Genie in a Bottle

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το "Genie in a Bottle" είναι τραγούδι της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Κριστίνα Αγκιλέρα από το ομώνυμο ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ της (1999). Το σενάριο γράφτηκε από τους Pam Sheyne, Steve Kipner και David Frank, ενώ την παραγωγή έκαναν οι Kipner και Frank. Το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 11 Μαΐου 1999 από την RCA Records ως το πρώτο single του άλμπουμ. Πρόκειται για ένα εφηβικό ποπ και χορευτικό ποπ τραγούδι που ενσωματώνει στοιχεία από την R&B. Στιχουργικά, το "Genie in a Bottle" χρησιμοποιεί σεξουαλικές αναφορές για να μιλήσει για το θέμα του αυτοσεβασμού.

Το "Genie in a Bottle" έλαβε γενικά ευνοϊκές κριτικές από τους σύγχρονους μουσικοκριτικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους εξήραν τους στίχους του τραγουδιού και τα φωνητικά της Aguilera στο κομμάτι. Ήταν υποψήφιο για το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ποπ Φωνητικής Ερμηνείας στα 42α Ετήσια Βραβεία Grammy.[1] Το single σημείωσε εμπορική επιτυχία, φτάνοντας στην κορυφή των ρεκόρ 21 χωρών.[2] Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το τραγούδι έφτασε στην κορυφή του Billboard Hot 100 και πιστοποιήθηκε διπλά πλατινένιο από την Recording Industry Association of America (RIAA), έχοντας πουλήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίγραφα στη χώρα.

Το μουσικό βίντεο για το "Genie in a Bottle" σκηνοθετήθηκε από την Diane Martel και γυρίστηκε στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια. Το βίντεο έτυχε καλής υποδοχής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έπαιξε πολύ στα μουσικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων των VH1, BET και παρουσιάστηκε έντονα στο πρόγραμμα Total Request Live του MTV. το "Genie in a Bottle" έχει αναγνωριστεί ευρέως ως ένα από τα τραγούδια με την υπογραφή της Aguilera, και πιστώθηκε με την καθιέρωση του ονόματός της στη μουσική βιομηχανία, καθώς και με τον τεράστιο ρόλο που έπαιξε στην εφηβική ποπ κουλτούρα. Μια ισπανική εκδοχή του τραγουδιού με τίτλο "Genio Atrapado" συμπεριλήφθηκε στο Mi Reflejo (2000), και το electropop remake "Genie 2. 0" συμπεριλήφθηκε στο Keeps Gettin' Better: A Decade of Hits (2008).

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού έλαβε την ειδοποίηση ότι η τελευταία σεζόν του The New Mickey Mouse Club (1993-94) θα μεταδιδόταν στον αέρα, το μέλος του καστ Aguilera ήταν αποφασισμένη να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ της κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς της στο λύκειο. Ξεκίνησε ηχογραφήσεις με τους παραγωγούς Roberts Alleca και Michael Brown, αλλά δεν ήταν ευχαριστημένη με το ρυθμό της καριέρας της.[3] Παρά το γεγονός ότι της προσφέρθηκε δωρεάν χρόνος στο στούντιο με τους Alleca και Brown, η Aguilera πήγε στην Ιαπωνία σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την καριέρα της.[4] Ενώ βρισκόταν εκεί, το ζευγάρι της πρόσφερε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον Ιάπωνα ποπ σταρ Keizo Nakanishi στο κομμάτι "All I Wanna Do" (1994), αν και το εγχείρημα δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία.[5] Καθώς οι διεθνείς επιτυχίες της διευρύνονταν, η Aguilera τράβηξε την προσοχή του μελλοντικού μάνατζερ Steve Kurtz- είχε προηγουμένως μια προφορική συμφωνία με τη Ruth Inniss, η οποία δεν επισημοποιήθηκε ποτέ αργότερα.[6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «42nd Annual Grammy Awards: List of Nominations». CNN. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2021. 
  2. «Portrait of an Artist: Christina Aguilera». Billboard (Nielsen Business Media) 112 (5): 6–7. January 29, 2000. 
  3. Dominguez 2003, σελ. 35
  4. Dominguez 2003, σελ. 35
  5. Dominguez 2003, σελ. 35
  6. Dominguez 2003, σελ. 39