Μετάβαση στο περιεχόμενο

Israir Airlines

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Israir
IATA ICAO Κωδικός κλήσης
6H ISR ISRAIR
Ίδρυση1989 (ως Emek Wings)
1996 (ως Israir Airlines)
Βάσεις
Μέγεθος στόλου5
Προορισμοί11
Εταιρικό σύνθημαWhy pay more?
למה לשלם יותר?
ΈδραΤελ Αβίβ, Ισραήλ
Πρόσωπα
Ιστοσελίδαisrairairlines.com

Η Ισραηλινή Israir Airlines είναι μία αεροπορική εταιρεία με έδρα το Τελ Αβίβ. Εκτελεί εσωτερικές προγραμματισμένες πτήσεις και παρέχει υπηρεσίες αεροταξί από το Αεροδρόμιο Sde Dov του Τελ Αβίβ, αλλά και από τη Χάιφα και το Ελάτ-Όβντα. Επίσης εκτελεί διεθνείς ναυλωμένες (charter) πτήσεις από το ίδιο αεροδρόμιο, αλλά και το Διεθνές Αεροδρόμιο Ben Gurion του Τελ Αβίβ, προς Αφρική, Ευρώπη και Νέα Υόρκη. Ακόμη, εκτελεί πτήσεις VIP και εμπορευματικές (cargo).

Η Israir ιδρύθηκε το 1989 ως Emek Wings. Μετονομάστηκε σε Israir το 1999. Ο όμιλος Ganden Group κατέχει όλες τις μετοχές της. Οι υπερατλαντικές πτήσεις (Τελ Αβίβ-Νέα Υόρκη) ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2004

Το 2014 η εταιρεία παρουσίασε ζημίες των 18,4 εκατομμυρίων σέκελ. Στις 25 Μαΐου 2015 ένα Α320-200 είχε κατασχεθεί από τις πορτογαλικές αρχές στη Λισαβόνα.

Τον Μάιο του 2015 η El Al επιβεβαίωσε ότι είναι σε συνομιλίες για συγχώνευση της θυγατρικής της Sun D'Or στην Israir Airlines. Ενώ η Sun D'Or θα διαλυθεί. Η El Al θα αποκτήσουν μετοχές της Israir Airlines.

Η Israir Airlines πετάει προς (Ιούνιος 2005):

ATR 72-200 Aircraft of Israir Airlines

Ο στόλος της Israir Airlines αποτελείται από τα ακόλουθα αεροσκάφη (7/2016):

Ο στόλος της Israir Airlines
Αεροσκάφος Σε υπηρεσία Σε παραγγελία Αριθμός Επιβατών Συμπέρασμα
A320-200 3 174
ATR 72-500 2 72
Σύνολο 5

Συμβάντα και ατυχήματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Τον Ιούνιο του 2001 ένα αεροσκάφος ATR 42-320 της Israir Airlines καταστράφηκε μετά από μια βαριά προσγείωση στο αεροδρόμιο Ben Gurion. Δεν τραυματίστηκαν επιβάτες σε αυτό το περιστατικό.
  • Airbus A320-211, Israir (LatCharter Airlines)
    Στις 6 Ιουλίου του 2005 ένα πλήρως φορτωμένο αεροσκάφος της Israir Airlines τυχαία τροχοδρομεί σε ένα ενεργό διάδρομο στο αεροδρόμιο JFK, και ενα Douglas DC-8 που μετέφερε φορτίο απέφυγε μια δραματική σύγκρουση επειδή απογειώθηκε ακριβός από πάνω του, με μόνο 45 πόδια το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το 767. Οι πιλότοι και αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Israir Airlines απολύθηκαν.
  • Τον Μάιο του 2007 ένα αεροσκάφος της Israir Airlines σε μια δοκιμαστική πτήση καταρρίφθηκε από ένα ισραηλινό F-16 αεριωθούμενα αφού εισέλθει σε μια ζώνη οριοθέτησης.
  • Αργότερα τον ίδιο μήνα στις 23 Μαΐου μια πτήση της Israir Airlines έπρεπε να κάνει μια αναγκαστική προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο του Βερολίνου-Schönefeld μετά από καπνό που υπήρχε στην καμπίνα. Κανείς δεν τραυματίστηκε σε αυτό το περιστατικό.
  • Τον Ιούλιο του 2008, ένα αεροσκάφος της Israir Airlines πέταξε από το αεροδρόμιο Eilat προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Ben Gurion με μια μικρή τρύπα στο σκελετός του αεροσκάφους. Η τρύπα ανακαλύφθηκε από τους μηχανικούς στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ben Gurion και υπήρχε μια συνεχής ανίχνευση ως προς το εάν ή Israir Airlines ήξερε για αυτήν την τρύπα, η οποία όπως αποδείχθηκε ότι η τρύπα προκλήθηκε από τους εργαζομένους της Israir Airlies στο αεροδρόμιο Εϊλάτ όταν συνετρίβη μια κινητή σκάλα στο σκελετό του αεροσκάφους . Το αεροπλάνο είχε προγραμματιστεί να κάνει πτήσεις από το Τελ αβίβ προς την Ιταλία με υψόμετρο πάνω από 10.000 μέτρα. Το αεροπλάνο πιθανότατα είχε βιώσει αποσυμπίεσης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]