Counter-Strike

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Counter-Strike (ή αλλιώς CS) είναι μία σειρά βιντεοπαιχνιδιών πρώτου προσώπου πολλαπλών παικτών στα οποία ομάδες τρομοκρατών μάχονται για να διαπράξουν μια τρομοκρατική ενέργεια (βομβαρδισμός, όμηρος, δολοφονία), ενώ οι αντιτρομοκρατικοί προσπαθούν να το αποτρέψουν (απόρριψη βομβών, διάσωση ομήρων). Η σειρά ξεκίνησε στα Windows το 1999 με την κυκλοφορία του πρώτου παιχνιδιού, Counter-Strike. Αρχικά κυκλοφόρησε ως τροποποίηση ("mod") για το Half-Life που σχεδιάστηκε από τους Minh "Gooseman" Le και Jess "Cliffe" Cliffe πριν από την απόκτηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας του mod από τη Valve, τους προγραμματιστές του Half-Life, ο οποίος στη συνέχεια μετέτρεψε το Counter-Strike σε προϊόν λιανικής.

Το πρωτότυπο Counter-Strike ακολουθήθηκε από Counter-Strike: Condition Zero, αναπτύχθηκε από την Turtle Rock Studios και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2004. Μια προηγούμενη έκδοση του Condition Zero που αναπτύχθηκε από την Ritual Entertainment κυκλοφόρησε παράλληλα ως Condition Zero: Deleted Scenes. Οκτώ μήνες αργότερα, η Valve κυκλοφόρησε το Counter-Strike: Source, ένα remake του πρωτότυπου Counter-Strike και το πρώτο της σειράς που τρέχει με τον νέο μηχανισμό Source της Valve. Το τέταρτο παιχνίδι της κύριας σειράς, Counter-Strike: Global Offensive, κυκλοφόρησε από την Valve το 2012 για Windows, OS X, Xbox 360 και PlayStation 3. Η Hidden Path Entertainment, που εργάστηκε στο Counter-Strike: Source μετά την κυκλοφορία, βοήθησε στην ανάπτυξη του παιχνιδιού παράλληλα με τη Valve.

Υπήρξαν αρκετοί τίτλοι spin-off τρίτων κατασκευαστών για ασιατικές αγορές όλα αυτά τα χρόνια. Αυτά περιλαμβάνουν το Counter-Strike Online, το Counter-Strike Neo, και το Counter-Strike Nexon: Studio.