Scrivener

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Scrivener
Κεντρικό παράθυρο του Scrivener με ανοιγμένο το αρχείο tutorial.
Κεντρικό παράθυρο του Scrivener με ανοιγμένο το αρχείο tutorial.
Γενικά
ΔημιουργοίLiterature and Latte, Keith Blount (πρωτότυπο Mac OS X), Lee Powell (έκδοση Windows)
Ημερ. Δημιουργίας2007
Είδοςλογισμικό, επεξεργαστής εγγράφου
Διανομή
ΛειτουργικάMicrosoft Windows, macOS, iOS
Διαθέσιμο σεΑγγλικά, Ελληνικά
Ανάπτυξη
Γραμμένο σεJava
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://www.literatureandlatte.com/scrivener

Το Scrivener είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου σχεδιασμένο για όσους γράφουν. Περιλαμβάνει ένα σύστημα διαχείρισης εγγράφων, σημειώσεων και μεταδεδομένων που επιτρέπει στο χρήστη να παρακολουθεί σημειώσεις, σχέδια, έρευνα και ένα σύνολο εγγράφων-πηγών (που συμπεριλαμβάνουν κείμενα, εικόνες, αρχεία PDF, ήχο, βίντεο, ιστοσελίδες, κ.λ.π.). Αφότου ο χρήστης γράψει το κείμενό του, μπορεί να το εξάγει στον αγαπημένο του επεξεργαστή κειμένου για μορφοποίηση.

Στα χαρακτηριστικά του προγράμματος συγκαταλέγονται ένας πίνακας (σε μοτίβο φελλού), ένας επεξεργαστής δομής κειμένου, λειτουργία Πλήρους Οθόνης τύπου-iPhoto και "στιγμιότυπα" (η δυνατότητα να αποθηκεύσετε ένα αντίγραφο ενός συγκεκριμένου εγγράφου, ακριβώς όπως είναι, προτού προβείτε σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις του). Λόγω του εύρους των διεπαφών και των χαρακτηριστικών του, το Scrivener είναι κάτι παραπάνω από ένας επεξεργαστής κειμένου. Είναι ένα λογοτεχνικό "εργαλείο διαχείρισης έργου", το οποίο περιλαμβάνει πολλά χαρακτηριστικά UI που μοιάζουν με το περιβάλλον ανάπτυξη λογισμικού Xcode της Apple.

Ο Keith Blount δημιούργησε το πρόγραμμα αυτό ως το εργαλείο που θα τον βοηθούσε να γράψει το δικό του "μεγάλο μυθιστόρημα". Ένα πρόγραμμα που να του επιτρέπει να ανατρέχει ανά πάσα στιγμή τόσο στο σύνολο των ιδεών του όσο και στα στοιχεία της συγγραφικής έρευνάς του σε ένα μόνο παράθυρο. Πλέον το Scrivener προσφέρεται στην πλήρως αναβαθμισμένη έκδοση 2.1 για Mac OS X και Windows. Για Linux διατίθεται αυτή τη στιγμή η έκδοση Scrivener beta, ωστόσο η έκδοση των Windows έχει αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας το σύστημα QT, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να τρέξει εγγενώς και σε Linux.[1]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Scrivener for Windows». Litterature and Latte. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]