Manowar

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Manowar
Οι Manowar το 2007.
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΌμπερν, Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες
Μουσικά είδηHeavy metal, power metal
Παρουσία1980 - σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαMagic Circle, Atco, Atlantic, Geffen
ΜέληΤζόι Ντι Μάιο
Έρικ Άνταμς
Άντερς Γιόχανσον
E.V. Martel
Πρώην μέληΡος Φρίντμαν
Καρλ Κάνεντι
Σκοτ Κολούμπους
Ντέιβιντ Σανκλ
Κένι Ερλ Έντουαρντς
Ντόνι Χάμζικ
Καρλ Λόγκαν
Ιστότοπος
http://www.manowar.com/

Οι Manowar είναι αμερικάνικο heavy metal συγκρότημα, το οποίο δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1980. Το 1984 μπήκαν στο Βιβλίο Γκίνες ως το πιο θορυβώδες συγκρότημα του κόσμου (ένα ρεκόρ που έχουν σπάσει 3 φορές σε ξεχωριστές περιπτώσεις),[1] ενώ κατέχουν και το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια metal συναυλία, με εμφάνιση τους στη Βουλγαρία όπου διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες.[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναγνώριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Manowar δημιουργήθηκαν το 1980 όταν μελλοντικός μπασίστας Τζόι Ντι Μάιο γνώρισε τον Ρος Φρίντμαν δουλεύοντας ως πυροτεχνουργός και τεχνικός μπάσου για τους Black Sabbath.Λόγω κοινού γούστου στη μουσική και με προτροπή του Ρόνι Τζέιμς Ντίο αποφάσισαν να δημιουργήσουν την μπάντα.Τα φωνητικά ανέλαβε ο παιδικός φίλος και συμμαθητής του Ντι Μάιο, Έρικ Άνταμς, ενώ πίσω από τα τύμπανα θα βρεθεί ο ντράμερ των Rods, Καρλ Κάνεντι.[3] Το νεοσύστατο συγκρότημα ξεκίνησε παίζοντας διασκευές σε χαρντ ροκ και χέβι μέταλ συγκροτήματα σε διάφορα κλαμπ της Νέας Υόρκης.

Την επόμενη χρονιά, ηχογράφησαν το πρώτο τους ντέμο και ο Ντόνι Χάμτσικ αντικατέστησε τον Κάνεντι.[4] Ενώ είχαν ξεκινήσει τις ηχογραφήσεις για το πρώτο τους άλμπουμ, τους ανέλαβε ο μάνατζερ Μπιλ Όκοϊν που είχε δουλέψει στο παρελθόν με τους KISS.[5]

Ο Έρικ Άνταμς

Τον Αύγουστο του 1982, κυκλοφόρησε ο δίσκος "Battle Hymns" με τη συμμετοχή του ηθοποιού Όρσον Γουέλς ως αφηγητή στο τραγούδι "Dark Avenger". Η άγρια εικόνα του συγκροτήματος και η πίστη τους στο "αληθινό μέταλ" δημιούργησε φήμη γύρω από το όνομά τους. Παρ' όλα αυτά, η "ΕΜΙ" τους απέρριψε και η ανεπιτυχής προσπάθεια για νέα εταιρεία που θα τους εκπροσωπούσε οδήγησε τον Όκοϊν σε μία παρόμοια κίνηση.

Στις αρχές του 1983, ο Χάμτσικ απολύθηκε με το Σκοτ Κολούμπους να παίρνει τη θέση του και το συγκρότημα να περιοδεύει ανοίγοντας συναυλίες του Τεντ Νούτζεντ. Οι Manowar ηχογράφησαν το "Into Glory Ride", έχοντας υπογράψει με αίμα το νέο τους συμβόλαιο στην "Megaforce Records".[6] Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησαν το σινγκλ "Defender", επίσης με τη συμμετοχή του Όρσον Γουέλς, η ηχογράφηση του οποίου είχε γίνει το ίδιο χρονικό διάστημα με αυτή του πρώτου τους άλμπουμ.

Στις αρχές του 1984, ηχογράφησαν το "Hail to England" μέσα σε δώδεκα ημέρες στα "Phase One Studios" του Τορόντο και το αφιέρωσαν στους Βρετανούς οπαδούς τους.[7] Μέσα στην ίδια χρονιά υπέγραψαν στην "Virgin's Ten Records" και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ "Sign of the Hammer", αναφερόμενοι για πρώτη φορά σε στιχουργικά θέματα πέραν του φανταστικού, όταν στο κομμάτι "Guyana (Cult of the Damned)" έγραψαν για τη μαζική αυτοκτονία στο Τζόουνσταουν της Γουιάνας.[8][9]

Το 1986, άλλαξαν και πάλι δισκογραφική εταιρεία υπογράφοντας με την "Atlantic Records". Την άνοιξη περιόδευσαν στην Ευρώπη μαζί με τους Motörhead και ηχογράφησαν το επόμενο τους άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1987 με τίτλο "Fighting the World", περιοδεύοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους Γερμανούς Victory να ανοίγουν τις εμφανίσεις τους.[10]

Ακολούθησε το "Kings of Metal" το Νοέμβριο του 1988, μετά το οποίο ο Φρίντμαν αποχώρησε για να σχηματίσει τους Wild Kingdom με τον Ντικ Μανιτόμπα των Dictators.[11]

Αλλαγές και ευρωπαϊκή επιτυχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την κιθάρα ανέλαβε ο Ντέιβιντ Σανκλ και το συγκρότημα μπήκε στα "Universal Recording Studios" για να δημιουργήσει τον επόμενο του δίσκο.[12] Τον Σεπτέμβριο του 1989 ανακοινώθηκε ότι, λόγω προσωπικών προβλημάτων, ο Σκοτ Κολούμπους αποχωρούσε από το συγκρότημα.[13] Αντικαταστάτης του ο Κένι Ερλ Έντουαρντς (προσωνύμιο Rhino), με τον οποίο κυκλοφόρησαν το "The Triumph of Steel" σκαρφαλώνοντας στο γερμανικό Top-10, με το 28λεπτο "Achilles, Agony and Ecstasy in Eight Parts" να ξεχωρίζει. Για την προώθηση του άλμπουμ περιόδευσαν στην Ευρώπη με το βρετανικό folk metal συγκρότημα, Skyclad.[14] Στην Ελλάδα έδωσαν την πρώτη τους συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) στις 21 Νοεμβρίου 1992, αφού πρώτα είχαν ανέβει στην Ακρόπολη για να αποδώσουν φόρο τιμής στους Αρχαίους Έλληνες.

Ο Ντι Μάιο με τον Άνταμς στο Norway Rock Festival του 2009

Το καλοκαίρι του 1994, ο Σανκλ αποφάσισε να δημιουργήσει τους Dave Shankle Group, με τον Καρλ Λόγκαν να παίρνει τη θέση του. Το 1996 κυκλοφόρησαν το "Louder Than Hell" φτάνοντας στο # 7 στη Γερμανία και περιόδευσαν στα τέλη της χρονιάς στη Νότια Αμερική και τον Απρίλιο του 1997 στην Ευρώπη.[15] Εκείνη τη χρονιά, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ, το διπλό "Hell on Wheels".

Τον Απρίλιο του 1999, ακολούθησε το επίσης ζωντανό "Hell on Stage", το οποίο ανέβηκε στο γερμανικό Top-20 πουλώντας πάνω από 40.000 αντίτυπα. Το συγκρότημα συνέχισε να περιοδεύει κατά καιρούς, κυκλοφορώντας το σινγκλ "Warriors of the World" τον Απρίλιο του 2002, το οποίο έφθασε στο # 15 στη Γερμανία. Ακολούθησε το ομώνυμο άλμπουμ, σκαρφαλώνοντας στο # 2 των γερμανικών τσαρτ, με το συγκρότημα να πραγματοποιεί την παρθενική του εμφάνιση στην βρετανική τηλεοπτική εκπομπή "Top of the Pops".[16] Οι πωλήσεις του "Warriors of the World" βοήθησαν στην άνοδο των πωλήσεων και των παλιότερων δίσκων του συγκροτήματος, με το "The Triumph of Steel" να γίνεται χρυσό στη Γερμανία, η οποία αποδείχτηκε η μεγαλύτερη αγορά για τους Manowar. Μία εκτενής περιοδεία στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο του 2002,[17] βοήθησε τις πωλήσεις του άλμπουμ να φτάσουν σε επίπεδο χρυσού δίσκου.

Ο Καρλ Λόγκαν

Την επόμενη χρονιά, ανακοινώθηκε ότι ο Τζόι Ντι Μάιο ανέλαβε το μάνατζμεντ των Ιταλών Rhapsody of Fire, μαζί με τους οποίους περιόδευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2005.[18] Την επόμενη χρονιά περιόδευσαν και πάλι με τους Rhapsody of Fire και τους Holy Hell στην Αμερική, στην περιοδεία "Demons, Dragons And Warriors World Tour 2006".[19] Η περιοδεία ήταν σχεδιασμένη να συνεχιστεί στην Ευρώπη αλλά ο κιθαρίστας Καρλ Λόγκαν είχε ένα ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα του με αποτέλεσμα να ακυρωθεί. Η περιοδεία θα συνόδευε το σινγκλ "The Sons of Odin", το οποίο ανέβηκε στο # 3 στη Δανία και το Top-20 στη Φινλανδία.[20]

Τον Φεβρουάριο του 2007, κυκλοφόρησαν το άλμπουμ "Gods of War", το οποίο ανέβηκε στη δεύτερη θέση των γερμανικών και ελληνικών τσαρτ, ενώ μπήκε στο Top-20 στην Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.[21] Το ευρωπαϊκό κομμάτι της περιοδείας "Demons, Dragons And Warriors World Tour" αναπρογραμματίστηκε για το 2007 και το συγκρότημα ανακοίνωσε ότι θα παίξει ένα τραγούδι στην ελληνική γλώσσα στην εμφάνιση τους στο Ολυμπιακό Συγκρότημα του Ελληνικού, με τους οπαδούς τους να ψηφίζουν μέσω διαδικτύου το "Father". Δύο χρόνια αργότερα, εκδόσεις του κομματιού σε 15 γλώσσες κυκλοφόρησαν με το ΕΡ "Thunder in the Sky".[22]

Τον Απρίλιο του 2009, ανακοινώθηκε η επιστροφή του Χάμτσικ μετά από 26 χρόνια και οι Manowar περιόδευσαν στην Ευρώπη το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς.[23] Στις 4 Απριλίου 2011, πέθανε ο πρώην ντράμερ του συγκροτήματος, Σκοτ Κολούμπους, από άγνωστα αίτια.[24] Στα τέλη της χρονιάς, κυκλοφόρησε η επανεκτέλεση του πρώτου τους άλμπουμ "Battle Hymns", με την ονομασία "Battle Hymns MMXI" και τον Κρίστοφερ Λι στην αφήγηση που είχε κάνει ο Όρσον Γουέλς 28 χρόνια νωρίτερα.[25] Τον Ιούλιο του 2011, περιόδευσαν για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία παίζοντας ολόκληρο το πρώτο τους άλμπουμ.[26]

Στις 16 Ιουνίου 2012 κυκλοφόρησε το δωδέκατο στούντιο άλμπουμ της καριέρας τους με τίτλο "The Lord of Steel", αποκλειστικά μέσω ITunes και της ιστοσελίδας του συγκροτήματος. Ένα χρόνο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι στα τέλη του 2013 θα κυκλοφορήσει μία επανέκδοση του "Kings of Metal" του 1988, με μία παγκόσμια περιοδεία να ακολουθεί στις αρχές του 2014.[27] Την επόμενη χρονιά, ανακοίνωσαν ότι δουλεύουν πάνω στον επόμενο τους στούντιο δίσκο, όπως και μία περιοδεία στην κεντρική Ευρώπη στις αρχές του 2016.[28]


Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζωντανές ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Manowar - breaking the world record again
  2. «Manowar Play Longest Show Ever». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  3. Manowar - Where to Start with
  4. Donnie Hamzik | Donnie Hamzik Gallery | ZoomInfo.com
  5. «THE STORY BEHIND HAIL TO ENGLAND». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  6. Majestic Loincloth![νεκρός σύνδεσμος]
  7. MANOWATCH: The Story Behind 'Hail To England'
  8. «Manowar - Guyana - The Cult Of The Damned Lyrics | SongMeanings». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  9. «Jonestown Massacre: A 'Reason' to Die». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  10. «Rockhard - 80's fuckin' metal - 1987 Part 2». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  11. Last FM: Manitoba's Wild Kingdom
  12. «David Shankle (Manowar, DSG) - Stomplabel». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  13. «Scott Columbus: Why I Left Manowar». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  14. Manowar - Last.fm
  15. Manowar - Last.fm, Events 1997
  16. «Manowar-Top of the Pops». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  17. MANOWAR Announce German Tour
  18. «Rhapsody / Manowar Tour 2005». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  19. «Manowar To Embark On "Demons, Dragons And Warriors World Tour 2006" With Rhapsody and Holyhell». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  20. Manowar - The Sons Of Odin
  21. «Manowar Charts With "Gods Of War"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2007. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  22. Manowar - Thunder in the Sky - Reviews - Encyclopaedia Metallum
  23. «MANOWAR Embarks On "Death To Infidels Tour 2009"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  24. Former MANOWAR Drummer SCOTT COLUMBUS Dead At 54
  25. «Ο Christopher Lee στο νέο album των Manowar». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  26. «MANOWAR Battle Hymns 2011 UK/Ireland Tour». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  27. «MANOWAR Announce Next Studio Project And Plans For 2014». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013. 
  28. «MANOWAR Confirm Ken Kelly Has Started Working On New MANOWAR Album Artwork». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2015. 
  29. charts.de, Manowar[νεκρός σύνδεσμος]
  30. swedishcharts.com - Discography

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]