Περονοφόρο ανυψωτικό όχημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περονοφόρο ανυψωτικό όχημα

Περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα ονομάζονται τύποι βοηθητικών οχημάτων, σχετικά βραδυκίνητων που χρησιμοποιούνται στη φορτο-εκφόρτωση και μεταφορά βαρέων φορτίων που είναι συσκευασμένα σε παλέτες ή κιβώτια. Σε αντίθεση με τους τροχήλατους γρύλους, έχουν σημαντική δυνατότητα ανύψωσης και μεταφοράς του φορτίου, ενώ ηλεκτροδοτούνται ή έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης για πηγή ενέργειας.

Μηχανήματα σαν αυτά χρησιμοποιούνται σε μεγάλες επιχειρήσεις (αναψυκτικών, αλουμινίων, ειδών υγιεινής κτλ.) με σκοπό την εξοικονόμηση χρόνου και την πιο γρήγορη μεταφορά των εμπορευμάτων σε μακρινές περιοχές. Είναι ένα είδος μικρού φορτηγού το οποίο στο μπροστινό του μέρος έχει δυο πιρούνες όπως ονομάζονται όπου τοποθετούνται τα προϊόντα για μεταφορά και στα οποία μπορούμε να ρυθμίσουμε το ύψος τους ανάλογα με το ύψος του φορτηγού ή της τοποθεσίας στην οποία θέλουμε να ξεφορτώσουμε τα εμπορεύματα. Ορισμένα έχουν την ικανότητα του σκαρφαλώματος και άλλα πολύ γρήγορη ταχύτητα.

Ονομάζονται περονοφόρα από τις μεγάλες μεταλλικές περόνες (κοινώς νύχια) με τις οποίες και ανυψώνουν τις παλέτες. Εξέλιξη αυτών είναι τα περονοφόρα που φέρουν διπλά αντιτακτά ζεύγη περόνων με τα οποία μπορούν ν΄ αγκαλιάζουν μια συσκευασία, ακομα και κυλινδρική, να την υψώσουν και να την μετακινήσουν δεξιά - αριστερά, άνευ μετακίνησης του οχήματος, καθώς επίσης και να την αναστρέψουν μέχρι 180° για ταχύτερη στοιβασία.

  • Η οδήγηση και χρήση αυτών των οχημάτων απαιτεί ιδιαίτερη άδεια.

Στην Ελλάδα ονομάζονται συχνά και Κλαρκ από συνήθεια αν και Clark είναι το όνομα της κατασκευαστικής εταιρείας των πρώτων οχημάτων αυτού του είδους. Τέτοια οχήματα απαντώνται κυρίως σε βιομηχανικές ζώνες, λιμένες, αεροδρόμια, κ.λπ. που περιλαμβάνονται στους τεχνικούς εξοπλισμούς τους.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]