Multidrive Vehicles

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Multidrive Vehicles
ΚλάδοςΑυτοκινητιστική Βιομηχανία
ΠροκάτοχοςDJB Engineering Ltd
AWD Trucks
Ίδρυση1983, πριν 41 έτη (1983)
ΙδρυτήςΝτέιβιντ Μπράουν
ΈδραΓκλόστερ, Αγγλία
ΠροϊόνταΑρθρωτά ανατρεπόμενα φορτηγά, Περονοφόρα ανυψωτικά όχηματα, νταλίκες, στρατιωτικά οχήματα, τρέιλερ

Η Multidrive Vehicles ιδρύθηκε από τον Ντέιβιντ Μπράουν για να αναπτύξει μια ιδέα ενός βαρέου οχήματος για εργοτάξιο και χωματουργές με κίνηση σε όλους τους τροχούς για αρθρωτά φορτηγά εκτός δρόμου. Η εταιρία ιδρύθηκε σαν θυγατρική της DJB Engineering Ltd το 1983, η αρχική εταιρία όμως πουλήθηκε σε μεγάλο βαθμό στην Caterpillar το 1984, αλλά η Multidrive παρέμεινε αυτόνομη. Ο Μπράουν αργότερα αγόρασε την πρώην επιχείρηση φορτηγών Bedford Vehicles και τη μετονόμασε σε AWD Trucks. Η εταιρεία ήταν τμήμα του ομίλου Μπράουν. Η εταιρεία είχε έδρα στο Thirsk, και σύντομα ανέπτυξε και μια θυγατρική παραγωγής τρακτέρ, αλλά αυτήν μετά από μερικά χρόνια αγοράστηκε από τον όμιλο Kelland, βρίσκεται τώρα στο Andoversford, Gloucestershire, ενώ η Multidrive Trucks βρίσκεται στο Redditch στα Δυτικά Μίντλαντς.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Multidrive Ltd ιδρύθηκε αρχικά το 1983 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της, Ντέιβιντ Μπράουν, ως θυγατρική της DJB Engineering Ltd. Όταν οι δραστηριότητες DJB και Artix πωλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην Caterpillar το 1984 και μετά ολοκληρωτικά το 1995, η εταιρία Multidrive διατηρήθηκε.

Η φιλοσοφία Multidrive δοκιμάστηκε για πρώτη φορά με μια έκδοση βαρέως τύπου αρθρωτών μονάδων φορτηγών και ένα μόνιμα σταθερό τρέιλερ εξοπλισμένο με κινητήριο φορτηγό για να προσφέρει ένα φορτηγό κίνησης 10x8.

Ο στρατός υπέβαλε προσφορά για σύμβαση απαίτησης επείγουσας προμήθειας για οχήματα υποστήριξης και βυτιοφόρα καυσίμων που θα χρησιμοποιούνταν στο Πόλεμο του Κόλπου και το Κοσσυφοπέδιο. Αυτήν την προσφορά την κέρδισε η Multidrive λόγω του μικρού χρόνου παράδοσης και των απαιτήσεων απόδοσης. Αυτά τα οχήματα παράχθηκαν με βάση τα φορτηγά Bedford και AWD.[1]

Η εταιρεία κατασκεύασε έναν στόλο φορτηγών για τον στρατό στις εγκαταστάσεις της στο Thirsk του Βόρειου Γιορκσάιρ, ο οποίος επεκτάθηκε για να ανταπεξέλθει στο συμβόλαιο.[2]

Τέτοια παρόμοια οχήματα εξάχθηκαν στο Ντουμπάι και στην Νότια Αφρική. Ο στρατός σταμάτησε να αγοράζει αυτά τα οχήματα το 1992, και έτσι σύντομα σταμάτησαν την παραγωγή λόγω χαμηλών πωλήσεων. Ο Μπράουν πούλησε την AWD στην Marshall Aerospace μερικούς μήνες μετά, και οι νέοι αγοραστές κατάφεραν να συνεχίσουν με τα φορτηγά Bedford, με μέτριες πωλήσεις, μέχρι το 2001. Ο Μπράουν ξανά αγόρασε μερικές μετοχές από την AWD το 2002 από την Marshall Aerospace και τις ενσωμάτωσε στην Multidrive, αλλά δεν παρήγαγε περαιτέρω οχήματα βασισμένα στα παλιά φορτηγά της Bedford.[3]

Παρά τη διακοπή των φορτηγών Bedford, η Multidrive θα συνέχιζε την παραγωγή των πλέον δικών της ξεχωριστών οχημάτων και είχε μερική επιτυχία. Μετά από ένα τετραετές πρόγραμμα έρευνας, ανάπτυξης και δοκιμών, κυκλοφόρησε η στιβαρή μονάδα νταλίκας/ρυμουλκούμενου M8-35 και το αμάξωμα πολλαπλών φορτίων (MLE) χωρητικότητας 35 τόνων, ικανό για ασφαλή, ελεγχόμενη εκτίναξη 15 δευτερολέπτων.[4] Παραδείγματα που χρησιμοποιήθηκαν σε ένα συμβόλαιο κατασκευής δρόμου στη Σκωτία ήταν οι διαδρομές μεγάλων αποστάσεων και η δημιουργία της υποβάσεως σχημάτισε μια κατάλληλη διαδρομή υψηλής ταχύτητας από την πηγή του θρυμματισμένου υλικού στις τοποθεσίες που απαιτούσαν γέμισμα και θρυμματισμένη πέτρα για να σχηματιστούν τα βασικά στρώματα του οδοστρώματος.

Ο θάνατος του ιδρυτή Ντέιβιντ Μπράουν το 2004 σε τροχαίο ατύχημα κοντά στο σπίτι του στο Τιρσκ του Βόρειου Γιορκσάιρ σε ηλικία 74 ετών είχε καταστροφικές συνέπειες για την εταιρεία. Με αυτή την απώλεια της κινητήριας δύναμης πίσω από την ιδέα, η εταιρεία άρχιζε να πέφτει πάλι. Μια μετακόμιση στο Γκλόστερ απέτυχε να σταματήσει την πτώση και τον Φεβρουάριο του 2006 η επιχείρηση τέθηκε προς πώληση από την Grant Thornton.[5]

Η Multidrive Trucks αγοράστηκε το 2007 από την Dr. Li Qu, η οποία εκτιμούσε την τεχνογνωσία του Ντέιβιντ Μπράουν, και επίσης είχε ασχοληθεί και συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί του για τα AWD και Bedford φορτηγά στα μεταγενέστερα στάδια τους (περίπου στο 1990-1992). Η Multidrive Trucks συνεχίζει να υποστηρίζει υπάρχοντες πελάτες και χρήστες στη Νότια Αφρική και το Σουδάν. Η Multidrive είναι αποφασισμένη να επεκτείνει το μοντέλο κατασκευής «Multidrive Truck» ώστε να ταιριάζει στις σημερινές παγκόσμιες αγορές και συνεργάζεται με πολλούς διεθνείς κατασκευαστές φορτηγών για να φέρει «οικονομίες κλίμακας» στη γκάμα προϊόντων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον συνδυασμό νταλίκα-ρυμουλκούμενου M8-40, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με προσαρμοσμένα αμαξώματα που ταιριάζουν σε εφαρμογές υλοτόμησης, εξόρυξης και χωματερής.

Η δήλωση αποστολής Multidrive περιλάμβανε τον απλό στόχο του σχεδιασμού και της κατασκευής εξειδικευμένων οχημάτων για τις κατασκευαστικές, γεωργικές και στρατιωτικές αγορές. Τα προϊόντα Multidrive διατίθενται επί του παρόντος στα ακόλουθα τμήματα της αγοράς, όπως ορυχεία, λατομεία, εργοτάξια, στον στρατό, την γεωργία και δασοκομία. Τα προϊόντα που παρέχονται περιλαμβάνουν μεταφορείς εκτός δρόμου με κίνηση σε όλους τους τροχούς, βυτιοφόρα καυσίμων και νερού, αμάξωμα εκτίναξης για οχήματα εντός/εκτός δρόμου.[6]

Σχεδόν από την ίδρυσή της, η Multidrive παρήγαγε επίσης ορισμένα τρακτέρ. Αν και συνέχισε την παραγωγή τους με μέτρια επιτυχία για μερικά χρόνια, τα μέσα παραγωγής τους θα κατέληγαν να αγοραζόταν από τον όμιλο Kelland, καθώς εντάχθηκαν στην υπάρχουσα επιχείρηση ψεκαστήρων και είχε αξιοπρεπή βάση χρηστών για τη λειτουργία ανταλλακτικών που ταίριαζε με άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Γκάμα μοντέλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φορτηγά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • The Automative - Περονοφόρο ανυψωτικό όχημα
 • Multidrive M8-35 - Εκτός αυτοκινητόδρομου αρθρωτό ανατρεπόμενο, φορτηγό 8x8 & 8x6 χωρητικότητας 35 τόνων, με σύστημα εκτίναξης πολλαπλών φορτίων. Η τελική ταxύτητα είναι 55 μίλια/ώρα.
 • Multidrive M8-40 - Εκτός αυτοκινητόδρομου 8x8 & 8x6 αρθρωτό φορτηγό (με MLE), που τροφοδοτείται από κινητήρα Caterpillar C15 450 ίππων, με κιβώτιο ταχυτήτων Allison.

Στρατιωτικά οxήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Νταλίκες και βυτιοφόρα Bedford/AWD 8x6
 • Μελλοντικό όχημα καυσίμου 8x8
 • Flex-Frame 8x8
 • Παραλλαγή φορτίου 8x8
 • Μελλοντικά φορτηγά οχήματα
 • Μονάδα τρακτέρ εκκαθάρισης ναρκοπεδίων για τον Οργανισμός Υποστήριξης Ζωής Επικίνδυνης Περιοχής

Τρακτέρ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Multidrive 4140 - Μονάδες πλαισίου 4x4 για εντός και εκτός αυτοκινητόδρομο, κινητήρες John Deere 140 ίππων, μετάδοση ZF.
 • Multidrive 6185 - Μονάδες καμπίνας σασί 4Χ4 σε αυτοκινητόδρομο On-off, κινητήρας John Deere 185 ίππων, κιβώτιο ταχυτήτων ZF.
 • Τρακτέρ μεταφοράς 6x6 με αποσυναρμολογούμενα σώματα για αυστραλιανή εταιρεία παραγωγής καρότων.
 • 6x6 τρακτέρ εκκαθάρισης ναρκοπεδίων για τον Οργανισμός Υποστήριξης Ζωής Επικίνδυνης Περιοχής. (μια φιλανθρωπική οργάνωση που εργάζεται σε πρώην εμπόλεμες ζώνες για να καθαρίσει ναρκοπέδια, έτσι ώστε η γεωργία να μπορεί να ξαναρχίσει).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]