The Ghost of Yotsuya

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Ghost of Yotsuya
ΣκηνοθεσίαNobuo Nakagawa[1]
ΣενάριοYoshihiro Ishikawa
ΠρωταγωνιστέςShigeru Amachi
ΜουσικήChūmei Watanabe
ΔιανομήShintōhō
Πρώτη προβολή1959
Διάρκεια76 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΙαπωνία
ΓλώσσαΙαπωνικά

The Ghost of Yotsuya (東海道四谷怪談, Tōkaidō Yotsuya Kaidan) είναι ιαπωνική δραματική ταινία τρόμου του 1959 σε σκηνοθεσία Nobuo Nakagawa. Η πλοκή του βασίζεται στο kabuki με τίτλο Yotsuya Kaidan.[3]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Iemon Tamiya είναι ένας αδίστακτος σαμουράι που θέλει να παντρευτεί την νεαρή Oiwa. Ο πατέρας της κοπέλλας όμως αρνείται κατηγορηματικά και φονεύεται από το σπαθί του εξοργισμένου Iemon. Ο σύντροφός του, ο Naosuke, ο οποίος είναι μάρτυρας της δολοφονίας καλύπτει το έγκλημα και μαζί με τον Iemon δολοφονούν τον δήθεν υπαίτιο Yomoschichi, τον γιο του Sato και αρραβωνιαστικό της αδερφής της Oiwa, Sode, ώστε ο Naosuke να παντρευτεί την Sode. Έκτοτε χωρίζουν οι δρόμοι τους.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Iemon και η Oiwa παντρεύονται και ζουν στο Edo (αργότερα Τόκιο ) με τον γιο τους. Άγνωστη στην Oiwa, η αδελφή της η Sode και ο Naosuke ζουν επίσης μαζί στην ίδια πόλη. Κουρασμένος από την ανεργία, καθώς και από τον γάμο του με την Οϊβά, ο Ιεμόν αρχίζει να φλερτάρει την Ούμε, την κόρη του ευγενή Ίτο. Αυτός και ο Naosuke σχεδιάζουν να δηλητηριάσουν την Oiwa ώστε ο Iemon να παντρευτεί την Ume και να γίνει πλούσιος ευγενής. Ο Iemon στρατολογεί έναν μασέρ, τον Takuetsu για να αποπλανήσει τη γυναίκα του, επιτρέποντας έτσι στον Iemon να σκοτώσει νόμιμα τη γυναίκα του για μοιχεία. Αφού απέτυχε να αποπλανήσει την Oiwa, ο Takuetsu της εκμυστηρεύεται για το σχέδιο του Iemon. Η Oiwa, έχοντας πιεί το δηλητήριο που της έδωσε ο άντας της ξεσπά σε φρικτούς σπασμούς. Μέασ σε μια κρίση τρέλας, η Οϊβά επιτίθεται στον Τακουέτσου με ένα ξυράφι, αλλά αντ' αυτού αυτοτραυματίζεται θανάσιμα. Καθώς πεθαίνει, ορκίζεται εκδίκηση στον Iemon. Ο Iemon επιστρέφει στο σπίτι και σκοτώνει τον Takuetsu. Αυτός και η Naosuke ρίχνουν τα δύο κουφάρια στο ποτάμι.

Το ίδιο βράδυ, ο Iemon παντρεύεται την Ume. Σύντομα, τόσο ο Iemon όσο και ο Naosuke στοιχειώνονται από οράματα των νεκρών Oiwa και Takuetsu. Ο Iemon τρελός από τύψεις επιτίθεται σκοτώνει κατά λάθος την Ume καθώς και τους δύο γονείς της. Καταφεύγει σε έναν βουδιστικό ναό αναζητώντας λυτρωμό. Το ίδιο βράδυ, το φάντασμα της Oiwa επισκέπτεται την αδελφή της Sode και Naosuke. Όταν τη βλέπει, ο Ναοσούκε ομολογεί τα εγκλήματά του και καταφεύγει στον ίδιο ναό. Το φάντασμα της Oiwa οδηγεί την Sode στο σπίτι του Yomoschichi, ο οποίος είχε επιζήσει από την απόπειρα δολοφονίας. Ο Yomoschichi και ο Sode αποφασίζουν να εκδικηθούν τους δολοφονημένους αγαπημένους τους.

Στο ναό, ο Naosuke χλευάζει τον Iemon, ο οποίος με τη σειρά του σκοτώνει τον Naosuke. Ο Yomoschichi και ο Sode φτάνουν και επιτίθενται στον Iemon. Τρελλός από τα πνεύματα της Oiwa και του Takuetsu, δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και σκοτώνεται. Η ταινία τελειώνει με ένα όραμα της Oiwa, της οποίας η εμφάνισή της έχει αποκατασταθεί και κρατά τον βρέφος της, πιθανώς στον Παράδεισο - το πνεύμα της τώρα μπορεί να αναπαυθεί εν ειρήνη με την εκδίκησή της να έχει ολοκληρωθεί.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0155278/. Ανακτήθηκε στις 8  Μαΐου 2016.
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt0155278.
  3. Galbraith IV 1996, σελ. 182.