RSS

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το λογότυπο του RSS FEED
Το λογότυπο του RSS

Το ακρωνύμιο RSS, από τον αγγλικό όρο Really Simple Syndication (Πολύ Απλή Διανομή) ή παλαιότερα τον όρο RDF Site Summary (Σύνοψη Σελίδας RDF), αφορά σε μία μέθοδο διανομής ψηφιακού πληροφοριακού περιεχομένου μέσα από τον παγκόσμιο ιστό, στηριγμένη στη γλώσσα σήμανσης XML.

Ένας χρήστης του Διαδικτύου μπορεί να ενημερώνεται αυτομάτα για ανανεωμένο περιεχόμενο από όσους ιστοτόπους παρέχουν ενημερώσεις μέσω RSS («ροές RSS», αγγλικά: «RSS feeds») αρκεί να έχει εγγραφεί ως συνδρομητής σε αυτές. Οι ροές RSS συνήθως περιέχουν τον τίτλο επιμέρους ιστοσελίδων, σύνοψη του περιεχομένου τους, σχετικά μεταδεδομένα, ημερομηνία δημοσίευσης κλπ.

Ο χρήστης χρειάζεται ένα ειδικό λογισμικό «αναγνώστη» (αγγλικά: «feed aggregator» ή «feed reader») το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ενσωματωμένο στον περιηγητή Ιστού του χρήστη. Ο χρήστης εισάγει στον αναγνώστη τη διεύθυνση URL της ζητούμενης ροής, ώστε να εγγραφεί σε αυτήν ως συνδρομητής. Ο αναγνώστης ελέγχει τακτικά τις καταγεγραμμένες ροές για ενημερώσεις περιεχομένου. Ο αναγνώστης παρέχει στον εκάστοτε χρήστη μία κοινή και εξατομικευμένη διασύνδεση για όλες τις διαφορετικές πηγές στις οποίες είναι εγγεγραμμένος ο συνδρομητής.

Ορισμένοι δημοφιλείς αναγνώστες ροών RSS είναι:[1]

Το πρότυπο RSS υπάρχει από το 2000[2] και πλέον υποστηρίζεται από πολλά συστήματα διαχείρισης περιεχομένου. Καθιερώθηκε ευρέως στα μέσα τις δεκαετίας του 2000, με την εξάπλωση των προσωπικών ιστολογίων και την διάθεση του δημοφιλή αναγνώστη Google Reader (2005-2013) και άλλων αντίστοιχων εφαρμογών. Οι κατασκευές των περιηγητών Ιστού εφάρμοσαν την ίδια περίοδο ένα κοινό λογότυπο ("RSS FEED") για την τεχνολογία RSS.[3] Το 2005 εμφανίστηκε το ανταγωνιστικό ως προς το RSS πρότυπο Atom, επίσης στηριγμένο στην XML.

Παράδειγμα ροής RSS[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ροή RSS έχει τη μορφή απλού κείμενου XML. Είναι σχετικά ευανάγνωστο από αυτοματοποιημένες διεργασίες και από ανθρώπους. Μια τυπική ροή θα μπορούσε να περιέχει περιεχόμενο όπως στο ακόλουθο:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<rss version="2.0">
<channel>
 <title>RSS Τίτλος</title>
 <description>Αυτό είναι ένα παράδειγμα RSS κειμένου </description>
 <link>http://www.example.com/main.html</link>
 <lastBuildDate>Mon, 06 Sep 2010 00:01:00 +0000 </lastBuildDate>
 <pubDate>Sun, 06 Sep 2009 16:20:00 +0000</pubDate>
 <ttl>1800</ttl>
<item>
  <title>Παράδειγμα καταχώρισης</title>
  <description>Ακολουθεί ένα κείμενο που περιέχει μια ενδιαφέρουσα περιγραφή.</description>
  <link>http://www.example.com/blog/post/1</link>
  <guid isPermaLink="false">7bd204c6-1655-4c27-aeee-53f933c5395f</guid>
  <pubDate>Sun, 06 Sep 2009 16:20:00 +0000</pubDate>
 </item>
</channel>
</rss>

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Gilbertson, Scott. «The Best RSS Feed Readers (Because the Internet Is a Mess)» (στα αγγλικά). Wired. ISSN 1059-1028. https://www.wired.com/story/best-rss-feed-readers/. Ανακτήθηκε στις 2023-05-07. 
  2. «RDF Site Summary (RSS) 1.0». web.resource.org. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2023. 
  3. kexugit. «Microsoft RSS Blog». learn.microsoft.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα RSS στο Wikimedia Commons
  • [1]