ρίξουν ζαριά Deny the Witch, ούτε μπορούν οι δυνάμεις τους να αντιμετωπιστούν από εχθρικές Deny the Witch ζαριές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1982, ο Rick Priestley εντάχθηκε στην Citadel Miniatures, μια εταιρεία που ξεκίνησε με την υποστήριξη της Games Workshop που παρήγαγε μινιατούρες φιγούρων για χρήση στο Dungeons & Dragons . Ο Bryan Ansell (ο μάνατζερ της Citadel) ζήτησε από τον Priestley να αναπτύξει ένα μεσαιωνικό παιχνίδι φαντασίας με μινιατούρες που θα χαριζόταν δωρεάν στους πελάτες, ώστε να τους ενθαρρύνει να αγοράσουν περισσότερες μινιατούρες. Το Dungeons & Dragons δεν απαιτούσε από τους παίκτες να χρησιμοποιούν μινιατούρες φιγούρων, και ακόμη και όταν οι παίκτες τα χρησιμοποιούσαν, σπάνια χρειάζονταν περισσότερα από μια χούφτα. [17] Το αποτέλεσμα ήταν το Warhammer Fantasy Battle, το οποίο κυκλοφόρησε το 1983 με μεγάλη επιτυχία.

Το Warhammer Fantasy ήταν κυρίως ένα μεσαιωνικό παιχνίδι φαντασίας στο πνεύμα του Dungeons & Dragons, αλλά ο Priestley και οι σχεδιαστές συνεργάτες του πρόσθεσαν μια σειρά από προαιρετικά στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, συγκεκριμένα με τη μορφή προηγμένων τεχνολογικών τεχνουργημάτων (π.χ. όπλα λέιζερ) που άφησε πίσω του μια φυλή διαστημικών ταξιδιωτών. Το Warhammer 40.000 ήταν μια εξέλιξη αυτού που έφτασε στο αντίθετο άκρο (δηλαδή, κυρίως επιστημονικής φαντασίας αλλά με κάποια στοιχεία κλασσικής φαντασίας).

Από πριν δουλέψει για την Games Workshop, ο Priestley ανέπτυξε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι μάχης με διαστημόπλοια με το όνομα "Rogue Trader", το οποίο συνδύαζε επιστημονική φαντασία με στοιχεία κλασσικής φαντασίας. Ο Priestley ενσωμάτωσε πολλά στοιχεία της παράδοσης του "Rogue Trader" στο Warhammer 40.000, κυρίως αυτά που αφορούσαν τα διαστημικά ταξίδια, αλλά απέρριψε τους κανόνες μάχης του των διαστημόπλοιων λόγω έλλειψης χώρου στο βιβλίο. </link>[ <span title="This claim needs references to reliable sources. (August 2020)">απαιτείται παραπομπή</span> ]

Η Games Workshop σχεδίαζε να πουλήσει κιτ μετατροπής με τα οποία οι παίκτες θα μπορούσαν να τροποποιήσουν τα μοντέλα του Warhammer Fantasy για να χρησιμοποιούν φουτουριστικά όπλα, όπως όπλα λέιζερ, αλλά τελικά η Games Workshop αποφάσισε να δημιουργήσει μια αποκλειστική σειρά μοντέλων για το Warhammer 40.000 . </link>[ <span title="This claim needs references to reliable sources. (August 2020)">απαιτείται παραπομπή</span> ]

Αρχικά, το νέο παιχνίδι του Priestley επρόκειτο απλώς να φέρει τον τίτλο Rogue Trader, αλλά λίγο πριν την κυκλοφορία η Games Workshop υπέγραψε συμβόλαιο με τη 2000 AD για την ανάπτυξη ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού βασισμένου στο κόμικ Rogue Trooper . Για να μην μπερδεύονται οι πελάτες και για να ικανοποιηθεί η ζήτηση για το παιχνίδι Rogue Trader που είχε υποσχεθεί από το 1983, η Games Workshop μετονόμασε το παιχνίδι του Priestley Warhammer 40.000: Rogue Trader και το διέθεσε ως spin-off του Warhammer Fantasy Battle (το οποίο, με πολλούς τρόπους, ήταν).

Το Warhammer 40.000: Rogue Trader έλαβε την πρώτη του πλήρη προεπισκόπηση στο White Dwarf #93 (Σεπτέμβριος 1987).

Το Warhammer 40.000: Rogue Trader κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1987. Έκανε επιτυχία και έγινε το πιο σημαντικό προϊόν της Games Workshop. Στην έκδοση του Ιανουαρίου 1988 του Dragon (τεύχος 129), ο Ken Rolston ενθουσιάστηκε με αυτό το παιχνίδι, αποκαλώντας το «κολοσσιαίο, εκπληκτικό και θεαματικό... Αυτή είναι η πρώτη επιστημονική φαντασία/κλασσική φαντασία που κάνει το αίμα μου να βράζει.» [18]

Προσθήκες και Επεκτάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στους κανόνες και τις λίστες στρατών που είναι διαθέσιμες για χρήση, συνήθως με τη συγκατάθεση ενός αντιπάλου. [19] Αυτοί οι κανόνες βρίσκονται στις δημοσιεύσεις του Games Workshop White Dwarf, στον ιστότοπο της Games Workshop ή στις εκδόσεις του Forge World Imperial Armor .

Spin-off Παιχνίδια και Άλλα Μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Games Workshop έχει επεκτείνει το σύμπαν του Warhammer 40.000 με την πάροδο των ετών, συμπεριλαμβάνοντας πολλά spin-off παιχνίδια και φανταστικά έργα. Αυτή η επέκταση ξεκίνησε το 1987, όταν το Games Workshop ζήτησε από τον Scott Rohan να γράψει την πρώτη σειρά "literary tie-ins". Αυτό οδήγησε τελικά στη δημιουργία της Black Library, του εκδοτικού βραχίονα τhw Games Workshop, το 1997. Τα βιβλία που εκδόθηκαν σχετίζονται κεντρικά με την ιστορία στο σύμπαν του Warhammer . Η Black Library δημοσιεύει επίσης γραφικές νουβέλες Warhammer 40.000 . [20]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 17 Ιουλίου 2019, η Games Workshop και η Big Light Productions ανακοίνωσαν την ανάπτυξη μιας τηλεοπτικής σειράς ζωντανής δράσης (live-action) βασισμένης στον χαρακτήρα Gregor Eisenhorn, ο οποίος είναι Imperial Inquisitor. [21] Ο Frank Spotnitz επρόκειτο να είναι ο παρουσιαστής της σειρά. Η σειρά αναμενόταν να βασιστεί στα μυθιστορήματα που έγραψε ο Dan Abnett . [22]

Ταινία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 13 Δεκεμβρίου 2010, [23] η ταινία Ultramarines: A Warhammer 40.000 Movie κυκλοφόρησε απευθείας σε DVD. Είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας CGI, βασισμένη στο Ultramarines Chapter των Space Marines. Το σενάριο γράφτηκε από τον Dan Abnett, συγγραφέα της Games Workshop Black Library. Η παραγωγή της ταινίας έγινε από την Codex Pictures, μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, με άδεια από την Games Workshop. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία καταγραφείς προσώπου από της Image Metrics . Έγινε κακή υποδοχή. [24]

Απήχηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο τεύχος 35 του Challenge (1988), ο John A. Theisen παραδέχτηκε: «Αν αυτό προοριζόταν ως ένα σοβαρό παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας, η κριτική μου θα ήταν τεράστια. Ωστόσο, δεν είναι. Είναι αναμφισβήτητα επιστημονική φαντασία προσανατολισμένη στη δράση. Ως αποτέλεσμα, αναγνωρίζοντας ανοιχτά ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι φαντασίας που διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον, τυχόν σχόλια σχετικά με την εσωτερική συνέπεια, την αναστολή της δυσπιστίας και τη λογική του παιχνιδιού μπορούν να πεταχτούν από το πλησιέστερο παράθυρο. Αυτό είναι βασικά ένα κοσμικό hack-and-slash, δεν είναι μια παρέκταση της μελλοντικής ιστορίας που θα ακολουθήσει. Και αν αυτός είναι ο τρόπος που σας αρέσει να παίζετε, αυτό το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό, διασκεδαστικό, διασκεδαστικό.»

Στο τεύχος 12 του γαλλικού περιοδικού Backstab (1998), ο Croc σημείωσε ότι οι κανόνες είχαν απλουστευθεί πάρα πολύ, λέγοντας: «Είναι σαφές, η Games Workshop προσπαθεί να μειώσει ακόμη περισσότερο την ηλικία των παικτών της. Οι κανόνες του WH40K είναι πολύ απλούστεροι από τους προηγούμενους, φέρνοντας πραγματικά αυτήν την έκδοση πιο κοντά στον Space Marine . Οι μονάδες πυροβολούν μαζί, όχι φιγούρα φιγούρα. Τέρμα η ειδοποίηση, όχι άλλη απόκρυψη.» Το μόνο του παράπονο με το παιχνίδι ήταν η σκάλισμα των φιγούρων των Dark Eldar, τις οποίες ονόμασε, «άσχημες και κακά σκαλισμένες, δεν ξέρω από πού βρήκαν τον γλύπτη που το έκανε αυτό, αλλά θα έπρεπε να αγοράσει μερικά γυαλιά». Ο Croc ολοκλήρωσε δίνοντας μόνο στις φιγούρες των Dark Eldar βαθμολογία 5 στα 10, αλλά στο συνολικό παιχνίδι 7 στα 10, λέγοντας: «Είναι μια πραγματική απόλαυση τόσο για παλιούς όσο και για νέους παίκτες.»

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 2η Έκδοση του Warhammer 40.000 κέρδισε το Βραβείο Origins του 1993 για τους Καλύτερους Κανόνες Μινιατούρων. [25]

Το 2004, το Warhammer 40.000 μπήκε στο Origins Hall of Fame. [26]

Η 8η Έκδοση του Warhammer 40.000 κέρδισε το Βραβείο Origins 2017 για το Καλύτερο Παιχνίδι Μινιατούρων και το Αγαπημένο Παιχνίδι Μινιατούρων Θαυμαστών. [27]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Top 5 Non-Collectible Miniature Games—Spring 2019». icv2.com. 31 Ιουλίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Αυγούστου 2019. 
  2. «Top 5 Non-Collectible Miniature Games—Spring 2020». icv2.com. 12 Αυγούστου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2020. 
  3. «TOP NON-COLLECTIBLE MINIATURES LINES – FALL 2022». icv2.com. 23 Μαρτίου 2023. 
  4. Edison Investment Research (10 Απριλίου 2019). «On a Mission». www.edisongroup.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019. 



    This market analysis does not break down sales figures between specific product lines, but it adds partial validity to the claim that Warhammer 40,000 is most popular among the British, where Games Workshop's sales are strongest in general.
  5. Ahmed, Samira (13 Μαρτίου 2012). «Why are adults still launching tabletop war?». BBC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2018. The prices for essential models, paints and books are 'eyewatering', he says. [...] 'You need at least £200 just to set up a half-decent legal army for a game, and if you want a board and scenery to go to play with friends you're looking at least £200 on top of that,' says Craig Lowdon, 25, of Crewe. 
  6. «Britons are increasingly turning to tabletop games for entertainment». The Economist. 4 Oct 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-10-13. https://web.archive.org/web/20181013014326/https://www.economist.com/britain/2018/10/06/britons-are-increasingly-turning-to-tabletop-games-for-entertainment. Ανακτήθηκε στις 2018-10-12. «For years, Games Workshop was known primarily for two things: pricey products (a Warhammer army can cost well over £300, or $390)» 
  7. Carter et al. (2014)
  8. Thuborg, Peter (10 Σεπτεμβρίου 2018). «A beginners guide to painting your first Warhammer army». Age of Miniatures. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2023. 
  9. Warhammer 40,000 (core rulebook, 9th edition), p 238
  10. Warhammer 40,000 (core rulebook 8th ed.), p. 178
  11. Warhammer 40,000 (core rulebook, 8th ed.), p. 181
  12. Vela, Larry (23 Ιουνίου 2023). «Warhammer 40K: What Is The Astronomican Anyway?». Bell of Lost Souls (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2023. 
  13. 13,0 13,1 Muñoz-Guerado, Alejandro; Triviño-Cabrera, Laura (2018). «The erasure of female representation in geek spaces as an element for the construction of Geek identity: The case of Warhammer 40.000». Catalan Journal of Communication & Cultural Studies 10 (2): 193–211. doi:10.1386/cjcs.10.2.193_1. https://intellectdiscover.com/content/journals/10.1386/cjcs.10.2.193_1. Ανακτήθηκε στις 22 March 2023. 
  14. Howard, Jeff (2014). «Chaos Magic». Game Magic: A Designer's Guide to Magic Systems in Theory and Practice. Boca Raton, FL: CRC Press, Taylor and Francis. σελ. 159. ISBN 978-1-4665-6787-0. 
  15. Campbell, Allen (13 Ιουνίου 2023). «How To Play Death Guard In Warhammer 40K». Bell of Lost Souls (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Ιουλίου 2023. 
  16. «How to play World Eaters in Warhammer 40k». Bell of Lost Souls. 17 Φεβρουαρίου 2023. 
  17. «Interview with Rick Priestley». Juegos y Dados. 26 Αυγούστου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2018. 
  18. Rolston, Ken (January 1988). «Advanced hack-and-slash». Dragon (TSR, Inc.) (129): 86–87. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2021-12-25. https://web.archive.org/web/20211225082912/https://annarchive.com/files/Drmg129.pdf. Ανακτήθηκε στις 2021-12-25. 
  19. Priestley, Rick; et al. (1998) pp. 270–272
  20. Baxter, Stephen (2006). «Freedom in an Owned World: Warhammer Fiction and the Interzone Generation». Vector: The Critical Journal of the British Science Fiction Association (British Science Fiction Association) 229. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-02-16. https://web.archive.org/web/20120216083901/http://www.vectormagazine.co.uk/article.asp?articleID=42. 
  21. «Heretic, Traitor, Rogue, Inquisitor… TV Star?». Warhammer Community. 17 Ιουλίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2019. 
  22. Clarke, Stewart (17 Ιουλίου 2019). «'Eisenhorn' Series Based on 'Warhammer 40,000' in the Works from Frank Spotnitz». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Ιουλίου 2019. 
  23. «Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie (2010)». Sci-Fi Movie Page. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2010. 
  24. Ultramarines: A Warhammer 40,000 Movie, https://www.rottentomatoes.com/m/ultramarines_a_warhammer_40000_movie, ανακτήθηκε στις 2023-03-05 
  25. «List of Winners». Origins Game Fair. Academy of Adventure Gaming Arts & Design. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2008. 
  26. «The 2003 Origins Awards—Presented at Origins 2004». Game Manufacturers Association. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2012. 
  27. Griepp, Milton (18 Ιουνίου 2018). «2018 Origins Award Winners». ICv2. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2020. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sometimes referred to colloquially as Warhammer 40K or WH40K or 40k