Sea Speed Ferries

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Sea Speed Ferries (Επισήμως: Ση Σπιντ Λάινς) ήταν μια ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρεία που δραστηριοποιούταν από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τις Κυκλάδες στο Αιγαίο Πέλαγος . Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 και εκμεταλλευόταν ένα μοναδικό συμβατικό πλοίο Ro-Pax . Η εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία της το 2022, μετά από διαμάχη με μια ελληνική επιδοτούμενη γραμμή.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2019, η εταιρεία αγόρασε το πρώτο και μοναδικό πλοίο της, το M/F Olympus που κατασκευάστηκε το 1976. Επρόκειτο να δρομολογηθεί από τον Πειραιά στο Ρέθυμνο μέσω Μήλου και Σαντορίνης. Το παρθενικό ταξίδι εξελίχθηκε σε ατυχία, καθώς χτύπησε σε ύφαλο στη Σαντορίνη και σταμάτησε τα δρομολόγια για επισκευές. Στις 19 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους έγινε το πρώτο ταξίδι απευθείας στο Ρέθυμνο (χωρίς επιβάτες) και το πλοίο άρχισε να πλέει. [1] Η υπηρεσία αντιμετωπίστηκε με ανάμικτες υποδοχές από τους επιβάτες και επικρίθηκε για καθυστερήσεις και μια εξαιρετικά μεγάλη διαδρομή. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι «Η κίνηση από το Ρέθυμνο ανακάμπτει» και απέδωσε τις καθυστερήσεις και το μακρύ ταξίδι στην έλλειψη κατάλληλης λιμενικής υποδομής και επαρκούς κίνησης για να συντηρηθεί ένα απευθείας ταξίδι προς Ρέθυμνο. Το πλοίο φιλοξένησε για λίγο επισκέπτες για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. [2] Ένα άλλο περιστατικό συνέβη τον Ιούνιο του 2020 στο Ρέθυμνο χωρίς τραυματισμούς. Τελικά παροπλίστηκε και δημοπρατήθηκε πολλές φορές λόγω χρεών της Revoil, μιας εταιρείας φυσικού αερίου. [3] [4]

Διαμάχη επιδοτούμενης γραμμής Κάσου-Κάρπαθου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2022, η εταιρεία ζήτησε να πάρει την επιδοτούμενη γραμμή Πειραιάς-Μήλος-Σαντορίνη-Ανάφη-Ηράκλειο-Σητεία-Κάσος-Κάρπαθος-Χάλκη-Ρόδος, (Γνωστή και ως "Άγονη Κασοκαρπαθίας") την οποία τότε εκμεταλλευόταν η ANEK Lines με το Ε/Γ-Ο/Γ Πρέβελης. Το πλοίο επρόκειτο να ξεκινήσει τα δρομολόγια το καλοκαίρι, ωστόσο, δεν ξεκίνησε τα δρομολόγια εγκαίρως, ξεκινώντας μια διαμάχη μεταξύ των ντόπιων νησιωτών, των επισκεπτών και ακόμη και της κυβέρνησης. Η εταιρεία απέδωσε ότι το πλοίο δεν ξεκίνησε λόγω κρούσματος COVID-19 σε μέλος του πληρώματος και ανακοίνωσε ότι τα άτομα που επρόκειτο να ταξιδέψουν θα λάβουν επιστροφή χρημάτων. [5] Η ημερομηνία για το παρθενικό ταξίδι αναβλήθηκε, αλλά αυτό δεν τελείωσε τη διαμάχη. Αντ' αυτού, το δρομολόγιο δόθηκε πίσω στην ANEK Lines και στο Πρέβελης. [6]

Στόλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2019 έως το 2022, η Sea Speed Ferries εκμεταλλευόταν τον ακόλουθο στόλο [7]

Πλοίο Σημαία Χτισμένο Μπήκε



</br> υπηρεσία
Ολική χωρητικότητα Μήκος Πλάτος Επιβάτες Οχήματα Κόμβοι Σημειώσεις Φωτογραφίες
M/F Olympus [8] </img> 1976 2019 6.972 GT 142 μ 23,5 μ 1.000 450 20 ex Okudogo 3, Maria G, Elli T

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.goodnet.gr/news-item/xekinise-dromologia-to-olympus-sto-limani-tou-rethumnou-anamenetai-guro-stis-5-to-apogeuma.html.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  2. https://www.goodnet.gr/news-item/chamila-ta-dedomena-gia-to-olympus-alla-me-anodiki-tasi.html
  3. https://www.goodnet.gr/news-item/olympus-apo-tis-proties-stin-proskrousi-kai-tora-sto-deutero-sfuri.html
  4. «Sea Speed Lines: Στο σφυρί για 2,67 εκατ. το πλοίο Olympus - Πώς απογειώθηκε η τιμή». Ημερησία. 20 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2023. 
  5. «Από αύριο θα εκτελέσει τα δρομολόγια στα νησιά μας το πλοίο "Olympus"». www.rodiaki.gr. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2023. 
  6. «Λύση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου». Η Εφημερίδα των Συντακτών. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2023. 
  7. «The Vessel». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2023. 
  8. «M/F Olympus». ferry-site.dk. Ανακτήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2020.