Το Κινούμενο Κάστρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Howl's Moving Castle)
Το Κινούμενο Κάστρο
ΣκηνοθεσίαΧαγιάο Μιγιαζάκι
ΠαραγωγήΤόσιο Σουζούκι
ΣενάριοΧαγιάο Μιγιαζάκι και Νταϊάνα Γουάιν Τζόουνς[1]
Βασισμένο σεHowl's Moving Castle
ΠρωταγωνιστέςΚρίστιαν Μπέιλ
Ηθοποιοί φωνήςΣιέκο Μπαισό, Τακούγια Κιμούρα[2], Ακιχίρο Μίουα, Τζιν Σίμονς, Ρινοσούκε Καμίκι, Γιό Οϊζούμι[2] και Άκιο Οτσούκα
ΜουσικήΤζο Χισαΐσι
ΦωτογραφίαΑτσούσι Οκούι
ΜοντάζΤακέσι Σεγιάμα
Εταιρεία παραγωγήςStudio Ghibli
ΔιανομήToho και HBO Max
Πρώτη προβολήCountry flag 20 Νοεμβρίου 2004,
Country flag 20 Οκτωβρίου 2005
Διάρκεια119 λεπτά
ΠροέλευσηΙαπωνία[3]
ΓλώσσαΙαπωνική

Το Κινούμενο Κάστρο ή Ο πύργος του Howl (ιαπωνικά: ハウルの動く城, Χέπμπορν: Hauru no Ugoku Shiro) είναι ταινία anime του Ιάπωνα δημιουργού Χαγιάο Μιγιαζάκι. Βασίστηκε όσον αφορά τα κύρια στοιχεία της πλοκής στο βιβλίο της Diana Wynne Jones με τον τίτλο Howl's Moving Castle. Αρχικά, η σκηνοθεσία είχε ανατεθεί στον Χοσόντα Μαμόρου, ο οποίος όμως εγκατέλειψε το πρότζεκτ, αφήνοντας την σκηνοθεσία στον μεγάλο Ιάπωνα δημιουργό. Η συγγραφέας του βιβλίου, αν και συναντήθηκε με αντιπροσώπους της εταιρίας παραγωγής, δεν συμμετείχε στην δημιουργία της ταινίας. Ωστόσο, ο Μιγιαζάκι ταξίδεψε στην Αγγλία και της προσέφερε μια ιδιωτική προβολή της ολοκληρωμένης ταινίας, προτού αυτή βγει στις αίθουσες. Εκείνη, αν και παραδέχτηκε πως η ταινία έχει σημαντικές διαφορές από το βιβλίο, δήλωσε πως έβρισκε την ταινία φανταστική.

Το «Κινούμενο Κάστρο» έκανε την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ της Βενετίας στις 5 Σεπτεμβρίου 2004. Στις ιαπωνικές αίθουσες βγήκε στις 20 Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Η διανομή του στην Αμερική έγινε από την Walt Disney Pictures. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε σε DVD από την Audio Visual.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σόφι, μια νεαρή κοπέλα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, εργάζεται στο καπελάδικο της μητέρας της. Αισθάνεται πολύ συνηθισμένη, άσχημη και προορισμένη να ζήσει μια ζωή μέσα στην μετριότητα. Μια μέρα, συναντά απροσδόκητα έναν μυστηριώδη μάγο, ο οποίος την εντυπωσιάζει με την ομορφιά και τις μαγικές του δυνάμεις. Την ίδια όμως νύχτα, δέχεται την επίσκεψη μιας ζηλόφθονης μάγισσας, που την μεταμορφώνει για εκδίκηση σε ηλικιωμένη γυναίκα. Η Σόφι, αποφασίζοντας πως δεν μπορεί να μείνει πλέον ανάμεσα στα οικεία της πρόσωπα, το σκάει από το σπίτι. Κατευθύνεται προς μια ερημική περιοχή όπου κατά τις φήμες διέμεναν οι μάγοι, με σκοπό να βρει λύση στο πρόβλημά της. Εκεί, αυτοπροσλαμβάνεται σαν υπηρέτρια στο κινούμενο μαγικό κάστρο ενός μάγου, του Χάουλ, τον οποίο συνόδευαν πολύ άσχημες φήμες. Η Σόφι έρχεται σε μυστική συμφωνία με το πνεύμα–προστάτη του κάστρου, τον Κάλσιφερ, να βοηθήσει τον ίδιο να απελευθερωθεί από τη δούλεψή του στον μάγο, με αντάλλαγμα την δική της απελευθέρωση από τα μάγια. Ωστόσο, δεν μπορούσε να την οδηγήσει ως προς το πώς θα μπορούσε να τα καταφέρει, γιατί δενόταν από κάποιο μαγικό συμβόλαιο.

Η Σόφι δεν αργεί να ανακαλύψει πως ο Χάουλ δεν είναι άλλος από το νεαρό που είχε γνωρίσει την μοιραία της ημέρα. Μαθαίνει σιγά σιγά τον ανώριμο κι αυτάρεσκο χαρακτήρα του, δεν μπορεί όμως να πάψει να γοητεύεται από την προσωπικότητά του. Δεν του αποκαλύπτει ποτέ την πραγματική της ταυτότητα, ωστόσο, σαν κάτοικος του κάστρου και με την οπτική γωνία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, επαναξιολογεί τις αρχές και τις ικανότητές της. Με τον τρόπο της, η ίδια τον βοηθά στα προβλήματά του και δίνει νέα πνοή στην ατμόσφαιρα του κάστρου.

Παράλληλα, ξεσπά αιματηρός πόλεμος ανάμεσα στις δύο κοντινές χώρες, από την θύελλα του οποίου οι ήρωες του έργου δεν θα ξεφύγουν.

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ιαπωνική έκδοση της ταινίας, ο μάγος ονομάζεται Hauru, εξ ού και το όνομα της ταινίας (Hauru no ugoku shiro). Ο Κάλσιφερ με τη σειρά του ονομάζεται Karushifâ. Στην ταινία εμφανίζονται πολλά από τα χαρακτηριστικά που επαναλαμβάνονται στις ταινίες του Μιγιαζάκι: αερόπλοια, χαριτωμένα μη ανθρώπινα πλάσματα, ήρωες χωρίς σαφή προσανατολισμό προς το καλό ή το κακό. Πολλά από τα κτίρια που εμφανίζονται στην ταινία θυμίζουν πραγματικά κτίρια της πόλης Κολμάρ, στην Αλσατία. Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε την εποχή που οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε πόλεμο με το Ιράκ. Σύμφωνα με συνέντευξη του δημιουργού στο περιοδικό Newsweek, η απογοήτευση του για τον πόλεμο εκφράστηκε μέσω της ταινίας.

Στην ελληνική μεταγλώττιση η κατοικία του Howl δεν λέγεται κάστρο.Αντίθετα λέγεται Ο πύργος του Howl.Επίσης στην ελληνική μεταγλώττιση η ίδια ηθοποιός κάνει τη Σόφη κι όταν είναι νεαρή κι όταν είναι γριά εξαιτίας της κατάρας.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρας Ιαπωνική εκδοχή Αγγλική εκδοχή Ελληνική εκδοχή
Μάγος Χάουλ (Hauru) Κιμούρα Τακούγια Κρίστιαν Μπέιλ Θανάσης Κουρλαμπάς
Ηλικιωμένη Σόφι Μπάισο Τσιέκο Τζιν Σίμονς Σοφία Τσάκα
Κάλσιφερ Γκασούν Τατσούγια Μπίλυ Κρίσταλ Γιάννης Στεφόπουλος
Νεαρή Σόφι Μπάισο Τσιέκο Έμιλυ Μόρτιμερ Σοφία Τσάκα
Μάγισσα του Γουέιστ Μίβα Ακιχίρο Λορίν Μπακόλ Μαριάννα Τριανταφυλλίδου
Μαρκλ Καμίνι Ριουνοσούκε Τζος Χάτσερσον Θάνος Παπαϊωάννου
Μαντάμ Σάλιμαν Κάτο Χαρούκο Μπλάιθ Ντάνερ Ζωή Ρηγοπούλου

Υποδοχή και βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία συγκέντρωσε πολλά βραβεία και ανάμεσά τους μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Η ταινία ανήκει στην τριάδα των δημοφιλέστερων ταινιών anime στην Ιαπωνία, πλάι στην Πριγκίπισσα Μονονόκε και το Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων του ίδιου δημιουργού.

Βραβεία

  • Βραβείο Osella για Τεχνικό Επίτευγμα, 61ο Φεστιβάλ Ταινιών Βενετίας
  • Υποψήφιο για τον Χρυσό Λέοντα του 61ου Φεστιβάλ Ταινιών Βενετίας
  • Καλύτερη Ιαπωνική Ταινία, 2004 Βραβεία Ταινιών Mainichi
  • Animation της Χρονιάς, 2005 Βραβεία Tokyo Anime
  • Καλύτερου Σκηνοθέτη (Χαγιάο Μιγιαζάκι), 2005 Βραβεία Tokyo Anime
  • Καλύτερου/ης Ηθοποιού σε Μεταγλώττιση (Μπάισο Τσιέκο), 2005 Βραβεία Tokyo Anime
  • Καλύτερης Μουσικής (Χιζαϊσι Τζο), 2005 Βραβεία Tokyo Anime
  • Βραβείο Κοινού, 2005 Φεστιβάλ Ταινιών Maui
  • 1st Runner Up, Βραβείο Golden Space Needle, 2005 Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Σιάτλ
  • Animation της Χρονιάς, 2005 Βραβεία Ταινιών Χόλιγουντ
  • Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων (78η διοργάνωση)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Freebase Data Dumps. Google.
  2. 2,0 2,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  3. (Ιαπωνικά) Movie Walker. mv34379. Ανακτήθηκε στις 13  Μαΐου 2020.