Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:Glorious 93

MedMan (συζήτησησυνεισφορές)

Είδα ότι άλλαξες τον Μπράιαν Ζουμπέρ σε Μπραϊάν, κατά πώς συνηθίζουν γενικά οι Γάλλοι να κάνουν με τα ξένα ονόματα, κατεβάζοντας τον τόνο. Μου φαίνεται πως έχουν όμως και τις εξαιρέσεις τους και είχα πρόσφατα επισημάνει πως εδώ φαίνεται να είναι μία από αυτές, αφού και οι Γάλλοι ακούω να τον λένε Μπράιαν, όπως διαπίστωσα σε κάποιες αθλητικές μεταδόσεις. Για του λόγου το αληθές δες π.χ. αυτό το γαλλόφωνο βίντεο. Εσύ έχεις κάποια τεκμηρίωση ή έστω ένδειξη περί του αντιθέτου, όχι γενικά για τα ξένα ονόματα, αλλά ειδικά για τον Ζουμπέρ, ότι το μικρό του όνομα τονίζεται στη λήγουσα?

ΥΓ. Έχω κατά νου ότι ζεις στη Γαλλία και έχεις τα γαλλικά ως μητρική (ανάλογη περίπτωση μάλλον με τα δικά μου γερμανικά) και ελπίζω να μη σε εκνευρίζω με την επιμονή μου. Την διαπίστωση που έκανα σου μεταφέρω απλώς. Γαλλικά άλλωστε ξέρω πολύ λίγα.

MedMan (συζήτησησυνεισφορές)

Είδα ότι δεν πήρες θέση στο σχόλιό μου ακόμα. Θα το εκτιμούσα αν το διάβαζες, έριχνες και μια ματιά στο βίντεο που έβαλα στο λινκ κι έπειτα μου έλεγες τη γνώμη σου.

Εὐθυμένης (συζήτησησυνεισφορές)

Καλησπέρα, καταρχάς ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση. Στο βίντεο που μου παραθέτεις εγώ βλέπω τονισμό Μπραϊάν, όχι Μπράιαν... 🤔 Έπειτα, ο συγκεκριμένος σχολιαστής (Nelson Montfort) είναι ιδιαίτερη "καλτ" περίπτωση στη Γαλλία, οπότε ακόμη και ο τονισμός να ήταν διαφορετικός δεν θα το έπαιρνα 100 % μετρητοίς... 😕 Διευκρινίζω πως δεν υποβαθμίζω σε καμία περίπτωση αυτό που αναφέρεις (και σε μένα μπορεί να μου συμβεί να "ακούσω" κάτι διαφορετικά από το κανονικό πχ. στα αγγλικά ή γερμανικά), απλά θεώρησα σωστό να απαντήσω, έστω με κάποια καθυστέρηση, για την οποία ζητώ και πάλι συγγνώμη. Ένα άλλο λινκ εδώ ή εδώ (αν και από τελείως διαφορετικό context, τη γαλλική έκδοση του Dancing With The Stars), πάλι για τον ίδιο αθλητή...

MedMan (συζήτησησυνεισφορές)

Δεν θέλω να σε στενοχωρήσω, αλλά και στο βίντεο που σου έβαλα και στα δύο που εσύ έβαλες, εμφανέστατα τονίζεται Μπράιαν. Αν σου είναι ασαφές, βάλε τα βίντεο να παίξουν σε ταχύτητα 0,5 και θα γίνει ξεκάθαρο. Ιδίως στο πρώτο από τα δικά σου βίντεο, που στην αρχή επαναλαμβάνει δύο φορές το όνομα, τονίζει ιδιαίτερα τη συλλαβή "Μπρα-".

ΥΓ. Δε θα σκάσω και δεν θα χαλάσουμε τις καρδιές μας αν μείνει Μπραϊάν, αλλά εμπιστεύομαι τα αυτιά μου... κι αυτά επιμένουν να ακούνε Μπράιαν. Χαιρετώ φιλικά.