Portals

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Portals
Studio Album από Μέλανι Μαρτίνεζ
Κυκλοφόρησε31 Μαρτίου 2023 (2023-03-31)
Ηχογραφήθηκε2020–2022
Μουσικό είδος
  • Εναλλακτική Ποπ
  • Εναλλακτική Ροκ
Διάρκεια51:33
ΓλώσσαΑγγλικά
Παραγωγός
  • The 23rd
  • CJ Baran
  • Hoskins
  • Μέλανι Μαρτίνεζ
  • One Love
  • Pearl Lion
  • Simon Says
  • Cautious Clay
ΔισκογραφικήAtlantic Records

Το Portals είναι το τρίτο στούντιο άλμπουμ της Αμερικανίδας τραγουδίστριας και τραγουδοποιού Μέλανι Μαρτίνεζ, που κυκλοφόρησε στις 31 Μαρτίου 2023, μέσω της Atlantic Records. Είναι το πρώτο άλμπουμ της Μαρτίνεζ μετά από ένα διετές διάλλειμα από την κυκλοφορία μουσικής. Με την επιστροφή της, εισήγαγε μια νέα εικόνα και παρουσίασε ένα νέο πλάσμα που μοιάζει με έναν άλλον εαυτό. Για την προώθηση του άλμπουμ, η Μαρτίνεζ ξεκίνησε την περιοδεία Portals Tour τον Μάιο του 2023.

Το άλμπουμ απέδωσε τρία σινγκλ, Death, Void και Evil. Επρόκειτο για τις πρώτες πρωτότυπες εμφανίσεις της στο chart, φτάνοντας αντίστοιχα στο νούμερο 95 και 61 στο Billboard Hot 100 . Το άλμπουμ έκανε το ντεμπούτο του στη δεύτερη θέση στο αμερικανικό Billboard 200 με πωλήσεις την πρώτη εβδομάδα 142.000 μονάδων.

Ιστορικό και κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2019, η Μαρτίνεζ κυκλοφόρησε το δεύτερο στούντιο άλμπουμ της K–12 μαζί με μια μουσική ταινία του ίδιου ονόματος. Μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών από τη μουσική, άρχισε να αρχειοθετεί όλες τις αναρτήσεις της στο Instagram και άρχισε να δίνει ιδέες για το επερχόμενο άλμπουμ της που επρόκειτο να κυκλοφορήσει στις 18 Φεβρουαρίου 2023. Η Μαρτίνεζ κυκλοφόρησε επίσης ένα απόσπασμα δώδεκα δευτερολέπτων του τραγουδιού Death στο Spotify.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Μαρτίνεζ κυκλοφόρησε ένα teaser βίντεο που δείχνει ένα μανιτάρι σε ένα ομιχλώδες δάσος, με τη φράση "RIP Crybaby" χαραγμένη στον κορμό του, συνοδευόμενη από ένα απόσπασμα ενός νέου τραγουδιού. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκαν πολλά ακόμα teaser, που αντιπροσώπευαν τα «θέματα της μετενσάρκωσης, της ανάπτυξης εμβρύων και των ωαρίων που επωάζονται στα δάση». Ένα teaser έδειξε τη Μαρτίνεζ «την ίδια να εκκολάπτεται από ένα αυγό ως ροζ νεράιδα». Ο επίσημος ιστότοπος της Μαρτίνεζ ενημερώθηκε επίσης παρουσιάζοντας το εξώφυλλο του άλμπουμ, ενώ τα εμπορεύματα για το άλμπουμ έγιναν διαθέσιμα στο κοινό για προπαραγγελία . Ο τίτλος του άλμπουμ αποκαλύφθηκε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Μαρτίνεζ. Το Portals κυκλοφόρησε τελικά στις 31 Μαρτίου 2023.

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είδη και θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Portals είναι κατά κύριο λόγο ένα εναλλακτικό έντεχνο ποπ και art rock άλμπουμ με στοιχεία σκοτεινής ποπ και R&B. Το κύριο θέμα του άλμπουμ επικεντρώνεται γύρω από την ιδέα ενός ατελείωτου κύκλου ζωής και θανάτου και περιεγράφηκε ως «Από άλλο κόσμο και εξωγήινο». [1] Η Μαρτίνεζ παίρνει τη μορφή του alter-ego της Cry Baby (που δημιουργήθηκε από τα προηγούμενα άλμπουμ της Cry Baby και K-12), η οποία ξαναγεννιέται ως μια «νεράιδα με ροζ δέρμα και τέσσερα μάτια που έχει κολλήσει ανάμεσα στη Γη και τη μετά θάνατον ζωή». [1]

Προώθηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζωντανές παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τις εβδομάδες πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ, η Μαρτίνεζ έκανε το ντεμπούτο πολλών τραγουδιών από το άλμπουμ στη Νότια Αμερική. Έπαιξε και στα τρία φεστιβάλ Lollapalooza της Νότιας Αμερικής, καθώς και στο Φεστιβάλ Estéreo Picnic και σε ένα σόλο σόου στο Σαντιάγο .Ξεκίνησε επίσης την περιοδεία Portals Tour .

Σινγκλς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2023, η Μαρτίνεζ τίζατε το βασικό σινγκλ Death στο Instagram, με ένα κρυπτικό μήνυμα και μια φωτογραφία που δείχνει ένα ροζ εξωγήινο alter-ego "που αναδύεται από μια ανθρώπινη μορφή". Το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 17 Μαρτίου 2023. Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο 95 του Billboard Hot 100, σηματοδοτώντας το πρώτο της πρωτότυπο τραγούδι στο Billboard Hot 100 .

Το Void κυκλοφόρησε ψηφιακά ως το δεύτερο σινγκλ από το άλμπουμ στις 29 Μαρτίου 2023 και ξεκίνησε να παίζει στο εναλλακτικό ραδιόφωνο στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Απριλίου 2023. Το τραγούδι έφτασε στο νούμερο 61 στο Hot 100.

Εμπορική απόδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Portals έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο 2 του αμερικανικού Billboard 200 με 142.000 πωλήσεις άλμπουμ, εκ των οποίων οι 99.000 ήταν από καθαρές πωλήσεις άλμπουμ, καθιστώντας το άλμπουμ της με τα υψηλότερα charts στη χώρα. Το άλμπουμ έφτασε επίσης στην κορυφή του chart των κορυφαίων εναλλακτικών άλμπουμ των ΗΠΑ. Σε διεθνές επίπεδο, το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο ένα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, καθιστώντας το το πρώτο νούμερο ένα άλμπουμ της και στις δύο χώρες. Έφτασε επίσης στο νούμερο δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τρία στον Καναδά, στην Ιρλανδία, στη Σκωτία, και στην πρώτη δεκάδα στη Γερμανία, στο Βέλγιο, και στην Ισπανία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Victoria Jenky, Emma (3 Απριλίου 2023). «Melanie Martinez PORTALS album review – a psychedelic trip to a new dimension». Brig Newspaper. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2023.