RV MTA Oruç Reis

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το RV MTA Oruç Reis είναι τουρκικό ερευνητικό σκάφος. Ανήκει στην Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών Ερευνών και Εξερεύνησης με έδρα την Άγκυρα. Υπεύθυνο για την λειτουργία του είναι η Διεύθυνση Γεωφυσικής. Διεξάγει υποθαλάσσια γεωφυσική εξερεύνηση σε ρηχά νερά.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ναυπήγηση του MTA Oruç Reis ανατέθηκε στα Ναυπηγεία Κωνσταντινούπολης στην Τούζλα της Κωνσταντινούπολης από την Γενική Διεύθυνση στις 24 Απριλίου 2012. Ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου 2015 και ονομάστηκε προς τιμήν του Ορούτς Ρέις (γ. 1474-1518), τον οθωμανό μπεϊλερμπέη της Δυτικής Μεσογείου. Το σκάφος έχει μήκος 87 μέτρων, πλάτος 23 μέτρων, βάθος 8 μέτρων και βύθισμα 6 μέτρων. Έχει βάρος 4.575 τόνων και εκτόπισμα 4.867 τόνων, με μέγιστη ταχύτητα 17 κόμβων (31 χιλιόμετρα). Κινείται με τέσσερις γεννήτριες ντίζελ 2.520 κιλοβάτ (3.380 ίππων) 12βολτ της Anglo Belgian Corporation. Στο πλοίο εργάζονται 27 άτομα πλήρωμα και 28 άτομα επιστημονικό προσωπικό.

Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων δοκιμών και έγκρισης τον Απρίλιο του 2017, θα της ανατεθεί η εξερεύνηση πετρελαίου στη Μεσόγειο Θάλασσα. Μπορεί να εκτελέσει γεωφυσική έρευνα και τρισδιάστατη δειγματοληψία στον βυθό, σε βάθος μέχρι 20.000 μέτρα. Το σκάφος διαθέτει ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα, το οποίο μπορεί να εκτελέσει παρατηρήσεις και δειγματοληψίες σε βάθος μέχρι 1.500 μέτρα. Ο πρόσθετος εξοπλισμός του πλοίου επιτρέπει την έρευνα ωκεάνιων ρευμάτων και την ανάλυση των φυσικών, χημικών και βιολογικών ιδιοτήτων με τη βοήθεια μιας συσκευής μέτρησης της αγωγιμότητας, της θερμοκρασίας και του βάθους του θαλασσινού νερού. Το πλοίο διαθέτει ελικοδρόμιο χωρητικότητας 12 τόνων. Μπορεί να εξυπηρετήσει ένα ελικόπτερο τη φορά, ενώ είναι κατάλληλο για απογείωση και προσγείωση οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου.

Διαμάχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 13 Αυγούστου 2020, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε επίθεση στο Ορούτς Ρέις θα είχε υψηλό τίμημα και υποστήριξε ότι η Τουρκία είχε ήδη δράσει γι'αυτό. Αυτό δηλώθηκε μετά από ανεπιβεβαίωτες αναφορές περί σύγκρουσης της φρεγάτας Λήμνος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με ένα από τα πλοία του τουρκικού Ναυτικού που συνόδευαν το Ορούτς Ρέις, το οποίο συνέχισε τις επιχειρήσεις γεωτρήσεων στο Καστελλόριζο, στις 10 Αυγούστου, μετά την αναστολή των εργασιών τον Ιούλιο.[1][2][3][4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]