Prince of Persia: The Sands of Time

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Prince of Persia the Sands of Time)
Prince of Persia: The Sands of Time
ΔημιουργόςUbisoft Montreal
ΕκδότηςUbisoft και Sony Interactive Entertainment
ΣχεδιαστήςJordan Mechner
ΠλατφόρμαXbox, PlayStation 2[1], PlayStation 3, Microsoft Windows[1], Gamecube[1] και κινητό τηλέφωνο
Ημ/νία κυκλοφορίας28  Οκτωβρίου 2003
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Prince of Persia: The Sands of Time είναι βιντεοπαιχνίδι δράσης περιπέτειας πλατφόρμας που αναπτύχθηκε και κυκλοφόρησε Νοέμβριο του 2003 από την Ubisoft για τα Microsoft Windows, το GameCube, το PlayStation 2, το Xbox και μία δισδιάστατη εκδοχή για το Game Boy Advance. Πρόκειται για επανεκκίνηση της σειράς Prince of Persia, που δημιουργήθηκε από τον Jordan Mechner. Ο ίδιος υπηρέτησε ως δημιουργικός σύμβουλος, σχεδιαστής, και συγγραφέας σεναρίου για το The Sands of Time. Η επιτυχία του παιχνιδιού οδήγησε σε δύο συνέχειες, το Prince of Persia: Warrior Within και το Prince of Persia: The Two Thrones το 2004 και 2005, αντίστοιχα, καθώς και το Prince of Persia: The Forgotten Sands το 2010.

Η ιστορία ακολουθεί έναν πρίγκιπα, που αναφέρεται μόνο ως Prince μέσα στο παιχνίδι, του οποίου ο πατέρας λεηλατεί την πόλη ενός Μαχαραγιά, με την παρότρυνση του προδότη Βεζίρη της πόλης. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο Prince αποκτά ένα εύρημα με το όνομα Dagger of Time (Στιλέτο του Χρόνου), ενώ ο στρατός του παίρνει μία κλεψύδρα με το όνομα Sands of Time (Άμμος του Χρόνου). Επισκεπτόμενος την πόλη Azad για να παρουσιάσει το Sands of Time ως δώρο στον ηγέτη της πόλης. Ωστόσο, ο Βεζίρης ξεγελά τον Prince να ελευθερώσει το Sands, μεταμορφώνοντας τον πληθυσμό της πόλης σε βάναυσα τέρατα. Συνεργάζεται με την κόρη του Μαχαραγιά, τη Farah, ώστε να διορθώσει το λάθος του και να επιστρέψει το Sands στην κλεψύδρα.

Τρόπος παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Prince of Persia: The Sands of Time επικεντρώνεται κυρίως στα ακροβατικά και στην ευκινησία.[2][3] Καθ 'όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, ο παίκτης θα πρέπει να διασχίσει το παλάτι αποφεύγοντας τις παγίδες, πηδώντας από πλατφόρμα σε πλατφόρμα και λύνοντας γρίφους.

Ως προς τη μάχη, το παιχνίδι παρέχει στον παίκτη μια πληθώρα τεχνικών για να νικήσει τους εχθρούς. Ένα παράδειγμα είναι η ικανότητα του Prince να αναπηδήσει στον τοίχο για να χτυπήσει τους εχθρούς του πισώπλατα. Το βασικό όπλο του Prince είναι ένα σπαθί, αλλά για να νικήσει κάποια τέρατα πρέπει να χρησιμοποιήσει το Dagger of Time (Στιλέτο του Χρόνου).[4] Υπάρχουν τρία είδη εχθρών: ιπτάμενοι, τοξότες και πολεμιστές εδάφους.

Το Στιλέτο του Χρόνου περιέχει κάποιες δυνάμεις που επιτρέπουν στον Prince να ελέγχει το χρόνο. Έτσι, ο Prince μπορεί να γυρίσει πίσω το χρόνο, μέχρι και δέκα δευτερόλεπτα στο παρελθόν. Το Στιλέτο επιτρέπει επίσης στον Prince να σταματήσει το χρόνο και να παγώσει τους εχθρούς του, έτσι ώστε να έχει την ευκαιρία να τους νικήσει ευκολότερα. Ωστόσο, το Στιλέτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περιορισμένο αριθμό χρήσεων, οι οποίες αναπληρώνονται με την απορρόφηση σύννεφων άμμων με το στιλέτο.

Αργότερα στο παιχνίδι ο παίκτης θα λάβει βοήθεια από μια γυναίκα με το όνομα Farah, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην επίλυση κάποιων παζλ που δεν μπορούν να λυθούν από ένα άτομο.[3] Κατά τη διάρκεια μαχών με τέρατα, η Farah, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον Prince, θα εκτοξεύει βέλη στους εχθρούς από απόσταση. Εάν όμως πεθάνει, το παιχνίδι τελειώνει.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο βασιλιάς Sharaman της Περσίας και ο γιος του, γνωστός ως Prince, περνούν από την Ινδία και κατευθυνόμενοι προς την Azad κατακτούν μια πόλη με τη βοήθεια ενός προδότη Βεζίρη που ανήκει στον μαχαραγιά της πόλης. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μάχης του ο Prince θα προσπαθήσει να κερδίσει τιμή και δόξα οδεύοντας κατ' ευθείαν στο θησαυροφυλάκιο που περιέχει το θησαυρό του μαχαραγιά, εκεί ανακαλύπτει τη μυθική Sands of Time (Άμμο του Χρόνου) που συγκρατείται με ασφαλή τρόπο στο εσωτερικό μιας γιγάντιας Κλεψύδρας καθώς και το Dagger of Time (Στιλέτο του Χρόνου), για το οποίο σύντομα μαθαίνει ότι μπορεί να γυρίσει πίσω χρόνο. Όταν ο Prince παρουσιάζει το Στιλέτο στον πατέρα του, ο προδότης Βεζίρης το απαιτεί ως αντάλλαγμα, αλλά ο βασιλιάς ο Sharaman αρνείται. Οι Πέρσες τότε συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Azad έχοντας στη διάθεσή τους τον πλούτο του μαχαραγιά, καθώς και την όμορφη κόρη του τη πριγκίπισσα Farah, ως κρατούμενη.

Στην Azad ο Βεζίρης ο οποίος βρίσκεται τώρα στην υπηρεσία του βασιλιά Sharaman, κοροϊδεύει τον Prince έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει το Στιλέτο για να απελευθερώσει τη Sands of Time από την Κλεψύδρα. Μια τρομακτική αμμοθύελλα καταπίνει το βασίλειο και η Sands of Time μετατρέπει όλους τους υπηρέτες του παλατιού σε τέρατα.[5] Μόνο ο Prince, η Farah, και ο Βεζίρης παραμένουν αμετάβλητοι εξαιτίας των αντικειμένων που κρατούσαν εκείνη τη στιγμή, δηλαδή το Στιλέτο, ένα μενταγιόν, και ένα ραβδί, αντίστοιχα. Κατά την διάρκεια της καταστροφής, ο Βεζίρης απαιτεί το Στιλέτο από τον Prince, ο οποίος αρνείται και καταφέρνει να δραπετεύσει.

Ο Prince σύντομα συνεργάζεται με τη Farah, σε μια προσπάθεια να επιστρέψει το Sands of Time στην Κλεψύδρα, το οποίο κινεί ο Βεζίρης στην κορυφή του Tower of Dawn (Πύργος της Αυγής). Καθώς προχωρά μέσα από το παλάτι, το ζεύγος απειλείται συνεχώς από κίνδυνους που προέρχονται από τα τέρατα και από τις παγίδες οι οποίες ενεργοποιήθηκαν με σκοπό να τα σκοτώσουν.

Ενώ αρχικά ο Prince δεν εμπιστεύεται τη Farah, οι δύο αρχίζουν να γνωρίζονται περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Μετά από μια μάχη φτάνουν στην Κλεψύδρα και ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν την αποστολή τους, όταν ξαφνικά ο Prince διστάζει, γεμάτος υποψίες για τα κίνητρα της Farah.[6] Πριν όμως η Farah μπορέσει να καθησυχάσει τον Prince, ο Βεζίρης πολεμά το ζευγάρι και χρησιμοποιεί τις μαγικές δυνάμεις του για να παγιδεύσει τη Farah και τον Prince σε έναν τάφο.

Καθώς περιμένουν να πεθάνουν στον τάφο, η Farah εκμυστηρεύεται στον Prince, ο οποίος είναι τρομοκρατημένος λόγω κλειστοφοβίας, μια ιστορία που ποτέ δεν είχε πει σε κανέναν. Του αφηγείται όταν ήταν μικρή, η μητέρα της είπε για μια μαγική λέξη που θα την βοηθούσε να αντιμετωπίσει ό,τι φοβόταν, τη λέξη "Kakolookiyam".[7]

Μόλις η Farah λέει τη λέξη αυτή, ως δια μαγείας, το ζευγάρι βρίσκει μια σήραγγα που τους οδηγεί στα λουτρά των ανακτόρων. Αφού κολύμπησαν, ο Prince και η Farah αποκοιμούνται πάνω σε ένα βράχο. Όταν ο Prince ξυπνά αργότερα, ανακαλύπτει ότι η Farah και το Στιλέτο του Χρόνου έχουν εξαφανιστεί και βρίσκει το μενταγιόν της, το οποίο είναι το μόνο που τώρα μπορεί να τον προστατεύσει από τα τέρατα.

Ο Prince καταδιώκει και εντοπίζει τη Farah στην κορυφή του Πύργου της Αυγής αλλά αυτή φεύγει. Όταν ο Prince φτάνει τελικά στην κορυφή, βρίσκει τη Farah περικυκλωμένη από τα τέρατα και παρά τις προσπάθειές του να τη σώσει, η Farah βρίσκει το θάνατο της στην αίθουσα της Κλεψύδρας, αρκετά μετρά πιο κάτω. Εξοργισμένος από το θάνατο της αγαπημένης του, ο Prince χρησιμοποιεί το Στιλέτο για να σφάξει μέχρι και το τελευταίο από τα τέρατα του παλατιού. Κατεβαίνει στην αίθουσα της κλεψύδρας και κλαίει πάνω από το νεκρό σώμα της Farah.

Καθώς ο Prince πενθεί, ο Βεζίρης αναδύεται από τις σκιές και προσφέρει στον Prince μια συνεργασία για να πετύχει το σχέδιο του. Ο Prince αρνείται και εξαγριώνεται.[8] Πριν μπορέσει ο Βεζίρης να τον σταματήσει, ο Prince εισάγει το Στιλέτο του Χρόνου στην Κλεψύδρα και γυρνά πίσω το χρόνο, ξυπνώντας το βράδυ πριν από την εισβολή του στο βασίλειο του μαχαραγιά.

Κρατώντας ακόμη το Στιλέτο του Χρόνου, βρίσκει κρυφά το δρόμο που οδηγεί στην κρεβατοκάμαρα της Farah, όπου και της λέει ολόκληρη την ιστορία του, την οποία εκείνη δεν θυμάται. Εκείνη τη στιγμή ο Βεζίρης ανακαλύπτει τον Prince και, φοβούμενος ότι το σχέδιό του για την προδοσία του μαχαραγιά θα αποτύχει, επιχειρεί να τον σκοτώσει. Στη μάχη που ακολουθεί, ο Prince σκοτώνει τον Βεζίρη. Επιστρέφει το Στιλέτο του Χρόνου στη Farah, η οποία τον ρωτά γιατί εφηύρε μια τέτοια απίστευτη ιστορία για να αποδείξει την προδοσία του Βεζίρη της. Ο Prince παραδέχεται ψευδώς ότι είναι απλά μια ιστορία, αλλά όταν εκείνη τον ρωτά το όνομά του, εκείνος της απαντά "μπορείς να με λες Kakolookiyam" και αναχωρεί, αφήνοντας τη Farah κατάπληκτη.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) redump.org.
  2. Casamassina, Matt (7 Νοεμβρίου 2003). «Prince of Persia: The Sands of Time». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2017. 
  3. 3,0 3,1 «Prince of Persia: The Sands of Time Review» (στα αγγλικά). GameSpot. http://www.gamespot.com/reviews/prince-of-persia-the-sands-of-time-review/1900-6081686/. Ανακτήθηκε στις 2017-02-18. 
  4. «Prince of Persia: The Sands of Time Review | Edge Online». 9 Σεπτεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
  5. «The Sands of Time: Crafting a Video Game Story | Electronic Book Review». www.electronicbookreview.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2017. 
  6. Ubisoft Montreal (2003-11-06). Prince of Persia: The Sands of Time. Multiple. Ubisoft. [Farah attempts to pick up the Dagger from the floor. The Prince grabs it.] Prince: So, this is the thanks I get for saving your life. / Farah: You don't understand. I need that dagger to undo.. / Prince: "To undo what I have done." Truly you must think I am a fool. / Farah: You are right to be cautious, but fight as bravely as you may, you cannot defeat this enemy. The Sands will spread. They will consume... everything. I have heard it said that you are kind, as well as brave. Please believe me. We must find the hourglass. / Prince: It is in the Sultan's treasure vault, atop the Tower of Dawn. / Farah: How do you know that? / Prince: Come with me then, if you insist. But I warn you, I move pretty fast.
  7. «Kakolookiyam» (στα αγγλικά). Prince of Persia Wiki. http://princeofpersia.wikia.com/wiki/Kakolookiyam. Ανακτήθηκε στις 2017-02-18. 
  8. Ubisoft Montreal (2003-11-06). Prince of Persia: The Sands of Time. Multiple. Ubisoft. Vizier: The girl is unimportant. Give me the Dagger, and I will give you power! Eternal life will be yours. / Prince: Live forever, when those I loved are dead and I to blame? I chose death.
  9. Ubisoft Montreal (2003-11-06). Prince of Persia: The Sands of Time. Multiple. Ubisoft. Farah: Then it's true. He was a traitor / Prince: Take this. Return it to your father's treasure vault. Guard it well. / Farah: I owe you thanks. But why did you invent such a fantastic story? Do you think me a child, that I would believe such nonsense? [...] / Prince: You're right. It was just a story. / Farah: Wait! I don't even know your name. / Prince: Just call me... Kakolukia.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]