iCloud

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το iCloud είναι ένα πρόγραμμα αποθήκευσης που ξεκίνησε από την Apple το 2011. Από το 2018, η υπηρεσία είχε κατ'εκτίμηση 850 εκατομμύρια χρήστες, από 782 εκατομμύρια χρήστες το 2016. Το iCloud επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν δεδομένα όπως έγγραφα, φωτογραφίες και μουσική σε απομακρυσμένους διακομιστές για λήψη σε συσκευές iOS, macOS ή Windows, να μοιράζονται και να στέλνουν δεδομένα σε άλλους χρήστες και να διαχειρίζονται τις συσκευές Apple τους σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.

Το iCloud παρέχει επίσης τα μέσα ασύρματης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας των συσκευών iOS απευθείας στο iCloud, αντί να εξαρτώνται από τη χρήση μη αυτόματων αντιγράφων ασφαλείας σε έναν υπολογιστή Mac ή Windows που χρησιμοποιεί το iTunes. Οι χρήστες των υπηρεσιών μπορούν επίσης να μοιράζονται άμεσα φωτογραφίες, μουσική και παιχνίδια με τη σύνδεση λογαριασμών μέσω ασύρματης σύνδεσης AirDrop.

Το iCloud αντικατέστησε την υπηρεσία MobileMe της Apple, λειτουργώντας ως κέντρο συγχρονισμού δεδομένων για ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, επαφές, ημερολόγια, σελιδοδείκτες, σημειώσεις, υπενθυμίσεις (λίστες υποχρεώσεων), έγγραφα iWork, φωτογραφίες και άλλα δεδομένα.

Η Apple διαθέτει έντεκα εταιρικά κέντρα δεδομένων που υποστηρίζουν υπηρεσίες iCloud. Η εταιρεία διαθέτει έξι κέντρα δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο στη Δανία και τρία στην Ασία. Ένα από τα αρχικά κέντρα δεδομένων iCloud της Apple βρίσκεται στο Maiden, της Βόρειας Καρολίνας.

Αρχίζοντας το 2011, το iCloud βασίζεται στις υπηρεσίες Amazon Web Services και Microsoft Azure (η Apple iOS Security White Paper που δημοσιεύθηκε το 2014, η Apple αναγνώρισε ότι τα κρυπτογραφημένα αρχεία iOS αποθηκεύονται σε Amazon S3 και Microsoft Azure). Το 2016, η Apple υπέγραψε συμφωνία με την Google για να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα Google Cloud για ορισμένες υπηρεσίες iCloud.

Τον Οκτώβριο του 2016, η Bloomberg ανέφερε ότι η Apple εργάζονταν στο πρόγραμμα Pie, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της ταχύτητας και της εμπειρίας των online υπηρεσιών της Apple, λειτουργώντας πιο άμεσα από την Apple. Αναφέρθηκε επίσης ότι η Apple θα μετέφερε όλους τους υπαλλήλους της στο Apple Campus (1 Infinite Loop, Cupertino, Καλιφόρνια) καθώς πολλοί άλλοι υπάλληλοι θα μετακινούνταν στο Apple Park.

Απαιτήσεις συστήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημιουργία λογαριασμού iCloud απαιτεί είτε μια συσκευή iOS που εκτελεί iOS 5 ή νεότερη έκδοση είτε ένα Mac που εκτελεί OS X Lion v10.7.5 ή νεότερη έκδοση, καθώς και μια σύνδεση στο διαδίκτυο και ένα συμβατό πρόγραμμα περιήγησης στο Web. Επίσης, ορισμένα χαρακτηριστικά έχουν τις δικές τους ελάχιστες απαιτήσεις για τις εκδόσεις λειτουργικών συστημάτων. Για παράδειγμα, η χρήση του iCloud Photo Sharing απαιτεί OS X Mavericks v10.9 ή νεότερη έκδοση σε Mac.

Οι συσκευές που εκτελούν παλαιότερες εκδόσεις macOS (πριν από το Mavericks) ή iOS (κάτω από 7) ενδέχεται να μην μπορούν να συνδεθούν στο iCloud μετά την αλλαγή του κωδικού πρόσβασης iCloud: η μόνη λύση για αυτό το ζήτημα είναι η αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος, που δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις του νεώτερου λειτουργικού συστήματος.

Ο συγχρονισμός με έναν υπολογιστή απαιτεί Windows 7 ή νεότερη έκδοση και χρησιμοποιώντας τον Πίνακα Ελέγχου iCloud και προαιρετικά το Outlook 2007 ή νεότερη έκδοση ή τις ενσωματωμένες εφαρμογές Windows Mail και Ημερολόγιο για συγχρονισμό Ημερολογίου, Επαφών και Υπενθυμίσεων. Οι χρήστες πρέπει να είναι κύριοι μιας συσκευής Apple για να ρυθμίσουν το iCloud για Windows.

Ο συγχρονισμός των σελιδοδεικτών απαιτεί Safari 5.1.1 ή νεότερη έκδοση σε macOS και Internet Explorer 9, Firefox 22 ή Google Chrome 28 ή νεότερη έκδοση στα Windows.

Οι χρήστες του λογαριασμού MobileMe μπορούν να μεταφέρουν τους λογαριασμούς τους σε έναν λογαριασμό iCloud διατηρώντας τα ίδια στοιχεία του λογαριασμού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το iCloud ανακοινώθηκε στις 6 Ιουνίου 2011, στο συνέδριο του Apple Worldwide Developers Conference (WWDC). Η Apple ανήγγειλε ότι η MobileMe θα τερματιστεί μετά τις 30 Ιουνίου 2012, με οποιονδήποτε είχε λογαριασμό πριν από την αποκάλυψη του iCloud έχοντας την υπηρεσία του MobileMe παραταθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή, δωρεάν.

Ο επίσημος ιστότοπος, www.icloud.com, ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου για τους προγραμματιστές της Apple. Στις 12 Οκτωβρίου 2011, το iCloud έγινε διαθέσιμο για χρήση μέσω μιας ενημέρωσης του iTunes. Το iCloud είχε 20 εκατομμύρια χρήστες σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την έναρξη. Ο τομέας iCloud.com και το καταχωρημένο εμπορικό σήμα αγοράστηκαν από μια σουηδική εταιρεία με την επωνυμία Xcerion, που άλλαξε την υπηρεσία τους στο CloudMe. Η Apple ελέγχει πλέον σημαντικούς τομείς όπως το iCloud.de, το iCloud.fr και το iCloud.es.

Μια αγωγή κατηγορηματικής δράσης από τους πελάτες που ήταν δυσαρεστημένη κατά τη μετάβαση από το MobileMe στο iCloud κατατέθηκε στις αρχές Μαΐου 2012.

Τον Ιούνιο του 2019, το iCloud εισήχθη στα Windows 10 μέσω του Microsoft Store.

Ανακοίνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη επίσημη αναφορά του iCloud από την Apple ήρθε στις 31 Μαΐου 2011, όταν ένα δελτίο τύπου ανακοίνωσε ότι θα αποδείξει την υπηρεσία στο WWDC στις 6 Ιουνίου 2011. Ένα banner που κρέμασε στο Κέντρο Moscone για το WWDC αποκάλυψε το iCloud λογότυπο πέντε ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη.

Στην κεντρική ομιλία του WWDC 2011 , ο Steve Jobs (σε μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις) ανακοίνωσε ότι το iCloud θα αντικαταστήσει τις υπηρεσίες MobileMe και ότι η βασική υπηρεσία iCloud θα είναι δωρεάν.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύστημα που βασίζεται σε σύννεφο επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν ετερογενή μουσική, φωτογραφίες, εφαρμογές, έγγραφα, σελιδοδείκτες, υπενθυμίσεις, αντίγραφα ασφαλείας, σημειώσεις, iBooks και επαφές και παρέχει μια πλατφόρμα για τους διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα ημερολόγια της Apple. Οι προγραμματιστές εφαρμογών iOS και macOS τρίτων κατασκευαστών μπορούν να εφαρμόσουν τη λειτουργικότητα iCloud στις εφαρμογές τους μέσω του API iCloud.

Back to My Mac[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Back to My Mac Το Back to My Mac, επίσης προηγουμένως τμήμα του MobileMe, είναι τώρα μέρος του iCloud. Όπως και πριν, η υπηρεσία αυτή επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται εξ αποστάσεως σε άλλους υπολογιστές που έχουν ενεργοποιημένο το Back to My Mac και έχουν ρυθμιστεί με το ίδιο αναγνωριστικό της Apple. Στις 9 Αυγούστου 2018 η Apple ενημέρωσε ένα έγγραφο υποστήριξης για να σημειώσει ότι η επιστροφή στο My Mac δεν θα ήταν μέρος της επερχόμενης έκδοσης Mojave (10.14) του MacOS.

Email[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας λογαριασμός iCloud μπορεί να περιλαμβάνει έναν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως και το MobileMe , το .Mac και το iTools. Ωστόσο, σε αντίθεση με το MobileMe και τις προηγούμενες επαναλήψεις του, ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποτελεί προαιρετικό τμήμα ενός λογαριασμού iCloud, δεδομένου ότι ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει μια μη-iCloud διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως iCloud Apple ID. Ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι προσβάσιμος χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε τυπικό πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου συμβατού με IMAP, καθώς και μέσω του προγράμματος περιήγησης ιστού στο iCloud.com. Επιπλέον, σε μια συσκευή iOS, το e-mail iCloud ενεργοποιείται με push.