Συμπίεση δυναμικού εύρους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο κομπρέσσορας ήχου είναι ένας δυναμικός επεξεργαστής ο οποίος μειώνει ή αυξάνει την ένταση ενός ηχητικού σήματος συμπιέζοντας την δυναμική περιοχή του, ώστε αυτό να μπορέσει να προσαρμοστεί κατάλληλα στα όρια πλάτους που ορίζει ο χρήστης.

Οι κομπρέσσορες έχουν κάποια ρυθμιστικά για τον έλεγχο του εισερχόμενου σήματος όπως το κατώφλι (threshold), ο λόγος (ratio), ο χρόνος εκκίνησης (attack) και απελευθέρωσης (release), και η ενίσχυση εξόδου (make up gain).

Threshold (κατώφλι)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ρύθμιση του threshold θέτει το όριο στο οποίο όταν η στάθμη του σήματος το ξεπερνά τότε ο κομπρέσσορας αρχίζει να λειτουργεί.

Ratio (Ρύθμιση Λόγου)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν το σήμα ξεπεράσει το κατώφλι ο κομπρέσσορας το εξασθενεί. Το ποσό της συμπίεσης καθορίζεται από αυτήν την παράμετρο. Σε μαθηματικούς όρους, το ratio συγκρίνει το ποσό του εισερχόμενου σήματος που έχει ξεπεράσει το threshold με το ποσό του εξασθενημένου σήματος που έχει ξεπεράσει το threshold.[1]

Για παράδειγμα ένα ratio 4:1 περιγράφει μια κατάσταση στην οποία το εισερχόμενο σήμα που έχει ξεπεράσει το threshold είναι κατα 4 φορές μεγαλύτερο από το εξερχόμενο σήμα που έχει ξεπεράσει το threshold. 4 dB εισερχόμενου σήματος πάνω από το threshold γίνονται 1 dB εξερχόμενου σήματος πάνω από το threshold, 8 dB εισερχόμενου σήματος πάνω από το threshold γίνονται 2 dB εξερχόμενου σήματος πάνω απο το threshold. Ένα ratio Χ:1 επιβάλει στον κομπρέσσορα ότι η είσοδος πρέπει να υπερβαίνει το όριο του x dB, προκειμένου για την έξοδο να επιτευχθεί ένα επίπεδο μόλις 1 dB πάνω από το threshold.

Όταν ο λόγος είναι πάνω από 10:1 τότε αντί για compression, η διαδικασία ονομάζεται limiting και ο επεξεργαστής ονομάζεται limiter.[2]

Attack (Χρόνος Εκκίνησης)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το attack περιγράφει το πόσο χρόνο θα χρειαστεί ο κομπρέσσορας για να φτάσει στην πλήρη συμπίεση εφόσον έχει ξεπεραστεί το threshold. Η σημασία του attack όμως δεν περιορίζεται στην μετάβαση του σήματος που ξεπερνά το threshold αλλά είναι σε εξέλιξη για οποιοδήποτε σήμα ίσο ή μεγαλύτερο από το threshold και τα αυξανόμενα σε ένταση σήματα.

Σε ratio 4:1 το σήμα που έχει ξεπεράσει το threshold 4 dB θα εξασθενηθεί κατά 3 dB ώστε να είναι ίσο με 1 dB στην έξοδο πάνω από το threshold.

Καθώς το εισερχόμενο σήμα αυξάνεται σε πλάτος το οποίο είναι 8 dB πάνω από το threshold η εξασθένηση πρέπει να αυξηθεί από τα 3 dB στα 6 dB προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 2 dB πάνω από το threshold. Το attack καθορίζει επίσης αυτή την περαιτέρω μείωση της έντασης.

Release Time (Χρόνος Απελευθέρωσης)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν Το εισερχόμενο σήμα που έχει ξεπεράσει το threshold αρχίσει να μειώνεται σε ένταση τότε το κομπρέσσορας πρέπει να αρχίσει να το αποσυμπιέζει. Υπεύθυνη για αυτόν τον στόχο είναι αυτή η παράμετρος. Επίσης το release ελέγχει και τον χρόνο αποσυμπίεσης του σήματος το οποίο μόλις σταμάτησε να ξεπερνά το threshold.

Make Up Gain (Ενίσχυση Εξόδου)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από όλες τις παραπάνω παραμέτρους προφανώς το σήμα έχει δεχθεί εξασθένηση της εντάσεως του οπότε το make up gain χρησιμοποιείται για να ανεβάσει την στάθμη του σήματος. Σημειωτέον ότι αν αυξηθεί η ένταση του κομπρεσσαρισμένου σήματος αυξάνεται παράλληλα και η στάθμη του μη κομπρεσσάρισμενου σήματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «3.7.1.3 Συμπιεστές» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 30 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2011. 
  2. ΕΙΔΗ COMPRESSOR-LIMITER KAI H ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ

Διαβάστε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Alexander U. Case (2007)Sound FX Unlocking the Creative Potential of Recording Studio Effects ISBN 9780240520322