Mamma Mia (τραγούδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Mamma mia)
Το «Mamma mia» ανακατευθύνει εδώ. Για την ταινία, δείτε: Mamma Mia! Η Ταινία.
Το εξώφυλλο του single (Σεπτέμβριος 1975)

Mamma mia είναι τίτλος αγγλόφωνου europop τραγουδιού του σουηδικού συγκροτήματος των ABBA που περιλαμβάνεται στο άλμπουμ "ABBA" και είχε κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 1975. Σαν single κυκλοφόρησε 5 μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1975.[1]

Τη σύνθεση και τους στίχους του τραγουδιού υπογράφουν τα δύο ανδρικά μέλη του συγκροτήματος, Benny Andersson και Björn Ulvaeus, καθώς και ο μάνατζερ του γκρουπ, Stig Anderson, ενώ τα φωνητικά κάνουν οι δύο γυναίκες των ABBA, η Agnetha Fältskog και η Anni-Frid Lyngstad. Η διάρκεια του τραγουδιού είναι 3' 34".

Mamma mia σημαίνει στα ιταλικά Μαμά μου και είναι μια πολύ συνηθισμένη στους Ιταλούς έκφραση. Το 1976 το τραγούδι ηχογραφήθηκε από τους ABBA στη σουηδική γλώσσα και το 1980 και στην ισπανική[2], πάντα υπό τον ίδιο τίτλο.

Το τραγούδι έφτασε στην κορυφή των charts σε 6 χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο[3][4], Γερμανία[4], Ιρλανδία[4], Σουηδία[4], Ελβετία[4][5] και Αυστραλία[4] (στην τελευταία μάλιστα ήταν Νο 1 για 10 εβδομάδες[1]). Μέσα στο Τop 5 κατάφερε να μπει σε άλλες 5 χώρες: Αυστρία[4][5], Βέλγιο[4], Νορβηγία[4][5], Νέα Ζηλανδία[4][5] και Νότιο Αφρική[4]. Στις ΗΠΑ έφτασε μέχρι το Νο 32.

Τα επόμενα χρόνια το τραγούδι γνώρισε αρκετές διασκευές από διάφορους καλλιτέχνες και συγκροτήματα, ενώ έγινε και μιούζικαλ το 1999 στη Μεγάλη Βρετανία[6][7] και με βάση αυτό το μιούζικαλ γυρίστηκε και ταινία με τον τίτλο Mamma Mia! η οποία προβλήθηκε στους κινηματογράφους τον Ιούλιο του 2008[8][9][10].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]