Saviem Super Galion

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Saviem Super Galion
Σύνοψη
Κατασκευαστής Saviem, μετά Renault Trucks
Παραγωγή1965 — 1982
Σεζόν1965 - 1982
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΦορτηγό
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοRenault Galion
Επόμενο μοντέλοRenault σειρά B
Saviem J
Saviem SG4 της πρώτης έκδοσης
Saviem SG4

Το Renault Super Galion SG4 ήταν ένα γαλλικό φορτηγό που παρήχθη από τη θυγατρική της Renault Saviem στο Μπλαινβίλ-συρ-Ορν (Νορμανδία) από το 1965 έως το 1982. Το μοντέλο βασίστηκε στο Renault Super Goélette SG2, χρησιμοποίησε την καμπίνα από το μικρότερο φορτηγό αλλά πάνω σε ένα μεγαλύτερο και βαρύτερο σασί. Εκείνη την εποχή, το Super Galion SG4 ήταν το μόνο φορτηγό με μεικτό βάρος οχήματος 6 τόνους, που είχε ανεξάρτητη ανάρτηση μπροστά. Ο κινούμενος πίσω άξονας σχεδιάστηκε ως άκαμπτος άξονας.

Η ενέργεια για την κίνηση προήλθε από έναν κινητήρα βενζίνης 2,1 λίτρων με 70 ΥΓ (51 kW) (Τύπος 671) ή κινητήρας ντίζελ 3,0 λίτρων με 75 HP (55 kW) (Τύπος 591), το καθένα με χειροκίνητο κιβώτιο 4 σχέσεων. Η καμπίνα είχε κυρτό παρμπρίζ και πλαστικό ταμπλό. Το 1967, το μπροστινό μέρος άλλαξε, το παρμπρίζ επεκτάθηκε προς τα κάτω και οι προβολείς ήταν πλέον ορθογώνιοι.

Το 1969, ένας βενζινοκινητήρας 2,6 λίτρων με 78 ίππους ή ένας κινητήρας ντίζελ 3,3 λίτρων με άμεσο ψεκασμό και 92 ίππους (68 kW) ισχύς, η οποία κατασκευάστηκε με άδεια από τη MAN, αντικατέστησε τις προηγούμενες εκδόσεις κινητήρα. Ταυτόχρονα, το μοντέλο πωλήθηκε πλέον ως Saviem SG4/SG5. Στη Γερμανία το μοντέλο πωλήθηκε από τη MAN ως MAN/Saviem SG5.

Το 1979, η επένδυση της μάσκας του ψυγείου έγινε πιο φαρδιά και τώρα ήταν κατασκευασμένη από μαύρο πλαστικό. Επιπλέον, πλέον εφαρμόστηκε και το σήμα κατατεθέν της Renault, ο ρόμβος. Από τον Απρίλιο το μοντέλο πωλήθηκε ξανά ως Renault SG4/SG5, καθώς η Saviem είχε συγχωνευθεί με την Berliet για να σχηματίσει τη Renault Véhicules Industriels (RVI). Το μοντέλο κατασκευαζόταν μέχρι το 1982.

Ακόμη και μετά, η Avia κατασκεύασε το SG4 ως δικό της μοντέλο στην Τσεχοσλοβακία με άδεια.

διαδικτυακοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]