Velabrum

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Velabrum
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′21″N 12°28′55″E

To Velabrum ήταν η χαμηλή κοιλάδα στην πόλη της Ρώμης, που συνέδεε την Αγορά (Forum) με την Αγορά Βοοειδών (Forum Boarium), και τον Καπιτωλίνο λόφο με τη δυτική πλαγιά του Παλατίνου λόφου. Πιστεύεται ότι πριν από την κατασκευή τής Μεγάλης Αποχέτευσης (Cloaca Maxima), η οποία πιθανώς ακολούθησε την πορεία ενός αρχαίου ρέματος, η περιοχή ήταν έλος, αν και αυτός ο ισχυρισμός έχει διαψευσθεί από δείγματα πυρήνα, που ελήφθησαν από το Velabrum το 1994. Οι αρχαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι σε αυτήν την ελώδη περιοχή οι ρίζες μίας συκιάς (ficus Ruminalis) έπιασαν και σταμάτησαν το καλάθι, που μετέφερε τον Ρωμύλο και τον Ρώμο, καθώς αυτό επέπλεε στο ρεύμα του Τίβερη. Ο τόπος λοιπόν έχει υψηλή συμβολική σημασία.

Σχέδιο που δείχνει την περιοχή τού Velabrum.

Ακόμη και μετά την κατασκευή της Αποχέτευσης, η περιοχή εξακολουθούσε να είναι επιρρεπής σε πλημμύρες από τον Τίβερη, έως ότου το επίπεδο τού εδάφους ανυψώθηκε μετά την πυρκαγιά του Νέρωνα.

Είναι η τοποθεσία της αψίδας του Ιανού (arcus Janus), του αψίδας των Αργυραμοιβών (arcus Argentariorum) και της εκκλησίας Σαν Τζιόρτζιο αλ Βελάμπρο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]