2000AD

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

2000 AD είναι ο διακριτικός τίτλος ενός πρωτοπόρου Βρετανικού εβδομαδιαίου εικονογραφημένου (κόμικς) περιοδικού επιστημονικής φαντασίας, που εκδόθηκε για πρώτη φορά στις 26 Φεβρουαρίου του 1977[1] από την εκδοτική εταιρεία IPC και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ως ανθολογία του συγκεκριμένου είδους, παρουσιάζει σε συνέχειες διάφορες περιπετειώδεις σειρές και κάθε τεύχος του ονομάζεται, εμφαντικά, ως “prog”. Από το έτος 2000 το περιοδικό έχει περιέλθει στην περιουσία της εταιρείας Rebellion Developments. Πρωτεργάτες της δημιουργίας του υπήρξαν ο εκδότης Πατ Μιλς και οι συγγραφείς Τζον Βάγκνερ και Kelvin Gosnell.

Δικαστής Ντρεντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πιο γνωστή σειρά που περιέχεται στο περιοδικό είναι αυτή του Δικαστή Ντρεντ [2] με τον τίτλο της να αναφέρεται συχνά στο εξώφυλλο και τη μορφή του συγκεκριμένου χαρακτήρα να δεσπόζει σε πολλά από τα πρωτοσέλιδα σχέδια.

Άλλες γνωστές σειρές του εντύπου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ δημοφιλείς περιπέτειες που εμφανίστηκαν κατά καιρούς ή και φιλοξενούνται ακόμη στις σελίδες του περιοδικού είναι οι περιπέτειες με τίτλους όπως Harlem Heroes, Dan Dare, M.A.C.H. 1, Invasion 1999, Rogue Trooper, Slaine, Strontium Dog, ABC Warriors, Nemesis the Warlock κ.α.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Dateline: 26 Feb 1977" by Michael Carroll, at Rusty Staples website. (Ανακτήθηκε στις 20/2/2021)
  2. Mills, Pat (2017) Be Pure! Be Vigilant! Behave! 2000AD and Judge Dredd: The Secret History (Millsverse Books)