The Host (ταινία, 2006)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Host
괴물
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΠονγκ Τσουν-χο
ΠαραγωγήΤσόι Γιονγκ-μπε
ΣενάριοΠονγκ Τσουν-χο
Μπεκ Τσουλ-χιουν
ΠρωταγωνιστέςΣονγκ Κανγκ-χο
Μπε Ντούνα
Μιουν Χάι-μπονγκ
Παρκ Χε-ιλ
Γκο Α-σονγκ
ΜουσικήΛι Μπιονγκ-γου
ΦωτογραφίαΚιμ Χιονγκ-κου
ΜοντάζΚιμ Σαν-μιν
Εταιρεία παραγωγήςChungeorahm Film
Sego Entertainment
ΔιανομήShowbox Entertainment
Κυκλοφορία27 Ιουλίου 2006
Διάρκεια119 λεπτά
ΠροέλευσηΝότια Κορέα
ΓλώσσαΚορεατικά
Προϋπολογισμός₩11.8 δισεκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδαUS$89.4 εκατομμύρια[1]

Το The Host, γνωστό και ως Ο Επισκέπτης ή Ο Ξενιστής, (κορεατικά: 괴물, Χάντσα: 怪物, RR: Gwoemul, MR: Koemul) είναι μία νοτιοκορεατική monster ταινία του 2006, σε σκηνοθεσία Πονγκ Τσουν-χο. Το σενάριο γράφτηκε από τον ίδιο τον σκηνοθέτη σε συνεργασία με τον Μπεκ Τσουλ-χιουν. Έμπνευση του σεναριού ήταν ένα άρθρο που είχε διαβάσει ο Πονγκ, για ένα ψάρι με περίεργο σχήμα στον παταμό Χαν, στον οποίον είναι τοποθετημένη και η ταινία.[2] Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Σονγκ Κανγκ-χο, η Μπε Ντούνα, ο Μιουν Χάι-μπονγκ, ο Παρκ Χε-ιλ και η Γκο Α-σονγκ. Η πλοκή της ταινίας αφορά έναν πατέρα, που προσπαθεί να σώσει την κόρη του, η οποία απήχθη από ένα περίεργο πλάσμα που ζει στην προαναφερθέντα ποταμό.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του σκηνοθέτη με το Memories of Murder (2003), το The Host, αναμενόταν με ανυπομονησία.[3] Η αναμονή τελείωσε στις 26 Ιουνίου του 2006, όταν και κυκλοφόρησε σε έναν μεγάλο αριθμό κινηματογραφικών αιθουσών. Στις 8 Νοεμβρίου του ίδιους έτους, σταμάτησε η κινηματογραφική προβολή, επιβεβαιώνοντας το αίσθημα ανυπομονησίας για την ταινία, η οποία έκανε πάνω από 13 εκατομμύρια εισιτήρια κι έγινε η πρώτη σε εισπράξεις νοτιοκορεατική ταινία όλων των εποχών (μέχρι εκείνο το έτος). Το 2007 κυκλοφόρησε και σε διεθνείς κινηματογράφους, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαρτίου. Ενώ μέχρι και το καλοκαίρι του ίδιου έτους κυκλοφόρησε και φυσικές μορφές διανομής, όπως DVD και Blu-ray. Πρόκειται για μία πολυβραβευμένη ταινία, η οποία κέρδισε πολυάριθμα βραβεία στα Asian Film Awards και στα Blue Dragon Film Awards, μεταξύ άλλων.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ξεκινάει το 2000, όταν ένας Αμερικανός στρατιωτικός ιατρός διατάζει τον Κορεάτη βοηθό του να ρίξει 200 ​​μπουκάλια φορμαλδεΰδης σε μια αποχέτευση που οδηγεί στον ποταμό Χαν. Κατά τα επόμενα χρόνια, εμφανίστηκε ένα περίεργο αμφίβιο πλάσμα στον ποταμό, ενώ και ψάρια στο ποτάμι πεθαίνουν.

Το 2006, ένας — όχι ιδιαίτερα ευφυής — νεαρός που ονομάζεται Park Gang-du διαχειρίζεται ένα μικρό σνακ μπαρ σε ένα πάρκο κοντά στο ποτάμι με τον πατέρα του, Hee-bong. Άλλα μέλη της οικογένειας είναι η κόρη του Gang-du, Hyun-seo, η αδερφή του Nam-joo, μία τοξότρια πανκοριακού βεληνεκούς και ο αδερφός του, ο Nam-il, ένας πτυχιούχος κολεγίου με θέμα το αλκόολ και πρώην πολιτικός ακτιβιστής.

Η δράση της ταινίας ξεκινάει όταν ένα τεράστιο πλάσμα αναδύεται από τον ποταμό Χαν και αρχίζει να επιτίθεται σε ανθρώπους. Ο Gang-du προσπαθεί να αρπάξει την κόρη του από το πλήθος και να τρέξει, αλλά βλέπει το πλάσμα να αρπάζει τη Hyun-seo και να βουτά πίσω στο ποτάμι. Μετά από μια μαζική κηδεία για τα θύματα, κυβερνητικοί εκπρόσωποι και ο αμερικανικός στρατός έφτασαν και έβαλάν σε καραντίνα άτομα που είχαν επαφή με το πλάσμα, συμπεριλαμβανομένου του Gang-du και της οικογένειάς του. Ανακοινώνεται ότι το πλάσμα είναι ο ξενιστής ενός θανατηφόρου, άγνωστου ιού.

Ο Gang-du λαμβάνει ένα τηλεφώνημα από τη Hyun-seo, ενόσω ήταν στο νοσοκομείο. Εξηγεί στους αξιωματούχους ότι είναι παγιδευμένη στον υπόνομο με το πλάσμα, αλλά το τηλέφωνό της σταματά να λειτουργεί. Ο Gang-du και η οικογένειά του ξεφεύγουν από το νοσοκομείο και αγοράζουν προμήθειες από κάποιους μαφιόζους της περιοχής για να αναζητήσουν τη Hyun-seo. Δύο άστεγα αγόρια, ο Se-jin και ο Se-joo, μετά την επιδρομή στο σνακ μπαρ του Hee-bong για φαγητό, δέχονται επίθεση και καταπίνονται από το πλάσμα. Αυτό αργότερα, επιστρέφει στον χώρο όπου κοιμάται, δηλαδή στο αποχετευτικό δίκτυο και τους αφήνει εκεί. Μόνο ο Se-Joo είναι ζωντανός. Η Hyun-seo βοηθά τον Se-Joo και τον κρύβει σε ένα σημείο που δεν μπορεί να φτάσει το πλάσμα.

Οι Park συναντούν το πλάσμα και το πυροβολούν μέχρι να εξαντληθούν τα πυρομαχικά. Έχοντας προκαλέσει το πλάσμα αυτό σκοτώνει τον Hee-bong. Ο Gang-du συλλαμβάνεται από τον στρατό και ο Nam-il και η Nam-joo χωρίζονται, επάνω στο τρέξιμο. Ο Nam-il συναντά έναν παλιό φίλο για βοήθεια και μαθαίνει ότι η κυβέρνηση έχει βάλει μια γενναιόδωρη ανταμοιβή σε όποιον παραδόσει την (όπως αναφέρεται) μολυσμένη οικογένειά του. Ο φίλος του προσπαθεί να παραδόσει τον Nam-il, αλλά αυτός δραπετεύει αφού όμως πρώτα έμαθε την τοποθεσία τη Hyun-seo. Παράλληλα, ο Gang-du ακούει έναν Αμερικανό επιστήμονα που συζητά στα αγγλικά ότι δεν υπάρχει ιός πραγματικά και ότι φτιάχτηκε για να αποπροσανατολήσουν την κοινή γνώμη σχετικά με την προέλευση του πλάσματος. Έτσι, αποφασίζουν να λοβοτομήσουν τον Gang-du δήθεν για να τον γιατρέψουν επειδή ο ιός χτυπάειο στον εγκέφαλο (αλλά στην πραγματικότητα για να τον κάνουν να σιωπήσει).

Και ενώ το πλάσμα κοιμάται, η Hyun-seo χρησιμοποιεί ένα σχοινί που είχε φτιάξει από παλιά ρούχα για να βγει από την τρύπα. Συνειδητοποιεί ότι το πλάσμα προσποιούταν ότι κοιμάται για να την δελεάσει. Αυτή και ο Se-joo καταπίνονται από το πλάσμα. Ο Gang-du δραπετεύει παίρνοντας μία νοσηλεύτρια ως όμηρο. Στο ενδιάμεσο ο Nam-il συναντά έναν άστεγο άνδρα που τον βοηθά. Η κυβέρνηση, παράλληλα, ανακοινώνει το σχέδιο απελευθέρωσης μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται Agent Yellow στο ποτάμι, ελπίζοντας ότι θα σκοτώσει το πλάσμα. Ο Gang-du βρίσκει το πλάσμα και βλέπει το χέρι της Hyun-seo να κρέμεται από το στόμα του. Το πλάσμα πηγαίνει στη θέση όπου απελευθερώνεται το Agent Yellow, σημείο όπου διαμαρτύρεται ένα μεγάλο πλήθος κόσμου. Καθώς επιτίθεται στο πλήθος, το Agent Yellow απελευθερώνεται, το οποίο φαίνεται να το αναισθητοποιεί. Ο Gang-du βγάζει τη Hyun-seo από το στόμα της και την βλέπει να κρατά ακόμα τον Se-joo στην αγκαλιά της, πρακατικά πέθανε για τον προστατεύσει.

Ο Gang-du, εξοργισμένος με τον θάνατο της κόρης του, επιτίθεται στο πλάσμα, με τη βοήθεια του Nam-il, της Nam-joo και του αστέγου του έβαλαν φωτιά, με τον Gang-du να του δίνει το τελικό χτύπημα με έναν μεταλλικό πόλο, στο στόμα. Καθώς θρηνούν τον Hyun-seo, ο Gang-du πάει να σώσει και τον μικρό Se-joo. Λίγο καιρό αργότερα, φαίνεται ότι ο Gang-du έχει υιοθετήσει τον Se-joo και έχει κληρονομήσει το σνακ μπαρ του πατέρα του. Παρακολουθώντας το ποτάμι, ακούει κάτι από το ποτάμι και παίρνει ένα όπλο για να ελέγξει αν υπάρχει άλλο τέρας αλλά δεν υπάρχει τίποτα. Αυτός και ο Se-joo έχουν μαζί ένα γεύμα, αγνοώντας μια μετάδοση ειδήσεων σχετικά με το επακόλουθο του συμβάντος.

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σονγκ Κανγκ-χο ως Park Gang-du, ένας αδέξιος πωλητής, ο οποίος κοιμάται συχνά. Από τα μέλη της οικογένειάς του θεωρείται τεμπέλης αλλά οφείλεται στην έλλειψη πρωτεϊνών ως παιδί.
  • Μπιουν Χάι-μπονγκ ως Park Hee-bong, ο πατέρας των Gang-du, Nam-il, Nam-joo και παππούς της Hyun-Seo. Διαχειρίζεται το κατάστημα κοντά στον ποταμό Χαν με τον Gang-du.
  • Παρκ Χε-ιλ ως Park Nam-il, ένας άνεργος απόφοιτος πανεπιστημίου και πρώην πολιτικός ακτιβιστής.
  • Μπε Ντούνα ως Park Nam-joo, μια επαγγελματίας τοξότρια, που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις δεξιότητές της στο τέρας.
  • Γκο Α-σονγκ ως Park Hyun-seo, η έφηβη κόρη του Gang-du που ντρέπεται για την οικογένειά της, ειδικά για τον πατέρα της. Σύμφωνα με τον παππού της, η γέννησή της ήταν «ατύχημα» και η μητέρα της έφυγε μετά. Απήχθη από το τέρας, ωθώντας την οικογένεια να την αναζητήσει.
  • Ο Νταλ-σου ως η φωνή του πλάσματος
  • Λι Τζε-ουνγκ ως Se-jin, ο μεγαλύτερος άστεγος αδερφός που προσπαθεί να κλέψει φαγητό από το κατάστημα σνακ των Park.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "The Host (2007)". Box Office Mojo. Retrieved 2013-09-05.
  2. Yang, Seung-cheol (16 Ιουλίου 2006). «That river creature is his baby: Meet the maker of Host». Korea JoongAng Daily. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2013. 
  3. «PRESS SCREENING: 괴물 (The Host)». Twitch Film. 7 Ιουλίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2013. 

Περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]