Prom Racing NTUA FSAE Team

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Prom Racing NTUA
prom racing NTUA
ΌνομαProm Racing NTUA FSAE Team
BaseΑθήνα, Ελλάδα
Έτος Ίδρυσης2008
Αριθμός Μελών>70
Ακαδημαικός ΥπεύθυνοςΝεκτάριος Κοζύρης, Κοσμήτορας Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών
Ιστοσελίδαwww.promracingteam.com
2022 Formula Student Season
ΜοντέλοP22
ΣασίFull CFRP Monocoque
ΜοτέρEmrax 228cc HV
ΜπαταρίεςLiCo O2 pouch cells
Καλύτερη Στιγμή 20221η Θέση BPP στο FS East
Formula Student World Championship
Πρώτη ΠαρουσίαFormula Student Italy 2008
Τελευταία ΠαρουσίαFormula Student East 2022
Συμμετοχές Διαγωνισμών5x Formula Student East,
3x Formula Student Austria,
2x Formula Student Italy,
2x Formula Student Germany,
2x Formula Student Czech Republic,
1x Formula Student Netherlands,
1x Formula Student Online
Νίκες ΔιαγωνισμώνFormula Student Czech Republic 2021
Βραβεία12
Παγκόσμια Κατάταξη27η θέση ανάμεσα σε 279 ομάδες [1]
Πανελλήνια Κατάταξη1η θέση

Η Prom Racing είναι η ελληνική ομάδα Formula Student[2] του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η Prom Racing ιδρύθηκε το 2008, από 5 φοιτητές, με στόχο τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την κατασκευή αγωνιστικών μονοθέσιων για την συμμετοχή της στον παγκόσμιο διαγωνισμό Formula Student [en]. Μέχρι σήμερα, η ομάδα έχει κατασκευάσει επιτυχώς 6 μονοθέσια, 4 από τα οποία είναι εσωτερικής καύσης και 2 ηλεκτροκίνητα.

Ιστορία και Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η θέση FS Italy 2008 Class 3
1η θέση FS Italy 2008 Class 3

Ίδρυση - 2008[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2008 αποτέλεσε το έτος ίδρυσης της Prom Racing Team από 5 φοιτητές της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών[3] του ΕΜΠ. Οι φοιτητές αυτοί, μελέτησαν και σχεδίασαν ένα αγωνιστικό μονοθέσιο, με γνώμονα συγκεκριμένους κανόνες και ειδικές προδιαγραφές του παγκόσμιου διαγωνισμού Formula Student. Καθώς βέβαια η ομάδα ήταν νεοσύστατη, δεν υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι, κατάλληλη τεχνογνωσία καθώς και το απαραίτητο χρονικό περιθώριο, ώστε να προβεί στην κατασκευή του μονοθεσίου που σχεδιάστηκε με επιτυχία. Ωστόσο, κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση στην κατηγορία Class 3, όπου απαιτείται μόνο ο σχεδιασμός του μονοθεσίου, στο FS της Ιταλίας[4].

2011 - P11: Suzzie[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011, λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η ομάδα κατόρθωσε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει το πρώτο αγωνιστικό μονοθέσιο στην ιστορία της. Οι διαγωνισμοί, στους οποίους έλαβε μέρος εκείνη τη χρονιά ήταν το Formula Student (FS) της Ιταλίας[4] (32η θέση) και το FS Ουγγαρίας[5] (25η θέση) όπου και κατέκτησε την 1η θέση στο στατικό αγώνισμα Cost & Manufacturing.

2015 - 2016 - P16: Inna[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015, η ομάδα ανασυγκροτήθηκε εκ νέου με τα καινούργια μέλη να προχωρούν στη μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή του δεύτερου θερμικού αγωνιστικού μονοθεσίου στην ιστορία της ομάδας. Η Prom Racing, με το P16 κατάφερε να  καταλάβει στο FS της Τσεχίας[6] την 24η θέση.

2017 - P17: Inna[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2017, τα μέλη της ομάδας μελέτησαν και βελτίωσαν το μονοθέσιο του 2016 και βασιζόμενοι στις κριτικές της προηγούμενης χρονιάς, το τροποποίησαν καταφέρνοντας έτσι να κατακτήσουν την 18η θέση στον διαγωνισμό της Αυστρίας[7]. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ομάδα τερμάτισε στο αγώνισμα του Endurance.

Δόκιμες Εξέλιξης P18

2018 - P18: Tanya[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2018, η ομάδα μπήκε για πρώτη φορά σε μονοετές πλάνο, κατά το οποίο σχεδίασε και κατασκεύασε το τρίτο, χρονικά, αγωνιστικό της μονοθέσιο μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος κι έλαβε μέρος σε 2 διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα συμμετείχε, στο FS Της Ουγγαρίας[5], κατακτώντας την 7η θέση, καθώς και στο FS της Αυστρίας[7], όπου και κατέλαβε την 11η θέση. Στο στατικό αγώνισμα Business Plan πήρε την 3η και 2η θέση σε Ουγγαρία και Αυστρία αντίστοιχα, ενώ στην Αυστρία κατέκτησε τη 2η θέση στο στατικό αγώνισμα Cost & Manufacturing και την 3η θέση στο Skidpad, παίρνοντας το πρώτο βραβείο στην ιστορία της, σε δυναμικό αγώνισμα.

Το P19 στον διαγωνισμό της Γερμανίας το 2019

2019 - P19: Delia[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2019, συνεχίζοντας στο πλαίσιο μονοετούς πλάνου, συμμετείχε, με το τέταρτο αγωνιστικό της μονοθέσιο, σε τρεις διαγωνισμούς, αυτούς της Ουγγαρίας[5] (10η θέση), της Αυστρίας[7] (9η θέση) και της Γερμανίας[8] (10η θέση), τερματίζοντας στο Endurance σε δύο από αυτούς. Η ομάδα κατάφερε να κατακτήσει την 4η και 6η θέση στο Autocross σε Ουγγαρία και Αυστρία, αντίστοιχα, ενώ ταυτόχρονα κατάφερε να εξασφαλίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της, αλλά και της Ελλάδας, την 1η θέση σε δυναμικό αγώνισμα. Πιο συγκεκριμένα, στην Ουγγαρία επικράτησε στο Skidpad, έναντι 30 ομάδων, ενώ για 0,02sec δεν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ. Συγχρόνως, κέρδισε την 3η θέση στο Design & Engineering Event στην Αυστρία, ενώ κατέκτησε τη 10η θέση στη συνολική κατάταξη ανάμεσα σε 60 ομάδες στον διαγωνισμό της Γερμανίας, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση ελληνικής ομάδας στα χρονικά. Επιπλέον, κέρδισε και το ειδικό βραβείο του πιο καινοτόμου αγωνιστικού μονοθέσιου στο διαγωνισμό της Ουγγαρίας και η υποομάδα του Business Plan Presentation κατόρθωσε να καταλάβει, και στους τρεις διαγωνισμούς, θέση εντός του TOP 7. Τέλος, στη Γερμανία, η ομάδα βρέθηκε στα Design Finals, καθώς και κατέκτησε την 4η θέση στο Efficiency.

2020 - Virtual - P20: E-Liza[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To P20 στον διαγωνισμό της Γερμανίας το 2021

Η χρονιά 2019-2020 ήταν μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά για την ομάδα, καθώς μετά την μακρά της πορεία στη θερμική κατηγορία του διαγωνισμού, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα και να μεταβεί στην ηλεκτρική κατηγορία. Τον Ιανουάριο λοιπόν, συμμετείχε στην καθιερωμένη διαδικασία των “Quiz”, και μάλιστα κατέκτησε την 1η θέση παγκοσμίως στο “Quiz” για το Formula Student East[5], ενώ συγχρόνως εξασφάλισε την συμμετοχή της και στους διαγωνισμούς Formula Student Austria[7] και Formula Student Germany[8]. Ωστόσο, η εξάπλωση της πανδημίας έφερε και την ακύρωση όλων των διαγωνισμών και για  μια περίοδο, λόγω της καραντίνας, σταμάτησε και η κατασκευή του μονοθέσιου. Η ομάδα παρόλα αυτά, αποφάσισε να συμμετάσχει το καλοκαίρι  στο Formula Student Online, τον πρώτο διαδικτυακό διαγωνισμό FS. Εκεί, η ομάδα κατέκτησε την 6η θέση στη συνολική κατάταξη των στατικών αγωνισμάτων. Ειδικότερα, κατέκτησε την 6η θέση στο Business Plan, την 8η θέση στο Concept Design Challenge και την 11η θέση στο Engineering Design Event.

2021 - P20: E-Liza[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2021 η ομάδα κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο της διαγωνισμό το FS Czech Republic[6] 2021,όντας η πρώτη ελληνική ομάδα που κερδίζει επίσημο  διαγωνισμό, καθώς και κατέκτησε τη 2η θέση στο αγώνισμα του Endurance στο διαγωνισμό FSG[9], όπου η Prom Racing κατέκτησε την 5η θέση στην γενική κατάταξη. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα περιλαμβάνουν την 8η θέση στο FS East και την 12η θέση στο FSN. Στα στατικά αγωνίσματα η ομάδα είχε επίσης μεγάλη επιτυχία, μιας και πέτυχε την 4η θέση στο FS East και την 8η θέση στο FSG στο αγώνισμα Cost & Manufacturing αλλά και την 3η θέση στο αγώνισμα της BPP στην διάρκεια του διαγωνισμού της Τσεχίας. Όλες αυτές οι επιτυχίες κατέταξαν την Prom Racing στην 15η θέση[10] στην παγκόσμια κατάταξη ανάμεσα σε 203 ηλεκτρικές ομάδες παγκοσμίως. Η Prom Racing δεν σταματά ποτέ να αναζητά καινοτόμους τρόπους για να ξεπεράσει τα όρια και να ξεπεράσει τις προκλήσεις, επεκτείνοντας την ιστορική της κληρονομιά κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων.

Testing ΟΑΚΑ 2022
Δοκιμές Εξέλιξης P22 ΟΑΚΑ 2022

2022 - P22[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η  αγωνιστική  χρονιά  2021-2022  αποτέλεσε  σταθμό γνώσης για την Prom Racing. Όντας η δεύτερη  χρονιά στην  ηλεκτρική  κατηγορία του  διαγωνισμού, η ομάδα  είχε   προετοιμαστεί  προκειμένου  να συνεχίσει το κυνήγι των διακρίσεων. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού της Ουγγαρίας[5], έχοντας ήδη περάσει τους απαραίτητους ηλεκτρολογικούς και μηχανολογικούς ελέγχους, σημειώθηκε βλάβη στο κουτί μπαταριών της ομάδας  το  οποίο  βρισκόταν   εκτός  μονοθέσιου, τηρουμένων  όλων  των κανόνων  και προδιαγραφών ασφαλείας, χωρίς να  πραγματοποιούνται  πάνω του εργασίες. Τα μέλη της Prom Racing όμως παρέμειναν συγκεντρωμένα στο στόχο για διακρίσεις και παρόλες τις αντιξοότητες  η ομάδα κατάφερε  για πρώτη φορά στην ιστορία της να κερδίσει την 1η Θέση στο αγώνισμα του Business Plan Presentation και να κατακτήσει τη 4η θέση στο αγώνισμα του Cost and Manufacturing Event.[11]

Αγωνιστική χρονιά 2022 - 2023[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα μας έχοντας αποκτήσει γνώση και εμπειρία έπειτα από τη κατασκευή δύο ηλεκτρικών μονοθεσίων αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη μετάβαση στην αυτόνομη κίνηση (driverless) με τη κατασκευή του πρώτου αυτόνομου ηλεκτρικού μονοθεσίου, του P23. Η έρευνα, η μελέτη και ο προγραμματισμός για την επιτυχημένη κατασκευή του P23 αποτελούν πολυπαραγοντική δουλεία αλλά παράλληλα την καθιστούν ιδιαίτερα δαπανηρή. Η ομάδα για την αγωνιστική χρονιά 2022-2023 θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την συμμετοχή της σε 4 διαγωνισμούς Formula Student[2], συγκεκριμένα στο Formula Student Italy, στο Formula Student East, στο Formula Student Austria και στο Formula Student Germany, τόσο στην ηλεκτρική καθώς και στην αυτόνομη κατηγορία.

Η οµάδα φέτος θα διατηρήσει το κόνσεπτ του ενός ηλεκτρικού µοτέρ ενώ το σασί θα είναι full carbon monocoque, το οποίο κάθε χρόνο εξελίσσεται. Το κουτί µπαταριών, το οποίο θα κατασκευαστεί φέτος κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών, θα έχει µέγιστη τάση τα 600V. Η µπροστινή ανάρτηση θα έχει τη µορφή diagonal ενώ η πίσω ανάρτηση θα είναι της µορφή pushrod. Επιπλέον, για πρώτη φορά θα ενσωματωθούν ανεμιστήρες στο αεροδυναμικό πακέτο µε στόχο τη παραγωγή κάθετης δύναµης . Με τη µετάβαση της οµάδα στη κατηγορία του Driverless θα χρησιμοποιηθούν lidar, κάμερες καθώς και διαφόρων τύπων αισθητήρες.

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - ΕΜΠ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το P22 στην σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρίσκεται στο πλευρό της ομάδας από την πρώτη της συμμετοχή στον διαγωνισμό Formula Student. Παρέχει εργαστηριακούς χώρους όπου σχεδιάζονται και κατασκευάζονται τα αγωνιστικά μονοθέσια. Η παροχή σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού δίνει την δυνατότητα για άμεση κατασκευή - επισκευή  των εξαρτημάτων του μονοθέσιου, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και πόρους καθώς δεν χρειάζεται να καταφύγει σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα στεγάζεται στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Κατεργασιών των Υλικών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών[3] του Πολυτεχνείου, όπου βρίσκεται η κεντρική αίθουσα σχεδιασμού και κατασκευής των μονοθέσιων της. Επίσης, στο Κτίριο παρέχεται πρόσβαση σε πληθώρα εργαλειομηχανών και εξαρτημάτων που συνδράμουν στην άμεση εκπόνηση οποιασδήποτε εργασίας. Επιπλέον, η ομάδα έχει αναπτύξει σχέσεις στενής  συνεργασίας με όλα τα υπόλοιπα εργαστήρια της Σχολής των Μηχανολόγων Μηχανικών[3], με αποτέλεσμα την παραχώρηση δύο νέων αιθουσών εργασίας. Πρακτικά, δημιουργείται η δυνατότητα σχεδιασμού ενός FSAE μονοθέσιου κατά 95% και κατασκευής 92% εντός του Ε.Μ.Π.

Prom Racing ΔΕΘ 2022

Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών[9][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο της Prom Racing πλέον στηρίζεται εμπράκτως από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών[9], κάτι που αποτελεί και στρατηγικό πυλώνα της Prom Racing, λόγω της μετάβασης σε καθαρά ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο.

Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ)[12][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα στηρίζεται και εκπροσωπείται νομικά από το ΕΠΙΣΕΥ[12] από το 2019. Πιο συγκεκριμένα, με τη βοήθεια του εκτελούνται οι διάφορες οικονομικές κινήσεις της ομάδας και επισυνάπτονται τα συμφωνητικά με τους εξωτερικούς συνεργάτες της.

Alumni[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Formula Student έχει  πλέον  εξελιχθεί  σε ένα εκπαιδευτικό γεγονός πρώτης γραμμής και προσελκύει κάθε χρόνο κριτές μηχανολόγους μηχανικούς, διευθυντές επιχειρήσεων, και επαγγελματίες  στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και της F1 με διεθνές κύρος. Έτσι πολλά από τα παλιά μέλη της Prom Racing  κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα καθώς απορροφήθηκαν σε θέσεις εργασίας τόσο από ομάδες της F1 όσο και από παγκόσμιου φήμης εταιρείες στον χώρο της αυτοκίνησης.

Πολλά πρώην μέλη της Prom Racing συνεχίζουν να στηρίζουν και να επικοινωνούν τακτικά με την ομάδα. Χρήσιμη καθίσταται η βοήθεια τους στην ενσωμάτωση και την καθοδήγηση των νέων μελών, ταυτόχρονα με την παροχή ουσιαστικών γνώσεων και μετάδοση των εμπειριών τους. Ως αποτέλεσμα το επίπεδο τεχνογνωσίας της ομάδας όχι μόνο διατηρείται αλλά ανανεώνεται συνεχώς.

Αγωνιστικές χρονιές - Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακρίσεις Prom Racing
Αγωνιστική Σεζόν Διαγωνισμοί Μονοθέσιο Καλύτερες στιγμές διαγωνσιμών
2021 - 2022 Formula Student East P22 1η Business Plan Presentation

4η Cost & Manufacturing Event

2020-2021 Formula Student Czech Republic 

Formula Student Germany

Formula Student East

Formula Student Netherlands

P20 1η θέση Overall FS Czech

2η Endurance FS Germany

2019-2020 Formula Student Online P20 6η Business Plan Presentation
2018-2019 Formula Student East

Formula Student Austria Formula Student Germany

P19 1η Skipad FS East

3η Design & Engineering Event FS Austria

2017-2018 Formula Student East

Formula Student Austria

P18 2η Business Plan Presentation

2η Cost & Manufacturing Event

2016-2017 Formula Student Austria P17 Τερματισμός το enduranceγια 1η φορά
2015-2016 Formula Student Czech Republic P16 Θετικές κριτικές για τον μηχανολογικό σχεδιασμό και το χαμηλό βάρος του P16
2010-2011 Formula Student Hungary

Formula Student Italy

P11 1η Cost & Manufacturing
2008 (ίδρυση) Formula Student Italy - 1η Θέση Class 3 (μόνο σχεδιασμός του μονοθεσίου, όχι κατασκευή του)

Μονοθέσια Prom Racing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μονοθέσια Prom Racing[13]
Μοντέλο Κινητήρας Σασί Ελαστικά Ανάρτηση Μπαταρία Βάρος
P11 Yamaha YZF R6 600cc Tubular Steel Frame, Aluminium Subframe 7.5" Hoosier Double Unequal Wishbones, Pullroad(front), Pushroad (back) - 245 kg
P16 Yamaha YZF R6 600cc Aluminium Monocoque + Steel Spaceframe 10" Hoosier Double Wishbone, Pull (Front,Rear) Rod - 210 kg
P17 Yamaha YZF R6 600cc Aluminium Monocoque+ Steel Spaceframe/ Machined Aluminium Rear End 10" Hoosier Slick Double Wishbone, Pull (Front,Rear) Rod - 210 kg
P18 KTM 500 EXC 510cc Full monocoque with hybrid aluminium+ Carbon-fiber outer and inner skins 7.5" Hoosier Aluminium 7075 T6 Uprights Pull (Front,Rear) Rod - 180 kg
P19 KTM 500 EXC 510cc Carbon Fiber Full Monocoque 7.5" Hoosier Double Wishbone, Pull (Front,Rear) Rod - 180 kg
P20 Emrax 228cc HV Carbon Fiber Full Monocoque Laminated Front Hoop 7.5" Hoosier Double-A wishbones, Direct/Push Rod with Öhlins dumpers 280 Melasta pouch cells, LiPoO2 200 kg
P22 Emrax 228cc HV Full CFRP Monocoque 7.5" Hoosier Push Rod Roll-Heave decoupled diagonal LiCoO2 Melasta pouch cells 185 kg

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1]
  2. 2,0 2,1 «Formula SAE» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2022-08-03. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Formula_SAE&oldid=1102140622. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαΐου 2001. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022. 
  4. 4,0 4,1 «FS ITALY». 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 «FS EAST». 
  6. 6,0 6,1 «FS CZECH REPUBLIC». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Νοεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2022. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 «FS AUSTRIA». 
  8. 8,0 8,1 «FS GERMANY». 
  9. 9,0 9,1 9,2 «Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών». 
  10. «WRL - Formula Student Electric». fs-world.org. Ανακτήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2023. 
  11. «FS EAST RESULTS 2022» (PDF). 
  12. 12,0 12,1 «ΕΠΙΣΕΥ». 
  13. «Τεχνικη_Παρουσιαση_Μονοθεσιων – Η ομάδα Prom Racing». promracingteam.com. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2023. 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

-Θεσσαλονίκη ΔΕΘ 2022

-Επίδειξη ΟΑΚΑ

-Περιοδικό 4Τροχοί