Κινηματογραφικά Βραβεία Blue Dragon

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Blue Dragon Film Awards
Απονέμεται γιαΚινηματογραφικά Βραβεία
ΧώραΝότια Κορέα
ΣυχνότηταΕτήσια
Πρώτη απονομή1963
Ιστοσελίδαhttp://www.blueaward.co.kr/

Τα Κινηματογραφικά Βραβεία Blue Dragon ή και Blue Dragon Film Awards (κορεατικά: 청룡영화상, Χάντσα: 靑龍映畵賞, RR: Cheongryong Yeonghwasang, MR: Ch‘ŏngnyong Yŏnghwasang) είναι μία ετήσια τελετή βράβευσης που αφορά την κινηματογραφική βιομηχανία της Νότιας Κορέας και η οποία παρουσιάζεται από μία θυγατρική της εφημερίδας The Chosun Ilbo, ονόματι Sports Chosun. Το διαγνωστικό κομμάτι των βραβείων αφορά δημοφιλείς ταινίες και blockbusters μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, που κυκλοφόρησε και τα το προηγούμενο έτος. Οι ταινίες που προκρίνονται στον τελικό ανέρχονται στις 40, οι οποίες προβάλονται δωρεάν στο κοινό. Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία, αρχίζει αυτή των βραβεύσεων. Τα παραπάνω βραβεία μαζί με τα Grand Bell είναι τα πιο δημοφιλή στη Νότια Κορέα, όσο αφορά τον κινηματογράφο.[1][2]

Τα βραβεία θεσπίστηκαν το 1963 από την εφημερίδα The Chosun Ilbo και σταμάτησαν το 1973. Η τελετή αυτή σταμάτησε μετά για αρκετά χρόνια, έως και το 1990, όπου η κορεατική αθλητική εφημερίδα Sports Chosun (θυγατρική της προαναφερθείσας) τα ξεκίνησε πάλι με ετήσια μορφή.[3] Συνολικά η τελετή βραβεύει σε 18 διαφορετικές κατηγορίες τις ταινίες και τα πρόσωπα τους. Μερικές από αυτές είναι μερικές τετριμμένες όπως Καλύτερη Ταινία, Καλύτερος Σκηνοθέτης, Καλύτεροι Ηθοποιοί (ανάλογα το φύλο), ενώ βραβεύει και νεοεισερχομένους (σκηνοθέτες και ηθοποιούς).

Κατά την πρώτη φάση της τελετής, περισσότερες βραβεύσεις συνάντησε ο Κιμ Σου-γιονγκ, ο οποίος κέρδισε δύο φορές το βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη ενώ τέσσερις ταινίες του έλαβαν το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας. Ενώ στην μετά το 1990 εποχή περισσότερες φορές έχει βραβευθεί ταινία του Πονγκ Τσουν-χο (3), ενώ ο Παρκ Τσαν-γουκ, έχει πάρει τα περισσότερα Καλύτερου Σκηνοθέτη (4). Αναφορικά με τους Καλύτερους Άνδρες Ηθοποιούς, μόλις τέσσερις έχουν λάβει το βραβέις τρις, με τον Σονγκ Κανγκ-χο, να έχει υπάρξει 14 φορές υποψήφιος. Ενώ στις γυναίκες η Τζον Ντο-γιον, έχει υπαρξει 15 φορές, κερδίζοντας το 2 φορές, με τα περισσότερα σε αυτή την κατηγορία να έχουν κερδηθεί από τις Κιμ Χιε-σου και Γιουν Τζονγκ-χάι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Blue Dragon Film Awards». YesAsia. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2014. 
  2. Jamier, Samuel. «The 27th Blue Dragon Awards». Tracking the Blue Dragon Dumplings. The Korea Society. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 20 Μαρτίου 2014. 
  3. «Film Awards Ceremonies in Korea». Koreanfilm.org. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]