Shift (project)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο λογότυπος της πρωτοβουλίας Shift

Το έργο Shift είναι μια πρωτοβουλία που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό το πρόγραμμα MED[1]. Έχει εγκριθεί προϋπολογισμός 1.3 εκατομμύρια ευρώ από τον Απρίλιο του 2009 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2011. Αυτό το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών στην ενίσχυση βιώσιμης ανάπτυξης στην λεκάνη της Μεσογείου.

Πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παράκτια υπέρ-ανάπτυξη, η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και η ένταση του εποχιακού τουρισμού αποτελούν παράγοντες που πιέζουν σοβαρά τις περιοχές της Μεσογείου. Δεκαετίες συνεχιζόμενης τουριστικής πίεσης πάνω από ένα εύθραυστο και ευπαθές περιβάλλον θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον τους. Εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα για την συντήρηση αυτών των περιοχών, η οικονομική, φυσική, πολιτιστική και κοινωνική κληρονομιά τους απειλείται.

Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές περιφέρειες από τέσσερις Μεσογειακές χώρες εργάζονται από κοινού για την αποφυγή αυτών των αβεβαιοτήτων. Ο κοινός στόχος είναι η αναδιανομή της τουριστικής πίεσης κατά την διάρκεια μακράς περιόδου προς διάφορα τμήματα της αγοράς που προέρχονται από τοπική πολιτιστική και φυσική ποικιλότητα. Την ίδια στιγμή, η ιδέα είναι η ανάπτυξη βιώσιμων τουριστικά αξιοθέατων και η προώθηση υψηλής ποιότητας, εξειδικευμένων τουριστικών προσφορών.

Οι εταίροι του έργου ακολουθούν μια προσέγγιση «συνολικής ποιότητας», αγκαλιάζοντας ηθικά, στρατηγικά και εμπορικά κριτήρια που αποτελούν το κλειδί για την ανταγωνιστική ποιότητα των τουριστικών προορισμών. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την ηγεσία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Νάπολι. Η Fundación Comunidad Valenciana – Región Europea (FCVRE) είναι επικεφαλής της διεθνούς διάδοσης του έργου.

Καταγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μεσόγειος

Το έργο προέρχεται από τον Επικεφαλής Εταίρο, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Νάπολη, το οποίο εργάζεται αυτή τη στιγμή με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές με σκοπό να αναπτύξουν βιώσιμο τουρισμό ως βασικό παράγοντα για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και το ιταλικό Διαπεριφερειακό Περιβαλλοντικό, Πολιτιστικό και Τουριστικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα έχουν προσδιορίσει τον αειφόρο τουρισμό, ως βασικό τομέα για επενδύσεις.

Τους στόχους του Επικεφαλής Εταίρου μοιράζονται οι άλλοι εταίροι - σύμφωνα με την επικοινωνιακή ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν αειφόρο και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό τουρισμό (2007)[2] και τη “Θέσπιση περιβαλλοντικής στρατηγικής για τη Μεσόγειο” (2006) [3]

Προβλεπόμενη έκβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η ενίσχυση της θεσμικής διακυβέρνησης των εμπλεκόμενων φορέων του συστήματος μέσω των από κοινού καθορισμένων ισορροπημένων δράσεων.
  • Η δημιουργία ενός συστήματος για τον εντοπισμό των συντονισμένων δράσεων των ενδιαφερομένων.
  • Οφέλη για την οικονομία που οδηγούν σε βελτίωση της απασχόλησης, επέκταση της τουριστικής περιόδου και μια ισχυρότερη θέση στην φυσική τροφοδοσία τουρισμού.
  • Διατήρηση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων ως κινητήρια δύναμη για την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη
  • Πειραματισμός για την αναγνώριση μιας συνεργατικής τουριστικής στρατηγικής του συνολικού συστήματος διαχείρισης ποιότητας για τις ευάλωτες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.
  • Η βελτίωση της ποιότητας και της διαχείρισης της τουριστικής προσφοράς σε ευαίσθητες περιοχές, μέσω μιας στρατηγικής –οδηγού των ενδιαφερομένων.
  • Η παροχή δοκιμασμένων μεταφερόμενων μοντέλων για στρατηγικές αειφόρου τουρισμού που θα ενσωματωθούν σε Περιφερειακά Προγράμματα.

Ιστορική Αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εταίροι του SHIFT γιόρτασαν την 3η Οργανωτική Επιτροπή του έργου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Alicante και Benidorm στις 16 και 17 Απριλίου 2010. Ο στόχος αυτής της διήμερης συνάντησης ήταν να συζητηθούν οι κύριες δραστηριότητες που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και να συντονιστούν οι μελλοντικές κοινές δράσεις. Η πρώτη σύνοδος πραγματοποιήθηκε στις 16 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της COEPA, της Επιχειρηματικής Συνομοσπονδίας της Αλικάντε. Ξεκίνησε με μία παρουσίαση- καλωσόρισμα από τον κ. Javier López Mora, Διευθύνων Σύμβουλο της COEPA. Η δεύτερη σύνοδος πραγματοποιήθηκε στις 17 το INVAT.TUR, το Ινστιτούτο της Βαλένθια για Τουριστικές Τεχνολογίες στο Benidorm. Οι συναντήσεις εργασίας συμπληρώθηκαν από πολλές επισκέψεις μελέτης στην παλιά πόλη και τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα στο Αλικάντε της Ισπανίας, προκειμένου να παρέχουν στους εταίρους του έργου πληροφορίες για τις επιπτώσεις του τουρισμού στην Costa Blanca.

Η 4η οργανωτική επιτροπή του έργου θα λάβει χώρα στην Θάσο (Ελλάδα) από τις 2 μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μνημείο στους πολιτισμούς της Μεσογείου στην Punta Margalla Torrevieja (Alicante/Alacant )