Poşta Română

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα ρουμανικό γραμματόσημο που χρονολογείται από το 1865.
Υπάλληλος ταχυδρομείου φορώντας μια στολή, γύρω στο 1931-1941

Η Poşta Română (= «Ρουμανικά Ταχυδρομεία») είναι ο εθνικός φορέας στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη Ρουμανία. Είναι ο μοναδικός προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας σε οποιοδήποτε σημείο της ρουμανικής επικράτειας.

Η Poşta Română δραστηριοποιείται στην ελεύθερη αγορά ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών τύπου προστιθέμενης αξίας ως ανταγωνιστής και ασκεί δραστηριότητες εξασφάλισης που απαιτούνται για την πραγματοποίηση με κερδοφόρους όρους των κύριων στόχων της δραστηριότητάς της, δηλαδή του εξωτερικού εμπορίου, της προμήθειας, της έρευνας και της τεχνολογικής και πληροφοριακής σχεδίασης, των ιατρικών υπηρεσιών και των εκπαιδευτικών και κοινωνικοπολιτικών υπηρεσιών κ.ά.[1] Απασχολεί περίπου 25.000 εργαζομένους (2017)[2], αντιπροσωπεύοντας μια σημαντική πτώση από το 2011, όπου είχε 34.707 υπαλλήλους. Το 2003, τα κέρδη της προ τόκων και φόρων ήταν 2.510.000.000 λέου.

Τα Ρουμανικά Ταχυδρομεία είναι επίσης ο μοναδικός μέτοχος της Romfilatelia, η οποία είναι η εταιρεία που ειδικεύεται στην έκδοση και εμπορία ρουμανικών γραμματοσήμων[3].

Στο τέλος του 2014, τα Ρουμανικά Ταχυδρομεία απασχολούσαν πάνω από 27.000 υπαλλήλους[4].

Το 2014 η Poşta Română ίδρυσε τη δική της ασφαλιστική εταιρεία με το όνομα Poşta Română Broker de Asigurări, μια εταιρεία με ξεχωριστή νομική προσωπικότητα, εξουσιοδοτημένη από την Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας, με μοναδικό μέτοχο τα Ρουμανικά Ταχυδρομεία. Η εταιρεία ονομάζει τον εαυτό της ως πάροχο γενικής ασφάλειας[5].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες στις ρουμανικές επαρχίες είναι γνωστή από τον Μεσαίωνα. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη διάδοσης των εντολών των κυρίαρχων μέχρι τα όρια της επικράτειας που κατείχαν. Οι αποστολείς των κυρίαρχων χρησιμοποίησαν άλογα, που τα έδιναν υπάκουα στους κατοίκους των χωριών και των πόλεων που διέρχονταν.

Το πρώτο έγγραφο που πιστοποιεί την ύπαρξη ταχυδρομικών υπηρεσιών σε ρουμανόφωνες χώρες ήταν ο «Χάρτης» που εξέδωσε ο ηγεμόνας Μίρτσεα ο Πρεσβύτερος, το 1399, στο Τζιούρτζιου. Με αυτόν τον τρόπο, οι δήμοι υποχρεώθηκαν να παρέχουν στους βασιλικούς μεταφορείς τα μέσα μεταφοράς, τα άλογα και τα καροτσάκια των δύο τροχών, που ονομάζονταν επανασυναρμολόγηση.

Στην αρχή, το ταχυδρομείο βασίστηκε κυρίως στη μεταφορά ταξιδιωτών και στην επίσημη αλληλογραφία των υψηλών πρεσβυτέρων και κυρίαρχων. Μετά το 1850, στις διοικητικές πόλεις, οι αστικοί ταχυδρομικοί σταθμοί μετατράπηκαν σε ταχυδρομικά γραφεία. Την εποχή εκείνη, υπήρχαν 30 ταχυδρομικές διαδρομές, με ταχυδρομικούς σταθμούς, με την Κραϊόβα ως κοινό κέντρο. Το 1852, οργανώθηκε η ταχυδρομική υπηρεσία για ιδιώτες, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Στις 23 Ιουλίου 1862 εκδόθηκε το διάταγμα 527 σχετικά με την ενοποίηση των ταχυδρομικών διοικήσεων της Μολδαβίας και της Βλαχίας από την 1η Αυγούστου 1862. Μετά την ενοποίηση, η διεύθυνση της γενικής διεύθυνσης ανατέθηκε στον Πανάιτ Σενέσκου, ο οποίος είχε επίσης διεύθυνε το Παράρτημα Μουντένια από τον Δεκέμβριο του 1860.

Ποιότητα και διεθνείς σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έδρα των Ρουμανικών Ταχυδρομείων

Κατά τη διάρκεια των ετών, η Poşta Română έχει αναπτύξει μια ενεργή πολιτική που αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και των εταιρικών σχέσεων σε διάφορα επίπεδα.

Το 2004, η Ρουμανία διοργάνωσε το 23ο συνέδριο της ΔΤΕ, γεγονός που έθεσε την πολιτική και τη στρατηγική για τη διεθνή ταχυδρομική δραστηριότητα σε μια περίοδο ταχείας αλλαγής της παγκόσμιας ταχυδρομικής επιχείρησης.

Η Poşta Română είναι ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης από την ίδρυσή της, το 1874. Το 2004, η Poşta Română ήταν οικοδεσπότης και διοργανωτής του 23ου Παγκόσμιου Ταχυδρομικού Συνεδρίου της ΔΤΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι.

Μεταξύ του 2004 και του 2008, η Ρουμανία κατείχε την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της ΔΤΕ, συμβάλλοντας έτσι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με το μέλλον των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Η Poşta Română είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της PostEurop (Ένωση των Ευρωπαϊκών Δημόσιων Ταχυδρομικών Επιχειρήσεων) το 1993 και συμμετείχε ενεργά στις δραστηριότητές της συμμετέχοντας σε διάφορα ευρωπαϊκά εγχειρήματα, συμβάλλοντας στις εργασίες διάφορων επιτροπών και ομάδων εργασίας της Posteurop, καθώς και διευκολύνοντας τη διοργάνωση δύο Συνόδων Ολομέλειας της PostEurop στο Βουκουρέστι το 1996 και το 2004.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Ρουμανικά Ταχυδρομεία είναι οργανωμένα σε ταχυδρομικά γραφεία στις 41 κομητείες της Ρουμανίας, και δύο παραρτήματα, το Εργοστάσιο Γραμματοσήμων και το Παράρτημα Ταχυεξυπηρετήσεων. Υπάρχουν επτά περιφερειακά κέντρα μεταφοράς σε ολόκληρη τη χώρα[6].

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 2005, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Poşta Română είναι ο Γκαμπριέλ Ματέεσκου.

Σχέδιο ιδιωτικοποίησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Ιουλίου 2005, η Ρουμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδια της να αναδιοργανώσει και να ιδιωτικοποιήσει τα ρουμανικά ταχυδρομεία το 2008[7].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Company Portrait Αρχειοθετήθηκε February 13, 2012, στο Wayback Machine., english version at 27.11.2011
  2. https://www.posta-romana.ro/a50/despre-noi/prezentare.html
  3. Romfilatelia introduce emisiunea de timbre Romania in UE, 5 Ianuarie 2007, wall-stret.ro, accesat la 24 martie 2011
  4. Conform raport anual 2013, disponibil pe site-ul posta-romana.ro Αρχειοθετήθηκε 2015-11-26 στο Wayback Machine., accesat la 26 noiembrie 2014
  5. Poșta Română. «Poșta Română Broker de Asigurare începe activitatea de intermediere». Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2019. 
  6. Conform organigrama in vigoare de la 01 iunie 2015, disponibila pe www.posta-romana.ro, accesat la 26 noiembrie 2014
  7. «Romania Plans to Privatize Companies (Η Ρουμανία σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει εταιρείες)». Ανακτήθηκε στις 16 Αυγούστου 2011.  Unknown parameter |deadlink= ignored (|dead-url= suggested) (βοήθεια)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]