Matrix mixer

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ένα rack 19 ιντσών που διαθέτει πολλές συσκευές επαγγελματικού ήχου , συμπεριλαμβανομένων των 8×8 matrix mixer στο κάτω μέρος, κατασκευασμένο από τη  Midas. Το matrix mixer έχει 8 κάθετα ποτενσιόμετρα για τον έλεγχο στάθμης εξόδου, 8 ανοικτό γκρι ποτενσιόμετρα (περιστρεφόμενα) για το επίπεδο ελέγχου της εισόδου , και 64 σκούρο γκρι ποτενσιόμετρα (περιστρεφόμενα) για το matrix μίξης. Υπάρχουν, επίσης, 64 on/off κουμπιά, ένα για κάθε είσοδο/έξοδο.

Ένα matrix mixer είναι μια ακουστική ηλεκτρονική συσκευή που δρομολογεί πολλά απλά σήματα ήχου σε πολλαπλές εξόδους. Συνήθως χρησιμοποιεί για τον έλεγχο στάθμης ποτενσιόμετρα για να καθορίσει πόσο σήμα από κάθε είσοδο θα δρομολογηθεί σε κάθε έξοδο, με ενσωματωμένα on/off κουμπιά αποστολής /ανάθεσης (assignment). Ο αριθμός των μεμονωμένων ελεγκτών  είναι τουλάχιστον ο αριθμός των εισόδων, πολλαπλασιαζόμενος με τον αριθμό των εξόδων.

Ένα matrix μίξερ μπορεί να συνεργαστεί με μεγαλύτερες κονσόλες μίξης , ή μπορεί να λειτουργεί και αυτόνομα . Έχουν πάντα δρομολόγηση (routing) και έλεγχο στάθμης (level control). Μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν και επιπλέον χαρακτηριστικά. Matrix μίκτες χρησιμοποιούνται συχνά  για να σταλούν σήματα ήχου σε διαφορετικά μεγάφωνα και ζώνες. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν στον παραγωγό ή το διευθυντή  για τη μίξη ενός έργου (μουσικού ή μη)  για την τηλεόραση, γιά ταινίες ή στούντιο ηχογράφησης.

Βασικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον επαγγελματικό ήχο, ένα matrix mixer χρησιμοποιείται για τη δρομολόγηση σημάτων ήχου από πολλαπλές πηγές σε διαφορετικούς προορισμούς.[1] μπορεί να είναι μια αυτόνομη συσκευή ή ενσωματωμένες σε ένα άλλο, μεγαλύτερο προϊόν, όπως μια κονσόλα μίξης, digital audio workstation ή ψηφιακό επεξεργαστή σήματος.[2]

Ένα  αναλογικό matrix mixer περιέχει μια σειρά από  ηλεκτρονικά κυκλώματα μίξης , η ποσότητα είναι ο αριθμός των εισόδων πολλαπλασιαζόμενος με τον αριθμό των εξόδων. Κάθε ηλεκτρονικός μίκτης ελέγχει το επίπεδο κέρδους (gain) από μία είσοδο σε μία έξοδο. Ο τρόπος ελέγχου είναι συνήθως ένα περιστρεφόμενο ποτενσιόμετρο. Κάθε σειρά από τα ηλεκτρονικά κυκλώματα μικτών , ένα από κάθε είσοδο , τροφοδοτεί έναν αθροιστικό ενισχυτή ή το συνδυασμό πολλαπλών ενισχυτών στην έξοδο. Ένα fader (ένα γραμμικό ποτενσιόμετρο) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει το επίπεδο του κάθε σήματος εξόδου. Άλλοι ελεγκτές μπορεί να περιλαμβάνει ένα κουμπί σίγασης (mute button )για κάθε είσοδο/έξοδο , ένα κουμπί mute για κάθε είσοδο, ένα κουμπί mute για κάθε έξοδο, και τα κουμπιά που αναστρέφουν τη πολικότητα του σήματος εισόδου (phase reverse) . Τα σήματα εξόδου του matrix mixer μπορεί να είναι ψηφιακά, ή αναλογικά.Μπορούν να είναι balanced ή unbalanced. Είναι πιθανό το matrix mixer να συνδυάσει μια πλήρως αναλογική διαδρομή σήματος με ψηφιακό έλεγχο της σταθμης   

Οποιαδήποτε κονσόλα ήχου η οποία δεν έχει matrix τμήμα μπορεί να συνδεθεί με ένα εξωτερικό matrix mixer. Πολλοί  κατασκευαστές ήχητικου εξοπλισμού έχουν παράγει  matrix mixers  που εχουν ενσωματωμένη ψηφιακή επεξεργασία σήματος (DSP), το οποίο προσφέρει πρόσθετα εργαλεία, όπως η συμπίεση, ισοστάθμιση, ducking, gating, και  σύστημα διαχείρισης μεγαφώνων. Ένα DSP- matrix σύστημα μπορεί να βελτιστοποιηθεί από ειδικούς μηχανικούς ήχου και στη συνέχεια να γίνει απρόσιτο για τους άπειρους ηχολήπτες-χειριστές κονσολών ήχου.

Ζωντανός ήχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε ζωντανή μίξη ήχου στη F.O.H κονσόλα μίξης συχνά συμπεριλαμβάνεται ένα matrix mixer για τη βελτιστοποίηση  ήχου  σε διάφορες θέσεις στο χώρο της παράστασης. Υποομάδες, βοηθητικές μίξεις , submixes ή ακόμη και τα κύρια αποτελέσματα δρομολογούνται μέσω του matrix mixer σε διαφορετικές μεγάφωνκές ζώνες, καθιστώντας το matrix ουσιαστικά μία "ανάμιξη μίξεων ".[3] Ένα front-of-house matrix μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια συναυλία για εναλλαγή μεταξύ των headliner και της opening act  κονσόλας μίξης. Ένα matrix mixer χαρακτηριστικό μπορεί να περιλαμβάνονται στις αναλογικές ή ψηφιακές κονσόλες. Για παράδειγμα, οι Κονσόλες Midas XL4  διαθέτει ένα ενσωματωμένο σε 8×8 matrix αθροίζοντας 8 υποομάδες σε 8 matrix.Το ίδιο βασικό module είναι διαθέσιμο ξεχωριστά, όπως η Midas XL88 (βλ. φωτογραφία). Η ψηφιακή Yamaha M7CL είναι ένα άλλο τέτοιο προϊόν, με το 19×8 matrix ,αθροίζοντας 16 μίξεις, καθώς και τα κύρια left/right/mono out (δείτε το screenshot). Στο κλασικό αναλογικό monitor mixer χωρίς faders, η κονσόλα έχει ρυθμιστεί ως ένα μεγάλο matrix mixer, με την προσθήκη ισοσταθμιστικών φίλτρων και άλλα χειριστήρια για κάθε είσοδο.

Yamaha M7CL 19×8 matrix ενότητα, που δείχνει τις 16 mix buses συν το main L/R/Mono mix buses που δρομολογούν 8 matrix εξόδους. Το ατομικό επίπεδο στάθμης εμφανίζεται ως οριζόντια γραμμή σε σκούρο πορτοκαλί. Οι 8 matrix έξοδοι ελέγχονται από 8 λευκό fader στο κάτω μέρος.

Το matrix mixer είναι χρήσιμο για την απόδοση χώρους με πολλαπλές μεγαφωνικές ζώνες όπως η κύρια αριστερή και το δεξιά συστοιχία ηχείων, ένα κεντρικό μεγαφωνικό σύμπλεγμα (cluster) ή συστοιχία, under-balcony, ηχεία για τα μπροστινά καθίσματα, το φουαγιέ και μετάδοση ή live streaming σε απομακρυσμένα ακροατήρια. Αν δεν υπάρχει ξεχωριστό monitor mixer με τη δικό του χειριστή, το matrix mixer θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στείλετε ένα διαφορετικό μείγμα σε stage monitors ή sidefill μεγάφωνα.[4] Ωστόσο, η χρήση του matrix περιορίζεται  από την πιθανότητα ότι οι μουσικοί στη σκηνή, θα  διαταραχθούν από οποιεσδήποτε αλλαγές που γίνονται στις σταθμες  από τον ηχολήπτη. Είναι συνήθως καλύτερο να παρέχει ήχο σε stage monitors με σήμα που λαμβάνεται από προ-fader auxiliary sends.[5] Επίσης, το matrix μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στείλετε μία διαφορετική μίξη σε οποιεσδήποτε συσκευές εγγραφής,  Το matrix mixer μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδυάσει το main-mix, με τα μικρόφωνα "χώρου" για να αποκτήσετε μια πιο "ζωντανή"μίξη

Ηχογραφημένος ήχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην διαδικασία της μίξης για την ταινία ή την τηλεόραση, ένα matrix mixer μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει ο σκηνοθέτης, ή παραγωγός μία λειτουργική μίξη του project ( raf mix), ενόσω ο ηχολήπτης επεξεργάζεται περεταίρω τα σήματα. Στο στούντιο ηχογράφησης, η ίδια μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει ο παραγωγός μια διαφορετική αίσθηση κατά τη διάρκεια της μίξης. Επίσης, το matrix mixer μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δρομολόγηση διαφόρων ήχων των καναλιών εισόδου σε συγκεκριμένα κανάλια εγγραφής.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Matrix Mixer». Glossary. Sweetwater. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2012. 
  2. Ballou, Glen (2005). Handbook For Sound Engineers (3 έκδοση). Taylor & Francis US. σελίδες 199, 618. ISBN 0240807588. 
  3. Eargle, John· Foreman, Chris (2002). Audio Engineering for Sound Reinforcement. Hal Leonard Corporation. σελίδες 84–85. ISBN 0-634-04355-2. 
  4. Wilkins, Trev (2007). Access All Areas: A Real World Guide to Gigging and Touring. Taylor & Francis US. σελίδες 130, 176–178, 272. ISBN 0240520440. 
  5. Davis, Gary· Jones, Ralph (1989). The Sound Reinforcement Handbook (2 έκδοση). Hal Leonard Corporation. σελ. 318. ISBN 0881889008. 
  6. Stark, Scott Hunter (1996). Live Sound Reinforcement: A Comprehensive Guide to P.A. and Music Reinforcement Systems and Technology (2 έκδοση). Hal Leonard Corporation. σελίδες 114, 121, 269. ISBN 0918371074. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Mixer Inside The Mixer: Applications Of Console Matrix Sections". Craig Leerman, ProSoundWeb.