Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:Dr Moshe

Lui et elle (συζήτησησυνεισφορές)

Καλημέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει σχέση ανάμεσα στις λέξεις ''αυγό'' και ''αυγή''. Κάποιοι τα συσχετίζουν. Όποτε μπορείτε μου απαντάτε. Ευχαριστώ.

Dr Moshe (συζήτησησυνεισφορές)

Ευχαριστώ, αγαπητέ μου, που ζητήσατε τη γνώμη μου.

Οι δύο λέξεις δεν έχουν ετυμολογική σχέση μεταξύ τους. Ενώ η λ. αυγή είναι αρχαία, η λ. αβγό είναι μεσαιωνική. Έχει σχηματιστεί από το αρχ. ὠόν μέσω της συνεκφοράς τού πληθυντικού τὰ ὠά > ταουγά [tauγά] (με στένωση/ανύψωση, όπως αποκαλείται) > [tawγά] (με ημιφωνοποίηση) > τ' αβγά (με αποκρυστάλλωση ως β λόγω του ηχηρού που ακολουθεί) > αβγό.

Επομένως, μολονότι οι δύο λέξεις προφέρονται τώρα κάπως παραπλήσια (αυγή [avj'i] - αβγό [avγ'o]), η προέλευσή τους είναι εντελώς διαφορετική και απλώς συνέπεσαν εν μέρει φωνητικά στη Νέα Ελληνική. Σε αυτό συνέτεινε και η ετυμολογικά εσφαλμένη γραφή αυγό, η οποία ενισχύει την οπτική αυτή εντύπωση.

Ελπίζω οι πληροφορίες αυτές να απαντούν στο ερώτημά σας. Ευχαριστώ και πάλι.

Lui et elle (συζήτησησυνεισφορές)

Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση. Είχα λείψει και δεν μπορούσα να μπω νωρίτερα στη wikipedia. Πολλά πράγματα εξηγούνται πλήρως και επιστημονικά και απλοϊκά.

Ξέρετε αν υπάρχει λήμμα (λόγω επικαιρότητας) να μου υποδείξετε, σχετικά με την Μακεδονική γλώσσα και τη σχέση της με τα ελληνικά και τα σλάβικα;

Dr Moshe (συζήτησησυνεισφορές)

Σας ευχαριστώ για το ερώτημά σας.


Ως προς την αρχαία μακεδονική διάλεκτο μπορείτε να δείτε το λήμμα Αρχαία μακεδονική γλώσσα, ενώ αναφορικά με τη σύγχρονη γλώσσα τής Π.Γ.Δ.Μ. μπορείτε να δείτε το λήμμα Σλαβομακεδονική γλώσσα. Καθώς παρατηρώ, και τα δύο είναι ανεπαρκώς ανεπτυγμένα και ελλιπή ως προς τις βιβλιογραφικές πηγές, αλλά θα μπορούσατε να ανατρέξετε μέσω των διαγλωσσικών συνδέσμων στα αντίστοιχα αγγλικά ή γαλλικά άρθρα.

Αν χρειάζεστε επιστημονική βιβλιογραφία για κάποιο από τα εξειδικευμένα θέματα που διαλαμβάνονται εκεί, θα είναι χαρά μου να βοηθήσω.


Ευχαριστώ.

Lui et elle (συζήτησησυνεισφορές)

Καλημέρα. Κοίταξα και τα δυο λήμματα που μου υποδείξατε και δεν μου άρεσαν καθόλου. Προσπάθησα να βάλω κάποιες παραπομπές αλλά μου βγάζει διπλό ref και όχι αυτό που βάζω. Χρειάζονται σίγουρα φροντίδα από κάποιον ειδικό.

Απαντήστε στο "Υπάρχει σχέση;"