Mary (μυθιστόρημα Ναμπόκοφ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Mary
ΣυγγραφέαςΒλαντιμίρ Ναμπόκοφ
ΤίτλοςМашенька
ΓλώσσαΡωσικά
Αγγλικά
Ημερομηνία δημιουργίας1926
Ημερομηνία δημοσίευσης1926
Μορφήμυθιστόρημα
ΤόποςΒερολίνο
LΤ ID64294
ΕπόμενοKing, Queen, Knave

Το Mary είναι μυθιστόρημα του Ρώσου λογοτέχνη Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, το πρώτο στη σειρά των μυθιστόρημάτων του, το οποίο πρωτο-έγραψε στη μητρική του γλώσσα, τα ρωσικά, το 1926 - (ρωσ. Машенька, Mashen'ka), σε ηλικία 27 χρονών και υπέγραψε με το φιλολογικό του ψευδώνυμο "V. Sirin". Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο, στα χρόνια της αυτοεξορίας του συγγραφέα σε αυτήν τη πόλη, και εκδόθηκε από τον ρωσόφωνο εκδοτικό οίκος της πόλης "Slovo".

Το μυθιστόρημα που περιέχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, διηγείται τον έρωτα του εξόριστου μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση νεαρού αξιωματικού Λεβ Γκανίν για την όμορφη Μάσενκα, στην προεπαναστατική Ρωσία. Όταν μαθαίνει ότι ένας συγκάτοικος της πανσιόν του Βερολίνου όπου μένει, περιμένει τη γυναίκα του από τη Ρωσία, που δεν άλλη από την πρώτη του αγάπη τη Μάσενκα, οι αναμνήσεις ξετυλίγουν τη ροή του μυθιστορήματος.
Η πρώτη μεταγραφή του στα Αγγλικά με τον τίτλο Mary έγινε από τον ίδιο τον Ναμπόκοφ με τη βοήθεια του Michael Glenny, και εκδόθηκε στην Αμερική το 1970 από το εκδοτικό οίκο McGraw-Hill. [1]. Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφόρησε με τον αγγλικό τίτλο του, Mary από τον εκδοτικό οίκο "Μεταίχμιο", σε μετάφραση του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη το 2002 (ISBN 960-375-433-1)

Το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο Maschenka το 1987, σε σκηνοθεσία John Goldschmidt. [2]

Η υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε μια πανσιόν του Βερολίνου στην οποία ζουν Ρώσοι εξόριστοι και αυτο-εξόριστοι της Οκτωβριανής Επανάστασης, μέρος της Ρωσικής συνοικίας της πόλης, περνάει τον καιρό του ο νεαρός μεγαλοαστός πρώην αξιωματικός της «Λευκής Φρουράς» Λεβ Γκανίν. Ο Γκανίν, ασυνήθιστος σε αυτόν τον τρόπο ζωής, φτωχική επίπλωση, ελλιπής υγιεινή, θορυβώθεις ένοικοι, περνά το μεγαλύτερο μέρος της μέρας του, έξω όπου μπορεί ονειροπολεί και να θυμάται ανενόχλητος. Ο Γκανίν μαθαίνει ότι ο συγκάτοικος στο διπλανό διαμέρισμα Αλφιόροφ περιμένει τη γυναίκα του από τη Ρωσία. Σε μια φωτογραφία που του δείχνει ο Αλφιόροφ, ο Γκανίν αναγνωρίζει τον πρώτο του έρωτα, τη Μάσενκα (Μαίρη). Αναστατωμένος από αυτήν την προοπτική, ο Γκανίν διαλύει έναν εφήμερο δεσμό που είχε, και θυμάται τον έρωτα που είχε με τη Μάσενκα. Σχεδιάζει με τη γνωστή προσήλωση του Ναμπόκοφ στην αισθητική λεπτομέρεια που και πως θα συναντήσει την κοπέλα. Ωστόσο διαισθάνεται πως είναι άλλο το παρελθόν και άλλο το παρόν. Πως ίσως το παρόν καταστρέψει το παρελθόν, που του είναι πιο πολύτιμο. Έτσι αλλάζει γνώμη. Το μικρό αυτό μυθιστόρημα, 170 σελίδες, τελειώνει χωρίς η συνάντηση να πραγματοποιηθεί. [3]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές-Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2017. 
  2. http://www.imdb.com/title/tt0091491/
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2017.