GoldSrc

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα επίπεδο επίδειξης της μηχανής GoldSrc δημιουργημένο από την Valve. Προοριζόταν να είναι το εισαγωγικό λογότυπο της εταιρείας στο Half-Life, αλλά αντικαταστάθηκε με ένα απλό βίντεο στην τελική έκδοση του παιχνιδιού.

Η GoldSrc, ή Goldsource, είναι μια καινή ονομασία χρησιμοποιούμενη εσωτερικά από την Valve Software, αναφερόμενη στην τροποποιημένη μηχανή Quake η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του παιχνιδιού βολών πρώτου προσώπου επιστημονικής φαντασίας Half-Life του 1998.

Η GoldSrc είναι μια τροποποιημένη έκδοση της βάσης κώδικα της μηχανής QuakeWorld, η οποία με τη σειρά της είναι μια ανεπτυγμένη εκδοχή της βάσης κώδικα της μηχανής Quake.[1] Μερικές ελάσσονος σημασίας διορθώσεις από τη μηχανή του Quake II ενσωματώθηκαν καθώς αυτή αναπτυσσόταν.[2] Η GoldSrc δύναται να αποδώσει δύο API − το OpenGL και το Direct3D.

Η διάδοχος της μηχανής GoldSrc είναι η μηχανή Source του Half-Life 2.

Σήμερα η GoldSrc χρησιμοποιείται ακόμη από τους δημιουργούς. Η Nexon Corporation, για παράδειγμα, ανέπτυξε το Counter-Strike Online χρησιμοποιώντας την GoldSrc.

Ιστορία του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ η μηχανή δεν είχε επίσημο όνομα, τους μήνες πριν από την κυκλοφορία του Half-Life, πολλά περιοδικά υπολογιστών περιέγραψαν την μηχανή πως ήταν βασισμένη στην "Quake Unified Technology".

Ο Erik Johnson εξηγεί την προέλευση του ονόματος GoldSrc σε αυτό το απόσπασμα από την Valve Developer Community Αρχειοθετήθηκε 2007-03-20 στο Wayback Machine.:

Καθώς ήμασταν πολύ κοντά στην κυκλοφορία του Half-Life (λιγότερο από μία εβδομάδα περίπου), βρήκαμε ότι υπήρχαν ήδη μερικά εγχειρήματα στα οποία έπρεπε να αρχίσουμε να δουλεύουμε, αλλά δεν μπορούσαμε να ρισκάρουμε τον έλεγχο του κώδικα στην προς αποστολή έκδοση του παιχνιδιού. Σε αυτό το σημείο κάναμε μια διακλάδωση στον κώδικα στο VSS ώστε να είναι και $/Goldsrc και /$Src. Τουλάχιστον αρχικά, ο GoldSrc κλάδος του κώδικα αναφερόταν στην βάση κώδικα που κυκλοφορούσε τη στιγμή εκείνη, και ο Src αναφερόταν στο επόμενο σύνολο πιο ριψοκίνδυνης τεχνολογίας πάνω στην οποία δουλεύαμε. Όταν ήρθε η στιγμή για να δείξουμε το Half-Life 2 για πρώτη φορά στην E3, ήταν μέρος της ενδοεπικοινωνίας μας να αναφερόμαστε στην μηχανή Source σε αντίθεση με τη μηχανή Goldsource, και έτσι το όνομα παρέμεινε.

Αδειοδοτημένα παιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Quake Engine Hierarchy – Valve Developer Community
  2. «VERC · Half-Life's Code Basis». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2008.