Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:Geraki/Structured Discussions Archive 1

Ερώτημα με αφορμή πιθανή παραβίαση πνευματικών διμαιωματων

4
Stanford94 (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα σας. Επειδή μου δώσατε άδεια να σας απευθυνθώ και επειδή είμαι αρκετά νέος στη βικιπαιδεια, θα μπορούσατε να με ενημερώστε τι λάθος έκανα στο λήμμα Νεκταρία Καραντζή και τοποθετήθηκε ετικέτα σήμανσης πνευματικών δικαιώματων; Αναφέρθηκε ως αιτιολογία η πηγή κειμένου από https://notospress.gr/article.php?id=37983 ωστόσο είχα προσέξει να εμπλουτίσω το κείμενο με πολλές άλλες πληροφορίες και παραπομπές τεκμηρίωσης. Είναι σημαντικό για μένα να το γνωρίζω καθώς θα επιθυμούσα να συνεχίσω στη βικιπαιδεια, όπως ήδη έχω ξεκινήσει και επειδή έχω σκοπό να εμπλουτίσω τα κείμενα που ήδη έχω αρχίσει να επεξεργαζομαι με παραπομπές, δεν θα ήθελα να κάνω άδικο κόπο. Θα ήμουν ευγνώμων αν με διαφωτιζατε.

Επίσης υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η πηγή https://notospress.gr/article.php?id=37983να έχει αντιγράψει το αρχικό κείμενο (πριν την επεξεργασία μου) από τη Βικιπαιδεια και όχι το αντίστροφο.

Με αφορμή αυτό, θα ήθελα να ρωτήσω αν ένα κείμενο αντιγραφεί αυτούσιο από τη βικιπαιδεια και χρησιμοποιηθεί όπως γίνεται δυστυχώς συχνά παντού σε κάποιον ιστό χώρο, το αυθεντικό κείμενο της βικιπαιδειας θα επισημανθεί με ετικέτα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων; Πως διακριβωνουμε ότι η πηγή του κειμένου είναι όντως ένας εξωτερικός Σύνδεσμος και όχι ότι ο εξωτερικός Σύνδεσμος δεν αντέγραψε το κείμενο της βικιπαιδειας? Φαντάζομαι θα υπάρχει κάποια διαδικασία, γιατί αλλιώς υποθέτω πως κάθε κείμενο που γράφουμε στη βικιπαιδεια και το αντιγράφει αυθαίρετα οποιοσδήποτε Ιστότοπος χωρίς να αναφέρει πηγη, θα επισημαίνεται αργοτερα με ετικέτα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε;

Stanford94 (συζήτησησυνεισφορές)

Συγγνώμη που επανέρχομαι αλλά ελέγχοντας, ξανά την πηγή πρωτότυπου κειμένου https://notospress.gr/mobile/article.php?id=37983 που αναφέρθηκε από τον διαχειριστή και σχετίζεται με παραβιαση πνευματικών δικαιωμάτων στο λήμμα Νεκταρία Καραντζή , θα παρακαλούσα να επισημανθεί ότι στην πηγή του άρθρου αναφέρεται ρητά στο τέλος του ότι το βιογραφικό που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται απο την Ελληνικη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ. Οπότε θεωρώ ότι πρέπει να γίνει άρση της ετικέτας παραβίασης, αν το κρίνετε κι εσεις ορθο. Όπως ανέφερα και στον κ. kalogeropoulos θα ήθελα να παραμείνω για καιρό ως συντάκτης άρθρων εδώ και οποιαδήποτε υπόδειξη και συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη. Οπότε μπορείτε ωστόσο, ας μου απαντήσετε και στο γενικότερο ερώτημα που έθεσα στο προηγούμενο μήνυμα σε σχέση με τη διακριβωση των πηγών, ώστε να γνωρίζω για μελλοντικές μου επεξεργασιες κειμένων. Σας ευχαριστώ.

Geraki (συζήτησησυνεισφορές)
  • Επανέφερα τις προηγούμενες εκδόσεις
  • Όχι, δεν θα πρέπει να επισημανθεί ως παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων τουλάχιστον εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Συνήθως εξετάζουμε την «ηλικία» της κάθε σελίδας, δηλαδή το ποιο από τα δύο κείμενα δημοσιεύτηκε πρώτο, χρησιμοποιώντας αρχειοθετημένες εκδόσεις τους. Επισημαίνω ότι άλλοι ιστότοποι έχουν δικαίωμα να αντιγράψουν περιεχόμενο από τη Βικιπαίδεια αλλά θα πρέπει να την αναφέρουν ως πηγή ΚΑΙ να δημοσιεύσουν και το δικό τους κείμενο υπό την άδεια cc-by-sa.
Stanford94 (συζήτησησυνεισφορές)

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Στο μεσοδιάστημα απευθύνθηκα στον κ. Kalogeropoulos ο οποίος με κατηύθηνε στην ανασύνταξη νέου κειμένου πρωτότυπου το οποίο και έπραξα, εμπλουτίζοντας το λήμμα με νέο πρωτότυπο υλικό συνταξης και πήγες. Αν κρίνετε ότι θα πρέπει να κρατηθεί το νεώτερο κειμενο που είναι ασφαλέστερο ότι δεν δημιουργεί συγχύσεις με άλλα κείμενα που κυκλοφορούν, πολύ ευχαρίστως. Ο κ. Kalogeropoulos μου έδωσε χρήσιμες οδηγίες που με βοήθησαν στην εκ νέου σύνταξη. Ευχαριστώ για την απάντηση στο ερώτημα της διακριβωσης. Αυτό φαντάστηκα κι εγώ ότι θα έπρεπε να συμβαίνει.