Μετάβαση στο περιεχόμενο

MacBook

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Apple MacBook
Τύπος Φορητός υπολογιστής
Κυκλοφόρησε από 16 Μαΐου 2006 (η πρώτη έκδοση) και 18 Μαΐου (το τελευταίο μοντέλο)
Κυκλοφόρησε μέχρι 20 Ιουλίου 2011
Επεξεργαστής Intel Core 2 Duo (Τελευταία έκδοση)
Intel Core Duo (η αρχική έκδοση)
Μνήμη 2 GB επεκτάσιμη μέχρι τα 4 GB
Λειτουργικό σύστημα Mac OS X v10.6.1

Το MacBook ήταν μια έκδοση των φορητών Macintosh από την Apple Inc. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Μάη του 2006, και αντικατέστησε τα φορητά iBook και την σειρά των 12" PowerBook κατά την μετάβαση της Apple από τους επεξεργαστές RISC PowerPC στους Intel. Ως μέλος της ευρύτερης οικογένειας των MacBook (που περιλαμβάνει τα MacBook, MacBook Pro και MacBook air), το απλό MacBook στόχευσε στους χρήστες φορητών για μέση χρήση και τον τομέα της εκπαίδευσης. Είναι το Macintosh με τις καλύτερες πωλήσεις στην ιστορία και σύμφωνα με τον οργανισμό πωλήσεων και έρευνας NPD Group τον Οκτώβριο του 2008 ήταν το μέσου κόστους/απόδοσης φορητό με τις καλύτερες πωλήσεις στην Αμερικανική αγορά ανεξαρτήτως μάρκας, για 5 μήνες.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά σχέδια MacBook, το αρχικό μοντέλο χρησιμοποιούσε ένα πολυανθρακικό (polycarbon) πλαίσιο που ακολουθούσε τον σχεδιασμό του iBook G4. Το δεύτερο σχέδιο, παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2008 μαζί με τον 15" Macbook Pro, και χρησιμοποιούσε ένα, παρόμοιο με του MacBook pro, ενιαίο πλαίσιο αλουμινίου (unibody aluminium, όπως παρουσιάστηκε),το οποίο αργότερα ανανεώθηκε και ξανά παρουσιάστηκε ως το 13" MacBook Pro στην έκθεση Apple Worldwide Developers Conference 2009 τον Ιούνιο του 2009. Το τρίτο σχέδιο του MacBook παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2009 και ουσιαστικά είναι ένα μείγμα των δύο προηγούμενων σχεδίων, κρατώντας από τα πρώτα MacBook το πολυανθρακικό υλικό και από τα δεύτερα τον ενιαίο σχεδιασμό (unibody).

Το μοντέλο πολυανθρακικού ενιαίου πλαισίου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Οκτωβρίου 2009 η Apple έβγαλε στην αγορά ένα MacBook με ένα νέο ενιαίο πλαίσιο από πολυκαρμπονικά υλικά, μνήμη RAM DDR3 στα 1066MHz, γυάλινο touchpad πολλαπλής αφής (με τεχνολογία παρόμοια με αυτή που χρησιμοποίηση η Apple στα MacBook Pro και στις φορητές συσκευές της, που αναγνωρίζει περισσότερα από ένα πατήματα δακτύλων), οθόνη οπίσθιου LED φωτισμού και νέα ενσωματωμένη μπαταρία, που υπό συνθήκες, μπορεί να προσφέρει ως και 7 ώρες αυτονομία. Όπως και το προηγούμενο μοντέλο, ούτε αυτό έχει πλέον FireWire 800 θύρα και η είσοδος/έξοδος ήχου είναι συνδυασμένες σε μια θύρα.

Όπως και το MacBook Pro, έτσι και το MacBook ακολουθεί την ίδια τεχνοτροπία σχεδιασμού που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο MacBook Air, παρ'όλα αυτά είναι περισσότερο στρογγυλεμένο στις άκρες από ότι τα υπόλοιπα φορητά της οικογένειας των MacBook. Αυτό το μοντέλο έχει μια γυαλιστερή επιφάνεια ξεκούρασης των χεριών (ο χώρος πριν το πληκτρολόγιο δηλαδή) και χρησιμοποιεί γυάλινο touchpad πολλαπλής αφής, παρόμοιο με αυτά που υπάρχουν στα MacBook Pro. Ο πάτος του φορητού είναι από λαστιχένιο υλικό που βοηθάει στο να παραμένει σταθερό στην επιφάνεια που ακουμπάει. Όσο αφορά την νέα ενσωματωμένη μπαταρία, αυτή έχει αυτονομία 7 ωρών, αντί 5 του προηγούμενου μοντέλου.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Model Late 2009
Ημερομηνία έκδοσης
Οκτώβριος 20, 2009
Νούμερο Μοντέλου MC207*/A
Οθόνη Τύπου υγρών κρυστάλλων 13.3" με οπίσθιο LED φωτισμό, γυαλιστερής εξωτερικής επιφάνειας, σε αναλογία 16:10 , ανάλυσης 1280 x 800 πίξελ
Ταχύτητα εμπρόσθιου διαύλου 1066 MHz
Επεξεργαστής 2.26 GHz Intel Core 2 Duo (αριθμός μοντέλουP7550)
Μνήμη RAM
Δύο θέσεις για μνήμη PC3-8500 DDR3 SDRAM (1066 MHz)
2 GB (δύο του 1ος GB)
Επεκτάσιμη μέχρι τα 4 GB
Υποσύστημα γραφικών Ενσωματωμένο NVIDIA GeForce 9400M με 256 MB κοινόχρηστη από την μνήμη RAM του συστήματος
(διαθέσιμη μνήμη μέχρι 512 MB σε περιβάλλον Windows μέσα από το Boot Camp)
Σκληρός δίσκος1
Serial ATA 5400-rpm
250 GB 5400-rpm
προαιρετικά σε μέγεθος 320 GB ή 500 GB
Ασύρματες διασυνδέσεις Ενσωματωμένη κάρτα ασύρματου δικτύου 802.11a/b/g/n και Bluetooth 2.0
Ενσωματωμένο οπτικό μέσο τύπου SuperDrive Μέγιστη ταχύτητα εγγραφής: 8× DVD±R, 4× DVD±R DL, 4× DVD±RW, 24× CD-R, 10× CD-RW
Μέγιστη ταχύτητα ανάγνωσης: 8× DVD±R, DVD-ROM, 6× DVD-ROM (double layer DVD-9), DVD±R DL, DVD±RW, 24× CD
Λειτουργεί τουλάχιστον με έκδοση λειτουργικού Mac OS X v10.6.1
Βάρος 2kg
Διαστάσεις 1.09 x 13.00 x 9.12 in/27.4 x 330.3 x 231.7 mm

Σημειώσεις:
1 Οι σκληροί δίσκοι που αναγράφονται είναι οι προσφερόμενοι από την Apple με την αγορά του συστήματος. Από την στιγμή που οι δίσκοι μπορούν να αντικατασταθούν από τον χρήστη, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία εναλλακτικών, όπως δίσκοι με ταχύτητα περιστροφής στα 7200rpm ή τύπου SSD.

Μοντέλο ενιαίου αλουμινένιου πλαισίου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 14 Οκτωβρίου 2008 η Apple ανακοίνωσε ένα MacBook που φέρει ένα νέο τσιπ γραφικών της nVidia, κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Cupertino της Καλιφόρνια με τίτλο "The Spotlight Turns To Notebooks".

Το τσιπ έφερε ένα δίαυλο επικοινωνίας συστήματος χρονισμένο στα 1066MHz, χρησιμοποιούσε μνήμες RAM DDR3 και ενσωματωμένο τσιπ γραφικών nVidia GeForce 9400M, που ήταν 5 φορές δυνατότερο και γρηγορότερο από το τσιπ γραφικών Intel των παλιότερων MacBook. Άλλες αλλαγές συμπεριλαμβάνουν μια οθόνη LED οπίσθιου φωτισμού, μια νέα θύρα για την σύνδεση της οθόνης, την Mini DisplayPort, που αντικατέστησε την mini-DVI θύρα, νέο touchpad αναγνώρισης πολλαπλής αφής, αφαίρεση από τα υλικά κατασκευής διάφορων τοξικών ουσιών, την αφαίρεση της FireWire800 θύρας. Το μοντέλο αυτό ξανά προωθήθηκε στην αγορά ως το 13" MacBook Pro στις 8 Ιουνίου 2009, επαναφέροντας την θύρα FireWire, της οποίας η αφαίρεση είχε προκαλέσει αρκετά παράπονα από τους αγοραστές.