Μετάβαση στο περιεχόμενο

Tus (ράπερ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρήστος Τούσης
ΨευδώνυμοTus
ΓέννησηΧρήστος Τούσης
23 Ιουλίου 1986 (1986-07-23) (38 ετών)
Πάργα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταράπερ και Taken
Όργαναφωνή

Ο Χρήστος Τούσης (Πάργα, 23 Ιουλίου 1986), γνωστός ως TUS, είναι ο Έλληνας ράπερ.

Βιογραφία και έργο

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Πάργα, όπου και μεγάλωσε.[1] Από μικρή ηλικία, του άρεσε να δημιουργεί δικές του ρίμες και γενικότερα ασχολούνταν με τη ραπ μουσική. Τα πρώτα βήματα του Tus έγιναν το 2000, όσο ήταν ακόμα στην Πάργα. Τα πρώτα του κομμάτια ανέβαιναν δωρεάν στο διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας που είχε δημιουργήσει (www.ncp.gr) για το συγκρότημα του, τους Necropolis, στο οποίο αρχικά συμμετείχε ο Tus μαζί με τον κολλητό του, τον Γρηγόρη Κορμπαλά (20below). Ο πρώτος του δίσκος, ως Necropolis, ήταν το "LP Virus" όπου δεν υπάρχουν επιζώντα κομμάτια, ενώ σώζονται αρκετά από τον δεύτερο δίσκο, που επανακυκλοφόρησε αρκετά χρόνια μετά, με τίτλο "Missing Memories 2000". Το 2005, ακολουθεί ο δίσκος "Έχω Την Πένα Με Εμένα" , σε στίχους Tus, Οπλιστή και Μέλλοντα και παραγωγή Οπλιστή, ενώ το 2006 κυκλοφορεί ο δίσκος "Εξαπλώνοντας Την Ηχορύπανση" σε παραγωγή Υπογειοκτήτορα. Προς το τέλος εκείνου του έτους, στους Necropolis προστίθενται ακόμα ένα μέλος, ο DJ Rolb. [2]

Στις αρχές του 2007, για διάφορους λόγους οι Necropolis διαλύονται. Έτσι, ο Tus κατεβαίνει στην Αθήνα. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, κυκλοφορεί ο καινούριος δίσκος του Tus, ο οποίος απογειώνει την καριέρα του, με τίτλο "Μάνα Χ Ουρανού" σε παραγωγή του τότε ανερχόμενου, Cenobite. Το 2008, κυκλοφορεί, το "0%", ο οποίος ήταν ένας εξ ολοκλήρου hiphop/punk δίσκος, σε παραγωγή Trendy Hooliguns και στίχους, Tus με Sexpyr, ενώ την ίδια χρονιά συμμετέχει σε δίσκους από "Το Πλοκάμι Του Καρχαρία" και του Χαρμάνη. Η επόμενη δισκογραφική του δουλειά έγινε το 2009. Ο δίσκος είχε τίτλο "Το Μυαλό Μου Και Μια Lyra" και κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρεία "Lyra". Στον δίσκο περιέχονται τραγούδια και συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες όπως τον Μιθριδάτη, τον Υποχθόνιο, τον Θύτη, τους Trendy Hooliguns και τον Καταχθόνιο, ενώ την παραγωγή είχε υπογράψει ο DJ Smartie. Έπειτα το 2010 κυκλοφορεί τον δίσκο "(X)Απλώνοντας Την Ηχορύπανση", σε συνεργασία με τον παραγωγό VGO. Το 2011, κυκλοφόρησε τον δίσκο "Μάνα Χ Ουρανού με την παραγωγή να υπογράφει ξανά ο Cenobite. Την ίδια χρονιά, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Φοίβο και κυκλοφόρησε το κομμάτι "Μη Ρωτάς Πως Περνάω", στο οποίο συμμετείχε και ο Ρέμης Ξάντος. Στην ουσία το κομμάτι αυτό, αποτελεί ένα remake του πρώτου αλλά ανεπίσημου ομώνυμου τραγουδιού του Ρέμη Ξάντου. Το τραγούδι γνώρισε τεράστια επιτυχία, ξεπερνώντας τις 18 εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Στο διάστημα 2011-2015 έκανε πολλές μεγάλες συνεργασίες με λαϊκούς και ραπ καλλιτέχνες όπως ο Λευτέρης Πανταζής, ο Άκης Δείξιμος και άλλοι. Το 2014 κάνει άλλη μια τεράστια επιτυχία σε συνεργασία με τον λαϊκό τραγουδιστή Ντέμη Αναστασιάδη (Demis) και τον Decibel με τίτλο "Υποβρύχιες Καταστροφές" ξεπερνώντας τις 5.000.000 προβολές πριν βγει καν το βίντεο κλιπ και μέσα σε ένα χρόνο να χτυπάει πάνω από 11.000.000 προβολές.

Τον Απρίλιο του 2015, κυκλοφορεί το τραγούδι Y.O.L.Ο σε συνεργασία με τον Ντέμη Αναστασιάδη (Demis) που γίνεται με τη σειρά του μεγάλη επιτυχία ενώ τον Οκτώβριο του 2015, κυκλοφόρησε το CD "Φιλάκια ", το οποίο περιείχε τραγούδια - συνεργασίες με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως τον Τάσο Μπουγά, τον Βασίλη Τερλέγκα και τον Τριαντάφυλλο. Το 2016, δημοσίευσε πολλά τραγούδια όπως το hit "Όμορφη Σαλονικιά", σε συνεργασία με τον Κύπριο τραγουδιστή, Μαρίνο και το τραγούδι "Σεξουαλική παρενόχληση" σε συνεργασία με τον Γιάννη Μποζίδη. Διαχειρίζεται το κανάλι του στο Youtube που είναι το πρώτο κανάλι μουσικού καλλιτέχνη στην Ελλάδα το οποίο, μέχρι τον Ιούλιο του 2020, ξεπερνούσε τους 490.000 συνδρομητές.

Το 2017, κυκλοφόρησε αρκετά τραγούδια, με πιο γνωστά τα "Shqiptare" και "Αχ Ντάνο" ενώ το 2018, κυκλοφόρησε μεταξύ άλλων τις επιτυχίες "Zemra", "Έτσι γουστάρω" και "Μου 'ρθε μάνα το χαρτί". Το 2019, τα τραγούδια του που ξεχώρισαν ήταν τα "20k", "Best rapper alive", "Πρώτος στα trends" και "Τα Σπάω".

Τo 2020 επιστρέφει στις ρίζες του, κυκλοφορώντας τον δίσκο "The Black Album", με 7 κομμάτια, τα οποία έχουν ήχο και στίχο πιο προσωπικό με βιωματικό ύφος, ενώ ο Tus φαίνεται πιο ώριμος στιχουργικά από ποτέ.

Το 2024, κυκλοφορεί μια συλλογή από live κομμάτια, όπου τραγουδάει ροκ επιτυχίες από συγκροτήματα από καλλιτέχνες όπως οι Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά, τον Παύλο Σιδηρόπουλο και τους Olympians.

Συνολικά έχει συνεργαστεί με τους: Βασίλη Τερλέγκα, Φοίβο, Γωγώ Τσαμπά, Ελισάβετ Σπανού, Τριαντάφυλλο, Τάσο Μπουγά, Πωλίνα, Μιθριδάτη, Χαρμάνη, Καταχθόνιο, Λευτέρη Πανταζή, Κώστα Μπίγαλη, Χάρη Κωστόπουλο, Άντζελα Δημητρίου, Θάνο Καλλίρη, Γιώργο Τσαλίκη, Χαρά Βέρρα, Έφη Θώδη, Μικρό Νικόλα, Πάνο Καλίδη, Γιάννη Θάνο, Ανδρέα Λάμπρου, Ρέμη Ξάντο, Σέξπυρ, Άκη Δείξιμο, Μαρίνο, Ελεάννα Αζούκη, Γιάννη Κρητικό, Υποχθόνιο, Ντέμη Αναστασιάδη, Δημήτρη Γιώτη, Stoic, Γιάννη Φουστέρη, Σώτη Βολάνη, Μάριο Τσιτσόπουλο, Μαρία Γιαννίκου, Βέτα Μπετίνη, Λευτέρη Βαζαίο, Άννα Ηρακλέους, Dj Smartie, Νίκο Σουλιώτη, Κώστα Λαϊνά, Ματθαίο Γιαννούλη, Σάκη Βέρρο, Constantine Cullen, So Tiri, Αντώνη Γαμπιεράκη, Χάρη Ακριτίδη, Cenobite, Διονυσία, Νάντια Αγγελέτου, Trendy Hooliguns, Cenobite, BETass, Λίτσα Γιαγκούση, Άρχοντα, Νικόλα Γιαννακόπουλο, Drunko, Angie, Juice, Plaza, Αθλέτικ Καταλόνια, 2J και Cage.

LP Virus (2003)

Έχω Την Πένα Με Εμένα (2005)

Εξαπλώνοντας Την Ηχορύπανση (2006)

Μάνα Χ Ουρανού (2007)

0% (2008)

Το Μυαλό Μου Και Μια Lyra (2009)

Απλώνοντας Την Ηχορύπανση (2010)

Μάνα Χ Ουρανού 2 (2011)

Φιλάκια (2015)

The Black Album (2020)

Tus: Rock And More (2024)

  1. «Tus: Ο Sin Boy, τα "εσύ τον έφαγες" για τον Παντελίδη και το κράξιμο (vid)». Alphafreepress.gr. 6 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουνίου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. «MediaFire». MediaFire (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2024.