Κβο βάντις;

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Quo vadis?)
«Domine quo vadis?», πίνακας του Αννίμπαλε Καρράτσι από το 1602

Η φράση «Κβο βάντις;» (Quō vādis?) είναι μια λατινική ερωτηματική φράση που σημαίνει κατά λέξη «πού βαδίζεις;». Μεταφράζεται επίσης συχνά (και ορθότερα) ως «πού πηγαίνεις;» ή παραδοσιακά ως «πού υπάγεις;».

Αυτή η φράση είναι γνωστή από μία χριστιανική παράδοση που αναφέρεται στον Απόστολο Πέτρο: Σύμφωνα με το απόκρυφο βιβλίο Πράξεις του Πέτρου (Κώδικας του Βερτσέλλι XXXV[1]), ο Πέτρος εγκαταλείπει τη Ρώμη φοβούμενος τη θανάτωσή του από το καθεστώς, και στον δρόμο έξω από την πόλη βλέπει έναν άνθρωπο που βαδίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Από κοντά αναγνωρίζει στο πρόσωπό του τον αναστημένο Ιησού Χριστό. Στη λατινική μετάφραση, ο Πέτρος τον ρωτάει «Κβο βάντις;» και εκείνος αποκρίνεται ότι, καθώς ο Πέτρος εγκατέλειπε το ποίμνιό του, «Rōmam eō iterum crucifīgī» (= «Πηγαίνω στη Ρώμη για να σταυρωθώ για δεύτερη φορά»). Μετά το όραμα αυτό, ο Πέτρος βρίσκει το θάρρος να επιστρέψει στην πόλη και να συνεχίσει την αποστολή του. Στο κατά την παράδοση σημείο της συναντήσεως, περίπου 800 μέτρα έξω από την Πύλη του Αγίου Σεβαστιανού, σήμερα ένα μικρό εκκλησάκι θυμίζει το περιστατικό.

Η ερωτηματική φράση «quo vadis» απαντάνται επίσης σε επτά άλλες περιπτώσεις στη λατινική μετάφραση της Βίβλου, τη Βουλγάτα.[2]

Στον πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πολωνός συγγραφέας Χένρικ Σιενκιέβιτς έγραψε το ιστορικό επικό μυθιστόρημα Κβο βάντις: μια αφήγηση για την εποχή του Νέρωνος (1895), το οποίο με τη σειρά του διασκευάσθηκε αρκετές φορές σε κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η χολυγουντιανή υπερπαραγωγή Κβο Βάντις του 1951, που ήταν υποψήφια για οκτώ «Όσκαρ».[3] Το μυθιστόρημα εξάλλου υπήρξε σημαντικός παράγοντας για να βραβευθεί ο Σιενκιέβιτς με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1905. Περισσότερα στο:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Acts of Peter», υπό M.R. James
  2. Gen 16:8, 32:17. Iud 19:17. Iudith 10:11. Io 13:36, 14:5, 16:5. Ionas 1:8, Zacharias 2:2.
  3. «Academy Awards Database - AMPAS». awardsdatabase.oscars.org. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]