Partygate

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Partygate είναι πολιτικό σκάνδαλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, που περιλαμβάνει συγκεντρώσεις Συντηρητικών βουλευτών και μελών της Κυβέρνησης Τζόνσον που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2020 και το 2021, κατά τη διάρκεια των περιορισμών, ιδίως την περίοδο των λοκντάουν, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στην Downing Street 10 και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια. Τα γεγονότα προσέλκυσαν τηνπροσοχή των μέσων ενημέρωσης. Δώδεκα συγκεντρώσεις τέθηκαν υπό έρευνα από τη Μητροπολιτική Αστυνομία συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στις οποίες παρευρέθη ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Η πρώτη αναφορά έγινε στις 30 Νοεμβρίου 2021, από την Daily Mirror[1], ότι περίπου 10 μέλη του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ είχαν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων του 2020. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε ότι παραβιάστηκαν κανόνες και ένας εκπρόσωπος αρνήθηκε ότι έγινε πάρτι. Επίσης, έγιναν αναφορές ότι υπήρξε και άλλο πάρτι, στις 20 Μαΐου 2020 στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ 10 κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Ο Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη. Η Ντάουνινγκ Στριτ ζήτησε συγγνώμη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ για δύο ακόμη συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 16 Απριλίου 2021, την ημέρα πριν από την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, κατά τη διάρκεια του τρίτου lockdown.

Τον Ιανουάριο του 2022, η Μητροπολιτική Αστυνομία άνοιξε τη δική της έρευνα για πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών COVID-19 σε κυβερνητικά κτίρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]