Μετάβαση στο περιεχόμενο

TYPO3

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
TYPO3
TYPO3 7.0 Backend
TYPO3-Backend
Γενικά
ΔημιουργοίKasper Skårhøj[1]
Ημερ. Δημιουργίας1998
ΕίδοςΣύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου, διαδικτυακή πλατφόρμα, ελεύθερο λογισμικό, λογισμικό ανοικτού κώδικα
Διανομή
Έκδοση12.4 LTS (25 Απριλίου 2023)[2]
Λειτουργικά
ΑρχιτεκτονικήΑνεξάρτητο πλατφόρμας
Ανάπτυξη
Γραμμένο σεPHP, JavaScript
Άδεια χρήσηςΓενική Άδεια Δημόσιας Χρήσης GNU
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://typo3.org/
Αποθετήριο κώδικα
https://git.typo3.org/Packages/TYPO3.CMS.git

Το TYPO3 είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (ΣΔΠ) ανοικτού κώδικα βασισμένο σε PHP, για εταιρικούς σκοπούς στο διαδίκτυο ή σε τοπικά δίκτυα (intranets). Προσφέρει πλήρη ευελιξία και επεκτασιμότητα υιοθετώντας πολλά προχωρημένα χαρακτηριστικά. Είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη μεγάλων δικτυακών ιστοσελίδων με υψηλή επισκεψιμότητα.

Χαρακτηριστικά του TYPO3

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραμετροποίηση στις εκάστοτε ανάγκες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To TYPO3 επιτρέπει τη δημιουργία και διαχείριση νέων τύπου δεδομένων/οντοτήτων και μεταδεδομένων για τις οντότητες αυτές. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα να δημιουργούνται εύκολα νέες εφαρμογές διαχείρισης αυτών των οντοτήτων.

Εύκαμπτες Αναβαθμίσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλη η παραμετροποίηση του συστήματος που έχει γίνει είτε με τη μορφή δημιουργίας νέων οντοτήτων είτε με τη μορφή συγγραφής κώδικα που ακολουθεί τις παραδοχές του TYPO3 δεν χρειάζεται καμία τροποποίηση σε μελλοντική αναβάθμιση.

Φιλικό προς τον τελικό χρήστη και τον προγραμματιστή

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το TYPO3 είναι φιλικό και προς τον τελικό χρήστη (που πιθανώς να μην έχει μεγάλη εξοικίωση με τους υπολογιστές) αλλά και στον προγραμματιστή και τον διαχειριστή που πρόκειται να εκτελούν καθημερινές εργασίες στο σύστημα. Το TYPO3 είναι πλήρως ευέλικτο και επιτρέπει την πλήρη παραμετροποίηση και «απομάκρυνση» των περιττών πληροφοριών από τον απλό χρήστη.

Δυνατότητα κλιμάκωσης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το TYPO3 μπορεί να διατηρεί σταθερούς χρόνους δημιουργίας των σελίδων ανεξάρτητα από την αύξηση των επισκέψεων και του φορτίου. Έχει δοκιμαστεί σε δικτυακούς τόπους μεγάλης εμβέλειας και έχει αποδειχθεί αρκετά ισχυρό. Ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με οποιαδήποτε βάση δεδομένων (MySQL, mariaDB, Oracle, PostgreSQL).

Το TYPO3 πρέπει να χειρίζεται τα προνόμια αποτελεσματικά με χρήση ρόλων. Δίνεται δυνατότητα περιορισμού πρόσβασης στους χρήστες όχι μόνο σε συγκεκριμένους πίνακες, αλλά και σε συγκεκριμένα μόνο πεδία των πινάκων αυτών. Επίσης επιτρέπει διαχείριση δικαιωμάτων τροποποίησης εγγραφών της ΒΔ σε επίπεδο γραμμής (δηλαδή ένας συγκεκριμένος χρήστης μπορεί να τροποποιεί μόνο τις εγγραφές ενός πίνακα που πληρούν συγκεκριμένο κριτήριο)

  1. «The History of TYPO3». 
  2. «List of Releases for TYPO3 v12». Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]