Sat@Once

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η λειτουργία του Sat@Once.
Το σήμα του προγράμματος casablanca της υπηρεσίας Sat@Once.

Το Sat@Once ήταν μία προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος για την προώθηση της χρήσης των δορυφόρων στους υπολογιστές. Αφού τα δορυφορικά κανάλια μεταφέρουν ψηφιακό βίντεο με μεγάλο bitrate γιατί να μην μεταφέρουν και διαφορετικά δεδομένα όπως κείμενα και εικόνες.

Η προσπάθεια ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2002 και είχε τουλάχιστον 160.000 εγγεγραμμένους χρήστες. Μετέδιδε σχεδόν όλο το περιεχόμενο 250 διάσημων ιστοσελίδων σε πέντε γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Πολωνικά). Με την υπηρεσία Sat@Once μεταφέρονταν δωρεάν δεδομένα στους επίγειους δέκτες των χρηστών και από εκεί στον σκληρό δίσκο. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να ήταν ολόκληρο το περιεχόμενο ιστοσελίδων από το διαδίκτυο, λίστες μηνυμάτων, RSS feeds, podcasts ή newsgroups. Η ταχύτητα λήψης των δεδομένων ξεπερνούσε κατά πολύ αυτή του ADSL, όμως δεν ήταν αμφίδρομη. Ο κύριος δορυφόρος που εξέπεμπε τα δεδομένα ήταν ο ASTRA-1G που καλύπτει σχετικά ικανοποιητικά την Ελλάδα.

Για την χρήση της υπηρεσίας απαιτούνταν: ένα δορυφορικό πιάτο με διάμετρο τουλάχιστον 1,20 μέτρα, ένας δορυφορικός δέκτης που να συνδέεται με τον υπολογιστή (Technotrend, Technisat, Hauppauge, Pentamedia, Vbox, Neotion) και η εγκατάσταση της εφαρμογής casablanca σε περιβάλλον Win98, Win2000, WinXP. Απαιτούνταν επίσης μία απλή τηλεφωνική σύνδεση στο Ίντερνετ χωρίς όμως να είναι μόνιμη ή γρήγορη, απλά για την αρχική παραμετροποίηση της εφαρμογής casablanca.

Μέσω του casablanca γινόταν η επιλογή των δεδομένων που επιθυμούσε ο χρήστης και το συνολικό μέγεθος που θα καταλάμβανε στον σκληρό δίσκο, ενώ σε συνεργασία με τον φυλλομετρητή λειτουργούσε σαν proxy server. Τα δεδομένα δεν εκπέμπονταν ταυτόχρονα αλλά το ένα μετά το άλλο σειριακά. Συνήθως απαιτούνταν το πολύ έξι ώρες για να κατεβεί το περιεχόμενο που είχε επιλέξει ο χρήστης. Ήταν δυνατό να επιλεγούν όλα τα δεδομένα και η μέγιστη ταχύτητα λήψης και κατά την διάρκεια μίας μέρας να σωθούν από 12 Gbyte έως και 420 Gbyte πληροφοριών στο σκληρό δίσκο ή τυπικά 10 Gbyte με την προεπιλεγμένη ταχύτητα του 1 Mbit/s. Οι πληροφορίες μπορούν να σώζονται μόνιμα ή να ενημερώνονται συνεχώς, αρκεί να υπήρχε αρκετός χώρος στον σκληρό δίσκο. Αυτή η λειτουργία έκανε την περιήγηση στις ιστοσελίδες αστραπιαία αφού η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από τον σκληρό είναι σημαντικά μεγαλύτερη του ADSL. Το casablanca δεν εμπόδιζε την λήψη δεδομένων από το ίντερνετ όταν αυτά δεν ήταν διαθέσιμα από το Sat@Once. Οι πληροφορίες που εκπέμπονταν δεν ήταν συνέχεια οι ίδιες, επειδή μεταβάλλονταν σύμφωνα με τις επιλογές των χρηστών. Αυτός ήταν και ο λόγος που απαιτούνταν μία τυπική σύνδεση στο ίντερνετ για μικρό χρονικό διάστημα. Η ψηφοφορία για την επιλογή των ιστοσελίδων και των λοιπών δεδομένων ήταν ανώνυμη και ασφαλής. Μηνιαία γίνονταν 9000 ψηφοφορίες και προτάσεις για καινούρια sites.

Το πρόγραμμα σταμάτησε να λειτουργεί στις 14 Φεβρουαρίου 2007, αφενός γιατί θεωρήθηκε ότι επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος του προγράμματος και αφετέρου λόγω αδυναμίας της ομάδας ανάπτυξης να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στο χώρο των φυλλομετρητών.

Οι προτεινόμενες απαιτήσεις για το Casablanca ήταν: επεξεργαστής στα 700 Mhz, 256 Mbyte μνήμης, και τουλάχιστον ένα Gbyte ελεύθερος χώρος στον σκληρό και ο δέκτης DVB-S TechniSat SkyStar2 ή TechnoTrend DVBsat PCI.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]