iPod Classic
Το iPod Classic είναι ένα φορητό μουσικό jukebox της εταιρείας Apple. Οι συσκευές της οικογένειας iPod προσφέρουν στον χρήστη τους ένα πολύ απλό τρόπο χρήσης βασισμένο πάνω στο κυκλικό τους πεδίο αφής/κουμπί (scroll wheel), εκτός από το iPod shuffle. Τα περισσότερα iPod έχουν σαν μέσο αποθήκευσης ένα σκληρό δίσκο, ενώ τα μικρότερα της οικογένειας Nano και Shuffle χρησιμοποιούν μνήμη flash. Υποστηρίζουν τους εξής τύπους αρχείων ήχου: Mp3, AAC, WAV, AIFF, Audible και Apple Lossless. Όπως και τα περισσότερα μουσικά jukebox, έτσι και το iPod μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν χώρος αποθήκευσης δεδομένων όταν συνδεθεί με κάποιον υπολογιστή. Το ιστορικό του iPod περιλαμβάνει δυο γενιές του iPod Mini και πέντε γενιές του iPod.
Ενώ όλα τα iPod έχουν παρόμοια εμφάνιση, η συσκευή έχει περάσει πέντε φορές από σημαντικές ανανεώσεις (γενιές). Πέντε γενιές που ονομάζονται κατά σειρά: πρώτη, δεύτερη, τρίτη, τέταρτη και πέμπτη γενιά.
Σε κάθε γενιά κυκλοφόρησαν iPod διαφορετικού μεγέθους σε διαφορετική τιμή. Στην τρίτη γενιά κυκλοφορούσαν τρία μοντέλα. Σήμερα η Apple κυκλοφορεί δύο μοντέλα, το ένα με σκληρό δίσκο μεγέθους 30 Gb και ένα με σκληρό δίσκο μεγέθους 80 Gb. Σύμφωνα με την Αpple, 1 Gb αρκεί για 250 τετράλεπτα τραγούδια κωδικοποιημένα στα 128 Kbit/s σε μορφή AAC (χρησιμοποιώντας υψηλότερη συχνότητα έγγραφης, τα τραγούδια καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στον σκληρό δίσκο). Έτσι, το iPod των 30GB χωράει έως και 7,500 τραγούδια.
iPod πρώτης γενιάς
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 23 Οκτωβρίου 2001. Το πρώτο iPod κόστιζε 399$ με σκληρό δίσκο μεγέθους 5 Gb. Η τιμή του σχολιάστηκε αρνητικά αλλά το iPod άμεσα απέκτησε πολλές πωλήσεις, και γρήγορα άφησε πίσω του άλλα MP3 players της εποχής όπως το Nomad Jukebox. Η Apple παρουσίασε ένα μοντέλο με δίσκο 10 Gb, τον Μάρτιο του 2002.
Η Apple σχεδίασε ένα μηχανικό scroll wheel και έδωσε τα σχέδια για την δημιουργία του στην Synaptics, μια εταιρία που κατασκευάζει συσκευές αφής (touchpad) για πολλά laptop της αγοράς, συμπεριλαμβανομένου της Apple. Το iPod πρώτης γενεάς είχε τέσσερα πλήκτρα γύρω από το κυκλικό scroll wheel.
iPod δεύτερης γενιάς
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παρουσιάστηκε στις 17 Ιουλίου 2002 με μεγέθη σκληρού δίσκου 10 Gb και 20 Gb. Η δεύτερη γενεά αντικατάστησε το μηχανικό scroll wheel της πρώτης με μια συσκευή όχι μηχανική, αλλά αφής, το "touch wheel", κατασκευασμένο από την Synaptics.
Χάρις στον καινούργιο σκληρό δίσκο της Toshiba, το καινούργιο iPod έγινε ελαφρύτερο και λεπτότερο από το προηγούμενο μοντέλο. Τα iPod δεύτερης γενεάς συνοδευόντουσαν με θήκη μεταφοράς, ενσύρματο χειριστήριο και επίσης ήταν τα πρώτα iPod που ήταν συμβατά με τα Windows, καθώς μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τόσο το HFS, οσο και το FAT32.
iPod τρίτης γενιάς
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 23 Απριλίου 2003 ο Steve Jobs παρουσιάζει την κατα σειρά τρίτη γενιά iPod, μικρότερα από τα προηγούμενα μοντέλα. Με την τρίτη γενιά η Apple κυκλοφόρησε 5 μοντέλα διαφορετικής χωρητικότητας: 10 Gb, 15 Gb, 20 Gb, 30 Gb και 40 Gb.
Αυτά τα iPod χρησιμοποιούν ένα τύπο σύνδεσης με 30-pins ο οποίος ονομάζεται dock και είναι πιο μακρύς και πιο φαρδύς από την κανονική υποδοχή firewire. Αυτό τα καθιστά συμβατά με το iPod Dock που έβγαλε η Apple στην κυκλοφορία στην ίδια χρονική περίοδο. Το iPod Dock ήταν ένα από τα περιεχόμενα σε όλα τα iPod της γενιάς εκτός από το φτηνότερο, επίσης πωλείται και ξεχωριστά.
Η τρίτη γενιά έφερε κουμπιά αφής που βρίσκονταν κάτω από την οθόνη. Τα καινούργια αυτά κουμπιά είχαν κόκκινο εσωτερικό φωτισμό που ελεγχόταν με τον ίδιο τρόπο όπως ο φωτισμός οθόνης, επιτρέποντας πιο εύκολη χρήση σε σκοτεινά μέρη. Τα πλήκτρα αφής που είχε το iPod τρίτης γενιάς σε συνδυασμό με το scroll wheel το έκαναν μοναδικό στο ότι δεν είχε κινούμενα μέλη στο εξωτερικό του (εκτός από το πλήκτρο hold). Επίσης ήταν το μόνο iPod που δεν είχε τα πλήκτρα γύρω από το scroll wheel.
Με την τρίτη γενιά iPod η Apple σταμάτησε να παράγει διαφορετικές εκδόσεις για Macintosh και για Windows. Όλα τα iPod έβγαιναν από το εργοστάσιο με τον σκληρό δίσκο τους διαμορφωμένο με HFS για χρήση σε Macintosh, ενώ στο CD που συνόδευε το iPod οι χρηστές Windows μπορούσαν να βρουν μια εφαρμογή που τους επέτρεπε να επαναδιαμορφώσουν τον σκληρό δίσκο με FAT32 για να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν στα Windows. Επίσης ήταν τα πρώτα που είχαν δυνατότητα σύνδεσης μέσω USB.
Όταν γινόταν αγορά από το ιστοσελίδα της Apple, ο πελάτης μπορούσε να χαράξει ένα κείμενο δυο σειρών στο πίσω μέρος του iPod (με επιπλέον χρέωση, εάν και τώρα είναι δωρεάν). Αν και τα προηγούμενα μοντελα αποδείχτηκαν πολύ δημοφιλή, το iPod τρίτης γενιάς παρουσίασε τις μέχρι τότε υψηλότερες πωλήσεις.
iPod τέταρτης γενιάς
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τον Ιούλιο του 2004 η Apple παρουσιάζει την τέταρτη γενιά του iPod. Σε μια νέα διαδρομή δημοσιότητας ανακοινώνεται ότι ο Steve Jobs θα είναι εξώφυλλο σε ένα τεύχος του περιοδικού Newsweek.
Η πιο εμφανής διάφορα του νέου iPod είναι η ύπαρξη του νέου click wheel που πρωτοεμφανίστηκε στο iPod mini. Μερικοί χρήστες σχολίασαν το click wheel επειδή τα πλήκτρα του δεν έχουν φωτισμό, οι υπόλοιποι όμως παρατήρησαν ότι βάζοντας τα πλήκτρα στις θέσεις των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα, δεν υπήρχε λόγος για φωτισμό μιας και ήξεραν που θα βρουν το κάθε πλήκτρο εύκολα. Η Apple ισχυρίστηκε ότι με το νέο λογισμικό το iPod μπορούσε να παίζει μουσική για 12 συνεχόμενες ώρες μέχρι να αδειάσει η μπαταρία του. Μια ακόμα μικρή αλλαγή ήταν η προσθήκη της επιλογής "τυχαία αναπαραγωγή τραγουδιών" (shuffle songs) στο κεντρικό μενού, κάνοντας το πιο εύκολο στην χρήση. Έπειτα από απαίτηση πολλών χρηστών η Apple στις 23 Φεβρουαρίου 2005 κυκλοφόρησε μια αναβάθμιση του firmware, η οποία προσέθετε τις νέες επιλογές στο κύριο μενού, και στα παλιότερα iPod.
Το iPod τέταρτης γενιάς είχε ασπρόμαυρη οθόνη και κυκλοφόρησε σε δύο μοντέλα, των 20 Gb και των 40 Gb. Ήταν λίγο πιο λεπτό από το προηγούμενο και έφερε την δυνατότητα φόρτισης της μπαταρίας μέσω USB.
iPod Photo: το πρώτο έγχρωμο iPod
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παρουσιάσθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2004. Διαθέτει οθόνη ανάλυσης 220 x 176, με δυνατότητα προβολής 65.536 χρωμάτων και την δυνατότητα να αποθηκεύει και να προβάλει αρχεία εικόνας, όπως JPEG, BMP, GIF, TIFF και PNG. Κατά ένα χιλιοστό πιο λεπτό από τα μονόχρωμα iPod τέταρτης γενιάς, με διάρκεια μπαταρίας έως και 15 ώρες. Αρχικά κυκλοφόρησε σε δύο μοντέλα, με χωρητικότητα 40 Gb και 60 Gb.
Στις 23 Φεβρουαρίου 2005, η Apple έριξε την τιμή του μοντέλου με 40 Gb χωρητικότητα και παρουσίασε ένα ακόμη iPod Photo, χωρητικότητας 30 Gb, το οποίο αντίθετα με το μοντέλο των 40GB, περιείχε μόνο ένα USB καλώδιο και όχι dock. Επίσης έριξε την τιμή από το μοντέλο των 60 Gb αφαιρώντας όμως από το πακέτο τα dock, firewire και την θήκη μεταφοράς, αλλά και τα καλώδια AV.
Τον Ιούλιο του 2005 η Apple ένωσε το iPod Photo και τα απλά iPod σταματώντας τις πωλήσεις από το ασπρόμαυρο iPod, και δίνοντας στο iPod όλες τις δυνατότητες του iPod Photo στην ίδια τιμή με τα προηγούμενα ασπρόμαυρα iPod. Η Apple, καθώς επίσης και διάφοροι χρηστές των iPod, συνέχισαν να αναφέρονται στην σειρά αυτή σαν iPod τέταρτης γενιάς. Για την διαχείριση των φωτογραφιών στο iPod οι χρηστές Mac χρησιμοποιούν το iPhoto, ενώ οι χρηστές των Windows μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Adobe Photoshop Album ή το Elements, επίσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν το περιορισμένο δυνατοτήτων σε διαχείριση φωτογραφιών iTunes.
Από τις 28 Ιουνίου 2005 το iPod συνοδεύεται από ένα καλώδιο USB και έναν φορτιστή. Διάσημα επιπλέον προϊόντα είναι το dock, το firewire, το καλώδιο AV που επιτρέπει τον χρηστή να δει τις φωτογραφίες του στην τηλεόραση, και το iPod camera connector, μια συσκευή που μεταφέρει φωτογραφίες από μια φωτογραφική μηχανή στο iPod.
Τα iPod τέταρτης γενιάς έχουν ένα μικρό ελάττωμα το οποίο προκαλεί την ανεπιθύμητη παύση της αναπαραγωγής. Υπάρχει ένας διακόπτης στην υποδοχή των ακουστικών, ο οποίος μπορεί να αντιληφθεί την αποσύνδεση των ακουστικών και να θέσει αυτόματα σε παύση το iPod. Το ελάττωμα είναι ότι πολλές φορές παίρνει εσφαλμένο σήμα και θέτει το iPod σε παύση, παρόλο που τα ακουστικά είναι ακόμα συνδεδεμένα. Αυτό το σφάλμα εμφανίζεται περισσότερο σε ακουστικά από άλλες εταιρίες όπως η Sennheiser, αν και πολλοί χρήστες έχουν παρατηρήσει ότι το πρόβλημα εμφανίζεται και με τα ακουστικά που συνοδεύουν το iPod. Αυτό που προκαλεί το σφάλμα προέρχεται από ένα μικρό μεταλλικό μέρος το οποίο βρίσκεται στην βάση της υποδοχής των ακουστικών, και δημιουργεί βραχυκύκλωμα με το μεταλλικό πίσω μέρος του iPod .
iPod U2 Special Edition
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 28 Οκτωβρίου 2004 η Apple παρουσιάζει ένα κόκκινο-μαύρο iPod τέταρτης γενιάς με το όνομα iPod U2 Special Edition Έχοντας μαύρο κυρίως σώμα του και κόκκινο click wheel (τα οποία είναι τα χρώματα του άλμπουμ των U2, How to Dismantle an Atomic Βomb). Επίσης είχε χαραγμένες της υπογραφές των μελών του συγκροτήματος στο πίσω μέρος του. Περιείχε ένα κουπόνι για το iTunes Μusic Store, άξιας 50$.
Στις 28 Ιουνίου 2005, όταν η Αpple ανακοίνωσε την ένωση των iPod με το iPod photo, πρόσθεσε έγχρωμη οθόνη και στο iPod U2 και μείωσε την τιμή του.
iPod Harry Potter
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τον Σεπτέμβριο του 2005 γίνεται η παρουσίαση του ενός iPod τέταρτης γενιάς με χωρητικότητα 20 Gb, με ένα μεγάλο χάραγμα στο πίσω μέρος του με το λογότυπο του Hogwarts. Αυτό το μοντέλο σταμάτησε την κυκλοφορία του χάρη στο νέο iPod Harry Potter πέμπτης γενιάς. Το iPod παρουσιάσθηκε μαζί με την πρεμιέρα των ακουστικών βιβλίων του Harry Potter στο iTunes Music Store. Ο μόνος τρόπος για να το αγοράσει κανείς είναι μέσω του Διαδικτύου.
iPod πέμπτης γενιάς
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στις 12 Οκτωβρίου 2005 η Apple ανακοινώνει στην παρουσίαση με όνομα "One More Thing.." την έναρξη της κυκλοφορίας του iPod πέμπτης γενιάς, το οποίο έχει την δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων πολυμέσων τύπου MPEG4 και H.264 με αναλύσεις 480 x 480 και 320 x 240. Το νέο iPod είναι διαθέσιμο σε δύο μοντέλα, χωρητικότητας 30 Gb και 60 Gb.
Η οθόνη του έχει ανάλυση 320 x 240, δυνατότητα προβολής 65.536 χρωμάτων, και μπορεί να αναπαράγει τα βίντεο ή τις φωτογραφίες του σε τηλεόραση, μέσω του καλωδίου AV το οποίο συνδέεται στην υποδοχή των ακουστικών και περιέχει χωριστά καλώδια για τον ήχο και την εικόνα. Η οθόνη έχει διάσταση 2,5”, δηλαδή μίση ίντσα μεγαλύτερη από τα προηγούμενα. Το iPod αυτό και είναι κατά 30% λεπτότερο από το παλιότερα.
Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι 14 και 20 ώρες, για τα μοντέλα των 30 Gb και των 60 Gb αντίστοιχα, ενώ η αναπαραγωγή βίντεο μειώνει την διάρκεια κατά 2 στο πρώτο και κατά 3 ώρες στο δεύτερο.
Ο σχεδιασμός του click wheel είναι ο ίδιος, αλλά είναι μικρότερο από τα προηγουμενα. Ο λόγος για αυτό είναι ότι η Apple έπαψε να τροφοδοτείται από την Synaptics και πλέον παράγει μόνη της τα click wheels.
Η υποδοχή των ακουστικών μεταφέρθηκε από την μέση στο δεξί μέρος, ενώ το πλήκτρο hold μεταφέρθηκε στη αριστερή πλευρά. Από το iPod αυτής της γενιάς λείπει η υποδοχή του τηλεχειριστηρίου, πράγμα που σημαίνει ότι τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούσαν αυτήν την υποδοχή δεν δουλεύουν σε αυτό το iPod. Επίσης δεν υποστηρίζεται πλέον η μεταφορά αρχείων μέσω firewire, αλλά υπάρχει ακόμη η δυνατότητα φόρτισης μέσω αυτής.
Όπως και το iPod nano κυκλοφορεί σε δυο χρώματα, άσπρο και μαύρο, και περιέχει τις εφαρμογές χρονόμετρο και κλείδωμα οθόνης. Επίσης, η εφαρμογή ρολογιού αναβαθμίζεται και υποστηρίζει την ένδειξη πολλών ζωνών ορών ταυτόχρονα. Στην συσκευασία του υπάρχει μια θήκη, η οποία είναι προϊόν των παραπόνων για την ευαίσθητη επιφάνεια του iPod nano.
Άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές είναι η εξάλειψη θορύβων, όπως ο ήχος του σκληρού δίσκου που ακουγόταν μέσα από τα ακουστικά, και η ποιότητα εγγραφής ήχου, η οποία ανέβηκε στα 44.1 KHz.
Πωλήσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το iPod είναι σήμερα το μεγαλύτερο σε πωλήσεις MP3 player παγκοσμίως, κατέχοντας ποσοστό 75,6% των πωλήσεων στις Η.Π.Α. και σύνολο πωλήσεων πάνω από 60 εκατομμύρια.[1]
Αναφορές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ http://events.apple.com.edgesuite.net/sep_2006/event/index.html Αρχειοθετήθηκε 2006-09-15 στο Wayback Machine., Παρουσίαση του iPod, κατά την οποία ο ιδιοκτήτης της Apple, Στηβ Τζομπς, δηλώνει πως το iPod shuffle είναι ο μικρότερος μουσικός αναπαραγωγέας στον κόσμο, και παρουσιάζει στατιστικά που αφορούν το iPod και το iTunes.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Λίστα με τις τεχνικές προδιαγραφές των iPod
- iPodgr.com - Ελληνικό site / Κοινότητα με θέμα του, το iPod.