Selaginella lepidophylla

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Selaginella lepidophylla

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Lycopodiophyta
Ομοταξία: Isoetopsida
Τάξη: Selaginellales
Οικογένεια: Selaginellaceae
Γένος: Selaginella
Είδος: S. lepidophylla
Διώνυμο
Selaginella lepidophylla
(Hook. & Grev.) Spring
Συνώνυμα

Lycopodium lepidophyllum
Hooker and Greville

Η Selaginella lepidophylla (syn. Lycopodium lepidophyllum) είναι ένα είδος των φυτών της ερήμου της οικογένειας ακανθωδών βρύων (αγγλ. spikemoss) με την ονομασία Selaginellaceae.[1] Η Σελαγγινέλλα είναι γνωστή για την ικανότητά της να επιβιώνει σε περιόδους απόλυτης ξηρασίας στο φυσικό της περιβάλλον, τυλίγει τους μίσχους της σε μια σφιχτή μπάλα και τους ξετυλίγει μόνο όταν εκτεθεί σε υγρασία.[2] Είναι εγγενές φυτό στην έρημο Chihuahuan του Νέου Μεξικού.

Ονομασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Άνθος της πέτρας»,«ψευδοτριαντάφυλλο της Ιεριχούς»,« τριαντάφυλλο της Ιεριχούς», «φυτό της Ανάστασης», « βρύο της Ανάστασης», «φυτό δεινόσαυρος», «siempre viva»(ζει για πάντα), «πέτρινο λουλούδι»,[3]

Κοινά ονόματα για αυτό το φυτό στην Ισπανική γλώσσα είναι:«doradilla» (ένα μικρό χρυσό) και η «flor de piedra» (πέτρινο λουλούδι).[4]

Η Selaginella lepidophylla εύκολα συγχέεται με την Anastatica: Και τα δύο είδη είναι φυτά της Ανάστασης και μορφές ξηρής σφαιρικής μάζας (tumbleweeds), και μοιράζονται το κοινό όνομα «Ρόδο της Ιεριχούς».[5]

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Selaginella lepidophylla αναβίωση, διάρκειας 3 ωρών

Αυτό το φυτό πωλείται για την πρωτοτυπία του ως μια γυμνή ρίζα σε ξηρά κατάσταση, η οποία μπορεί να αναβιώσει με μόνο λίγο νερό. Μετά το πότισμα, το φυτό γίνεται πράσινο, εξ ου και το όνομα «άνθος της Ανάστασης».[6] Η δυνατότητα του φυτού να επιβιώνει σε ακραία ξηρασία έγινε γνωστή από Ισπανούς ιεραποστόλους, όταν έφτασαν στο Νέο Κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής που επρόκειτο να δημιουργηθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ιεραπόστολοι χρησιμοποίησαν το φυτό για να επιδείξουν στους ιθαγενείς την ικανότητά του να ξαναγεννιέται.

Θεραπευτικές ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτό το φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο: Ένα κουτάλι σούπας αποξηραμένου υλικού σε ζεστό νερό και το τσάι χρησιμοποιείται ως ένα αντιμικροβιακό σε περιπτώσεις κρυολογήματος και πονόλαιμο.


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ. 26. 2002: ΔΟΜΗ. σελ. 361. 
  2. Lebkuecher, J.; W. Eckmeier (June 1993). «Physiological Benefits of Stem Curling for Resurrection Plants in the Field». Ecology 74 (4): 1073–1080. doi:10.2307/1940477. http://jstor.org/stable/1940477. 
  3. «ITIS Standard Report Page: Selaginella lepidophylla». Itis.gov. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2012. 
  4. Curtin, L.S.M. and M. Moore. 1997. Healing Herbs of the Upper Rio Grande. Western Edge Press, Santa Fe, New Mexico.
  5. «Rose of jericho plant true rose of jericho Free stock photos in JPEG (.jpg) 4000x3000 format for free download 3.60MB». all-free-download.com. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2016. 
  6. Ganong, William Francis (1 Ιανουαρίου 1921). A Textbook of Botany for Colleges. MacMillan Company. 

Βιβλιογραφικές πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]